Rim ne bo zmanjšal sredstev za Slovence v Italiji. Foto: EPA
Rim ne bo zmanjšal sredstev za Slovence v Italiji. Foto: EPA

Komisija za proračun italijanske poslanske zbornice je sprejela dopolnilo, ki sta ga predlagala poročevalca o predlogu zakona za stabilizacijo javnih financ Renata Brunette (Ljudstvo svobode) in Pier Paola Baratte (Demokratska stranka). Na podlagi tega dopolnila bodo slovenske ustanove v Italiji v letu 2013 - tako kot tudi v letu 2011 - prejele 5,3 milijona evrov.

Do zdaj odobreni proračunski postavki v vrednosti 2,696 milijona evrov so dodali znesek v vrednosti 2,7 milijona za triletje 2013-2015, kar znaša skupaj dobrih 5,3 milijona evrov. Finančno ministrstvo je omenjenih 2,7 milijona vzelo od svojih splošnih stroškov, denar za leto 2013 pa so dobili iz splošnega sklada zaščitnega zakona, ki znaša 8,4 milijona evrov.

Proračunska komisija poslanske zbornice je za leto 2013 sprva predvidevala le dobrih 2,7 milijona evrov za slovenske ustanove, tej vsoti pa nato dodala še 300.000 evrov, tako da je obstajala bojazen, da bi slovenske ustanove v prihodnjem letu prejele le dobre tri milijone evrov - skoraj poldrugi milijon evrov manj od za letos predvidenih 4,4 milijona evrov in več kot dva milijona evrov manj v primerjavi z letom 2011.

Ena izmed krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij (SSO), je ob vključitvi dopolnila v zakon o finančni stabilnosti danes izrazila zadovoljstvo. Ob tem je poudarila, da sicer ne gre za sistemsko ureditev financiranja, za kar si prizadeva manjšina, je pa sklep o financiranju za prihodnja tri leta pomemben za organiziranost manjšine.

V SSO-ju so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili, da višina sredstev za manjšinske organizacije za letos še ni dorečena, in pozvali deželni odbor in svet, da to težavo rešita.