Kobane je na udaru stalnega obstreljevanja iz težkega topništva, tankov in minometov. Vsako minuto odjekne eksplozija. Foto: EPA
Kobane je na udaru stalnega obstreljevanja iz težkega topništva, tankov in minometov. Vsako minuto odjekne eksplozija. Foto: EPA
Turški vojak izstreljuje granate s solzivcem.
Ob meji razporejena turška vojska se že bojuje, a ne z Islamsko državo, temveč s Kurdi, katerih protest so v soboto razgnali s solzivcem. Foto: EPA

Siloviti spopadi v obleganem mestu potekajo tudi dopoldne, napredovanje IS-ja podnevi pa naj bi ustavili novi zračni napadi zaveznikov pod vodstvom ZDA, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Ključna strateška vzpetina nad mestom
IS je zavzel južni del hriba Mištenur z osrednjim radijskim stolpom med silovitimi spopadi s kurdskimi silami, ki še vedno nadzirajo severni del hriba, ki je bliže mestu in kjer je manjši radijski stolp, poroča DPA. V primeru zavzetja hriba "bodo imeli pregled nad celotnim mestom" in ga bodo lažje zavzeli, so pojasnili v observatoriju.


Na kaj čakajo zavezniška letala?

Islamska država napreduje kljub intenzivnemu zavezniškemu zračnemu obstreljevanju, čeprav zavezniki še vedno ne bombardirajo frontnih položajev IS-ja, kar se utegne v kratkem spremeniti, saj Kobane po izvidniških poročilih zdaj preletavajo tudi lovci (bombniki).

Po navedbah observatorija, ki podatke pridobiva od mreže lokalnih sirskih virov, je bilo v sobotnih nočnih spopadih ubitih najmanj 33 pripadnikov IS-ja in 23 kurdskih borcev.

Kobane motnja ob meji, ki jo nadzira IS
Islamska država že 19 dni oblega mesto Kobane, saj bi z njegovo osvojitvijo neprekinjeno nadzirali sirsko-turško mejo v dolžini 150 kilometrov, s čimer bi se lažje nadaljevalo tihotapljenje nafte prek meje, saj turške oblasti zadnje mesece s povečanimi napori razbijajo tihotapske kanale. Tihotapljenje dobrin, zlasti nafte, je pomemben vir prihodkov Islamske države, hkrati pa čez turško mejo prihaja večina novih džihadistov iz tujine.

Turki medtem s solzivcem preganjajo Kurde
Prek sirsko-turške meje je iz kurdskega kantona Kobane pred ofenzivo sunitskih džihadistov prebežalo že več kot 160 tisoč ljudi. Nekatere IS-ove granate so že padle čez mejo, a turškega odziva ni. V nedeljo dopoldne je bilo v takšnem incidentu ranjenih pet članov iste družine. Bolj kot z IS-om se turška vojska ukvarja s številnimi Kurdi, ki želijo čez mejo v boj, a so Turki popolnoma zaprli drugače prepustno mejo in so jezne Kurde v soboto zasuli z obilo solzivca.

Uporniška ofenziva v provinci Dara
Orožje kljub drugemu dnevu praznika kurbanski bajram ne počiva. Na jugu Sirije v provinci Dara se nadaljuje prodor upornikov, ki so tik pred tem, da zavzamejo ključno vojaško oporišče v jugozahodni Siriji v mestu Al Hara in na hribu Tal Hara. Sirska revolucija se je 15. marca 2011 začela ravno v tej provinci, ki leži ob tromeji z Jordanijo in Izraelom. Zdaj so tam v ofenzivi različne uporniške skupine: FSA, SRF in Furqan, ni pa zraven Islamske fronte in al-kaidine Jabat Nusre. Pod skupnim poveljstvom in novo oborožitvijo iz tujine je omenjena uporniška koalicija znova prevzela pobudo.

Kurdi v boju s tanki IS-a brez pravega orožja (posnetek kurdskih sil YPG).

Uporniki z zahodnim protitankovskim orožjem uničujejo nadzorne točke pred mestom Hara (posnetek upornikov).