Protesti proti varčevalnim ukrepov v Rimu potekajo v času, ko je v Vatikanu pri papežu Frančišku na obisku nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
Protesti proti varčevalnim ukrepov v Rimu potekajo v času, ko je v Vatikanu pri papežu Frančišku na obisku nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
Shoda se je udeležilo več znanih levih politikov in sindikatov ter tudi številni mladi. Protestniki so zahtevali ukrepe za zmanjšanje davčnega pritiska na osebne dohodke in ukrepe za gospodarsko rast. Prav tako so zahtevali višji davek na dobiček in uvedbo minimalne plače za vse državljane ter socialno reformo. Foto: Reuters

Novi italijanski premier Enrico Letta je volivcem obljubljal novo politiko in nova delovna mesta, saj je Italija v najdaljši recesiji v več kot 40 letih.


V državi je 11,5-odstotna brezposelnost, med mlajšimi od 25 let kar 38-odstotna. Slabša zaposljivost mladih je le še v Španiji (okoli 55 odstotkov) in Grčiji (okoli 58 odstotkov).
Po podatkih Eurostata iz leta 2011 pri starših še vedno živi okoli 44 odstotkov ljudi, starih od 25 do 34 let. T. i. hotel mama je iz takšnega ali drugačnega razloga bolj priljubljen le še v Grčiji, kjer več kot polovica ljudi v omenjenem starostnem obdobju še vedno živi pri svojih starših.
Italija ima tudi rekorden javnofinančni dolg, ki znaša 127 odstotkov BDP-ja, pred njo je med državami evroobmočja znova le še Grčija.

"Vlado prosimo, da spremeni politiko prejšnjih premierjev Maria Montija in Silvia Berlusconija, kot nam je obljubila ob izvolitvi. Če tega ne bo storila, potem ne bomo prišli daleč," je dejal vodja Zveze sindikatov kovinarjev (FIOM) Maurizio Landini.
Sporni davek na nepremičnine le zamrznili
Italijanska vlada, ki jo sestavljajo Lettova leva Demokratska stranka, desna stranka Ljudstvo svobode nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in manjša sredinska stranka Maria Montija, je v petek le zamrznila sporni davek na nepremičnine, s čimer so delno izpolnili obljubo Ljudstva svobode.

Potrdili so tudi več drugih zakonov, med drugim o odpravi dvojne plače za ministre, ki so hkrati poslanci. Povprečna mesečna plača poslancev v italijanskem spodnjem domu je kar 16.000 evrov, v Franciji recimo 14.000 evrov, v Nemčiji 12.650 in v Grčiji 8.594 evrov. Poleg tega pa so lahko poslanci z le enim mandatom upravičeni do dosmrtne pokojnine.

Poleg tega je vlada v Rimu zvišala obseg sredstev v javnem skladu za odpuščene delavce za milijardo evrov. O vseh zakonih mora zdaj glasovati še parlament.