Rukia Hasan je bila do svojega izginotja julija izredno dejavna na družbenih omrežjih. Foto: Facebook
Rukia Hasan je bila do svojega izginotja julija izredno dejavna na družbenih omrežjih. Foto: Facebook

Hasanova je od oktobra že šesta ubita novinarka, ki je poročala o IS-ju, navaja sirska novinarska organizacija Syria Direct. Na družbenih medijih je uporabljala tudi psevdonim Nisan Ibrahim.

Hasanova se je v enem izmed svojih zadnjih zapisov na Facebooku norčevala iz IS-ja, ker je v Raki prepovedal brezžične dostopne točke (WiFi). "Kar, pojdite in nam izklopite medmrežje, naši poštni golobi se ne bodo pritoževali," je zapisala.

Datum usmrtitve neznan
Kdaj točno je bila Hasanova usmrčena, ni znano, je pa svojo običajno živahno spletno komunikacijo na družbenih medijih nenadoma prekinila 21. julija lani. Po poročanju arabske televizije Al-Aan TV je IS družino Hasanove obvestil o njeni usmrtitvi zaradi "vohunstva" šele pred tremi dnevi.

Furat Al Vafa, samostojni novinar, ki je nekaj časa delal tudi za aktivistično skupino Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), pa je za Syria Direct povedal, da se je Hasanova pogosto udeleževala "vseh revolucionarnih protestov". "Rukia se je nenehno postavljala po robu IS-ju in pogosto poročala o zračnih napadih na Rako. IS hoče, da njegov meč nenehno preti nad vratovi ljudi. Hočejo, da njihovi borci in podporniki vedo, da se je IS sposoben maščevati tistim, ki se jim postavijo po robu," je povedal.

Decembra je IS usmrtil aktivista RBSS-ja Nadžidža Džerfa, ki je nazadnje posnel dokumentarni film "Islamska država v Alepu" o kršenju človekovih pravic v tem mestu.