Univerza Al Azar je bila že večkrat prizorišče spopadov med islamističnimi študenti in varnostnimi silami. Foto: EPA
Univerza Al Azar je bila že večkrat prizorišče spopadov med islamističnimi študenti in varnostnimi silami. Foto: EPA
Napad na univerzo v Egiptu

Islamistični študentje so vdrli v poslopje poslovne fakultete, kjer so prav takrat potekali izpiti, in zanetili požar, še preden so prispeli policisti in pripadniki varnostnih sil, ki so uporabili solzivec, da bi razgnali protestnike. V spopadih je bil ubit 19-letni študent. Okoli 60 študentskih protestnikov so aretirali.

Študentski protestniki so s prekinitvijo izpitov želeli izraziti nestrinjanje z odstranitvijo islamističnega predsednika Mohameda Mursija, ki ga je vojska odstavila na začetku julija.

Študentski privrženci njegove Muslimanske bratovščine so se na univerzitetnem kampusu, ki velja za enega izmed glavnih središč sunitskega izobraževanja, že večkrat spopadli s policijo.

Študentje so zanikali, da bi podtaknili ogenj.

Bratovščina teroristična organizacija
Incident na univerzi se je zgodil dan po tem, ko so v spopadih med podporo Muslimanski bratovščini umrli trije ljudje, aretiranih pa jih je bilo 265. Začasne egiptovske oblasti so prepovedale proteste pripadnikov islamističnega gibanja, ki zahtevajo vrnitev Mursija na oblast.

Po uvrstitvi Muslimanske bratovščine med teroristične organizacije bodo po napovedih notranjega ministrstva sledili še drugi zakonski ukrepi. Uvrstitev med teroristične skupine je s seboj prinesla stroge kazni, saj voditeljem bratovščine grozi tudi smrtna kazen, protestnikom pa do pet let zapora.

Oblasti so že septembra prepovedale vse dejavnosti Mursijevega gibanja in prijele njegove voditelje, ki so skupaj z odstavljenim predsednikom na zatožni klopi.

Napad na univerzo v Egiptu