Peter Kassig je bil ugrabljen oktobra lani. Foto: Reuters
Peter Kassig je bil ugrabljen oktobra lani. Foto: Reuters
Kassigova starša (na sliki) sta IS večkrat pozvala k izpustitvi sina. Foto: EPA

26-letnega Kassiga so skrajneži zadrževali že od lani.

Na videoposnetku zamaskiran skrajnež stoji ob odsekani glavi in trdi, da je obglavil Kassiga. Za zdaj navedb ni mogoče zagotovo potrditi. Ameriški varnostni svet (NSC) je sporočil, da obveščevalna služba že ugotavlja pristnost posnetka. "Če bo pristnost potrjena, smo zgroženi nad brutalnim umorom nedolžnega ameriškega humanitarnega delavca, njegovi družini in prijateljem pa izrekamo iskreno sožalje," je dejala predstavnica NSC-ja Bernadette Meehan.

Na istem videoposnetku je prikazano tudi obglavljenje najmanj 15 moških, za katere Islamska država trdi, da so pripadniki sirskih režimskih sil. Na posnetku skrajneži žrtve prisilijo, da pokleknejo, nato pa jih z dolgimi noži obglavijo.

Spreobrnitev v islam ni pomagala
Kassig, nekdanji komandos, ki je služil v Iraku, je sicer pomagal Sircem, ki so pred državljansko vojno bežali v Libanon in Turčijo. Nato pa se je odpravil pomagat v Sirijo na območja pod nadzorom sirskih upornikov. Tam je delal za humanitarno organizacijo Sera. Ugrabili so ga 1. oktobra lani. V ujetništvu se je spreobrnil v islam in prevzel ime Abdul Rahman.
Kassigovi starši so prejšnji mesec objavili odlomke pisma, ki jim jih je iz ujetništva poslal sin: "To je najtežje, kar lahko doleti človeka, stres in strah sta neverjetna. Govorijo nam, kako ste nas zapustili in vam je vseeno za nas, čeprav mi, seveda, vemo, da delate vse, kar lahko, in še več." In še: "Ne skrbi, oči, če je z menoj konec, ne bom razmišljal o ničemer drugem kot tistem, kar vem, da je res. Da sta me z mamo ljubila bolj kot luno in zvezde."

Na začetku oktobra letos je Islamska država objavila posnetek obglavljenja britanskega človekoljubnega delavca Alana Henninga in v njem napovedala, da bo Kassig naslednji.

IS trdi, da so brutalne usmrtitve talcev maščevanje za zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA na džihadiste v Siriji in Iraku. V slabih treh mesecih je skupina usmrtila že pet zahodnih talcev - prva žrtev je bil ameriški novinar James Foley, sledili so še en ameriški novinar, Steven Sotloff, in škotski humanitarec David Haines, nazadnje pa še britanski humanitarec in nekdanji taksist Alan Henning.
IS na vrhuncu?
Nova usmrtitev se je zgodila le nekaj dni po tem, ko so analitiki ugibali, da IS počasi izgublja moč in začenja čutiti pritisk ofenzive nanjo. Kot so povedali analitiki za CNN, naj bi se kazali prvi znaki, da kombinacija koalicijskih zračnih napadov in odločnejših združenih iraško-kurdskih sil sili IS v spremembo taktike in ji prizadeja resne izgube na terenu. Težave naj bi imeli tudi pri virih dohodka, poleg tega pa je v zračnih napadih utrpel nekaj večjih izgub.

Analitiki sicer pravijo, da je še prezgodaj govoriti o tem, da je IS, ki še vedno nadzira obširna območja na severu in zahodu Iraka ter večji del severovzhodne Sirije, dosegel svoj "vrhunec". Navsezadnje se skupini še vedno priključujejo številni tuji borci, ob tem pa jo vse bolj podpirajo tudi rivalske džihadistične skupine, predvsem v Libiji in Egiptu.