Že dve leti poskuša osvojiti vladno polovico mesta Deir ez Zor, kjer so v zadnjih dneh med racijami odpeljali na desetine ljudi. Foto: Reuters
Že dve leti poskuša osvojiti vladno polovico mesta Deir ez Zor, kjer so v zadnjih dneh med racijami odpeljali na desetine ljudi. Foto: Reuters
Džihadi John
Mohamed Emwazi je Kuvajtčan, ki se je pri šestih letih z družino priselil v Veliko Britanijo. Kljub nadzorstvu obveščevalnih služb se je leta 2012 izmuznil iz države, odšel v Sirijo in se pridružil IS-ju, kjer je postal rabelj zahodnih talcev. Foto: Reuters
Islamska država izpustil 270 talcev

Novico je posredoval Sirski observatorij za človekove pravice, potrdili pa so jo tudi aktivisti, ki ilegalno še delujejo na območju istoimenske pokrajine Deir ez Zor. V torek so salafistični skrajneži zajeli še okoli 50 moških med iskanjem po hišah v predelih, ki so jih zavzeli v štirih dneh bojev. IS je moške, stare od 14 do 55 let, zadržal, da bi jih zaslišali.

Tisti, za katere bodo skrajneži ugotovili, da imajo zveze z režimom, bodo kaznovani, tisti, ki jih nimajo, bodo morali opraviti verski tečaj na podlagi njihove interpretacije islama, je sporočil direktor observatorija Rami Abdulrahman.

Ključno mesto med Rako in Irakom
Civilisti, ki jih je izpustila samooklicana Islamska država, bodo ostali v vaseh pod njihovim nadzorom v okolici razdeljenega mesta. Levi breg mesta ob Evfratu nadzoruje IS, medtem ko se na desnem že več kot dve leti zagrizeno bojuje sirska vladna vojska, ki se oskrbuje prek letališča. Obkoljena enklava je zadnje oporišče režima Bašarja Al Asada v severovzhodni Siriji, ki še kljubuje pritisku IS-ja. Pokrajina Deir ez Zor je sicer ključnega pomena za IS; saj povezuje prestolnico Rako z ozemljem pod njihovim nadzorom v Iraku, hkrati pa v Deir ez Zorju tudi načrpajo največji delež nafte, s prodajanjem katere pomagajo vzdrževati psevdodržavni sistem.

Potrjen uboj rablja zahodnih talcev
V torek je osrednja medijska pisarna IS-ja v Raki izdala tudi novo številko revije Dabik, v kateri redno objavljajo svoje namere in grožnje. V 13. številki Dabika je IS potrdil smrti po svetu zloglasnega Džihadija Johna, ki je lani obglavil več zahodnih talcev in pri tem grozil s terorističnimi napadi. S tem je IS potrdil trditve ZDA in Velike Britanije, da so iskanega terorista ubile 13. novembra lani v napadu z brezpilotnimi letali.

Napad se je zgodil v sirskem mestu Raka, ki velja za glavno mesto IS-ja. Džihadistični John je bil sicer britanski državljan Mohamed Emwazi in velja za eno najbolj zloglasnih oseb IS-ja. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleyja avgusta 2014. Nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev, pri čemer je nastopal zamaskiran, a z značilnim britanskim naglasom.

Islamska država izpustil 270 talcev