Otroke džihadisti urijo v svojih vojaških taborih, nato pa jih pošljejo na bojevanje. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Otroke džihadisti urijo v svojih vojaških taborih, nato pa jih pošljejo na bojevanje. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Daeš (arabsko IS) je ugrabil najmanj 400 otrok v zahodni pokrajini Anbar in jih odpeljal v svoje tabore v Iraku in Siriji," je po poročanju RT.com dejal vodja pokrajine Anbar Mohamed Farhan. Ugrabitve so se v dobrem tednu zgodile v mestih Ar Rutba, Al Kajm, Anah in Rava.

Vodja največje iraške pokrajine je opozoril, da bi lahko začel IS oboroževati otroke v regijah, ki so pod njihovim nadzorom in jih uporabil v terorističnih napadih. To je namreč IS že storil v vzhodni regiji Dijala, v kateri je "rekrutiral okoli 100 otrok, ki so bili stari manj kot 16 let", je dejal generalni načelnik Kasim Al Saidi. "Tem otrokom bodo oprali možgane do te mere, da bodo postali samomorilski napadalci," je dejal.

Generalni načelnik namreč meni, da bi lahko džihadisti v svojih vojaških taborih otroke izurili za teroristične, tudi samomorilske napade, ki bi jih izvedli v drugih regijah, tudi v Siriji.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so borci IS-ja ravno v Siriji pozimi letos v treh mesecih ugrabili 400 otrok. Tovrstni "podmladek kalifata" je bil izpostavljen ustreznemu verskemu in vojaškemu treningu. Ravno marca letos je IS objavil posnetek dečka, ki je ubil nekega moškega, saj naj bi bil izraelski vohun.

Požar v sirski bolnišnici
O katastrofi, v katero so bili vpleteni otroci, pa poročajo tudi iz Sirije. V požaru, ki je izbruhnil v bolnišnici v sirskem mestu Kamiši na meji s Turčijo, je umrlo 25 ljudi, med njimi večina otrok. Najmanj 30 ljudi je ranjenih, je poročal STA.

Požar je izbruhnil po eksploziji plinske jeklenke, poroča sirska državna televizija. V času, ko se je zgodila nesreča, je bilo na kliniki veliko mater z otroki, ki so jih pripeljale na cepljenje, je poročala kurdska spletna stran Velati.