Vzrok za napad ni znan. Storilec pa naj bi imel duševne težave. Foto: EPA
Vzrok za napad ni znan. Storilec pa naj bi imel duševne težave. Foto: EPA
Italija
Italijanski premier Enrica Lette je po prisegi segel v roke predsedniku Giorgiu Napolitanu. Foto: EPA
Cecile Kyenge
Prva temnopolta ministrica v italijanski vladi Cecile Kyenge. Foto: EPA
Streljanje zasenčilo prisego italijanske vlade

Vlada, ki jo bodo sestavljali ministri Lettove levosredinske Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode Silvia Berlusconija in sredinske stranke dosedanjega tehničnega premierja Maria Montija, je slovesno prisegla pred predsednikom Giorgiem Napolitanom v predsedniški palači na Kvirinalu.

Premier Letta bo v ponedeljek vlado predstavil tudi pred poslanci v parlamentu in zaprosil za zaupnico. Sicer pa bo glavna naloga 21-članske "velike koalicije" rešitev države iz politične in finančne krize ter ponoven zagon gospodarstva.

Strelca so že aretirali
Med slovesno prisego vlade je pred vladno palačo v Rimu, Palazzo Chigi, prišlo do streljanja, pri čemer so bili štirje ljudje ranjeni, tudi dva policista in nosečnica, strelca pa so že prijeli.
Napad se je zgodil le kilometer stran od Kvirinala, eden izmed policistov, ki je dobil strelno rano v vrat, je v kritičnem stanju.

Območje okoli vlade in predsedniške palače so policisti iz varnostnih razlogov zaprli.

Notranji minister Angelino Alfano je dejal, da gre za osamljen incident. Pojasnil je, da je streljal 49-letni brezposelni moški, ki naj bi imel samomorilska nagnjenja.

Luigi Preiti je prišel v Rim v soboto, da bi videl "izjemne ljudi". Prenočil je v hotelu, nato se je odpravil pred vladno palačo in izstrelil šest strelov. Nato naj bi si poskušal vzeti življenje, kar pa so mu karabinjerji preprečili in ga prijeli.

Italijanska policija je sporočila, da naj bi šlo za duševno moteno osebo. Doslej ga sicer še niso kazensko obravnavali in ni imel kartoteke. So pa tudi v policiji ocenili, da je šlo za osamljen primer in ne za kako dejanje terorizma.

Preiti je preiskovalcem povedal, da se je za svoje dejanje odločil zaradi jeze nad politiki, ki so bili tudi njegova tarča.

Njegova nekdanja žena je pretresena dejala, da ji ni jasno, zakaj bi kaj takega storil. Oglasil se je tudi njegov brat, ki je dejal, da ni duševno moten, da pa tudi njemu ni jasno, zakaj se je odločil za tako dejanje.

Berlusconi "nastavil" svoje može
Velika koalicija med levo- in desnosredinsko stranko zagotovo ne bo lahka. Silvio Berlusconi sicer zase ni zahteval nobenega ministrskega stolčka, bil pa je jasen, da jih zahteva za člane svoje Svobodne stranke.
Njegov tesni sodelavec Angelino Alfano je tako postal premierjev namestnik v novi vladi, Fabrizio Saccomanni pa guverner italijanske centralne banke.

Več ministric v vladnem kabinetu
V vladnem kabinetu je tudi več predstavnic ženskega spola kot sicer. Med njimi so nekdanja evropska komisarka Emma Bonino, ki bo prevzela vajeti zunanjega ministrstva, nekdanja olimpijska kajakašica Josefa Idem, ki bo vodila ministrstvo za enake možnosti in šport, ter Anna Maria Cancellieri, ki bo vodila ministrstvo za pravosodje.

V novi italijanski vladi bo tudi prva temnopolta ministrica Cecile Kyenge, ki je po rodu iz Demokratične republike Kongo in bo vodila ministrstvo za mednarodno sodelovanje in integracijo.

Napolitano: Zdajšnja koalicija je edina mogoča izbira
Predsednik Napolitano je še pred vladno prisego v soboto dejal, da bo imela nova koalicija podporo tako v spodnjem kot v zgornjem domu parlamenta, zato upa, "da se bo vlada lotila dela v najkrajšem mogočem času in da bo sprejemala odločitve v duhu sodelovanja, brez vnaprejšnjih predsodkov ali konfliktov," saj je vlada v trenutni sestavi "bila in bo edina mogoča izbira".

Streljanje zasenčilo prisego italijanske vlade