Monti je tehnični vladi predsedoval dobro leto. Foto: EPA
Monti je tehnični vladi predsedoval dobro leto. Foto: EPA

Poslanska zbornica je že odobrila proračun za leto 2013. Zanj je glasovalo 373 poslancev, 67 jih je bilo proti, 15 se jih je vzdržalo. Že v četrtek je proračun potrdil zgornji dom parlamenta, senat. To je bil še zadnji zakon, ki ga je parlament sprejel, preden bo predčasno razpuščen.

Po glasovanju je Monti v zadnjem nagovoru pred odstopom izrazil upanje, da bo ne glede na izid prihodnjih volitev naslednja vlada nadaljevala zastavljene reforme. Poudaril je, da morajo biti interesi države pred interesi posameznikov.
Kot meni, je s prizadevanji njegove vlade Italija postala privlačna za tuje vlagatelje. Država si je znova povrnila ugled in pokazala, da ima moč in voljo za nov začetek, je prepričan.

Predsednik Giorgio Napolitano je že napovedal, da bo v soboto začel pogovore s političnimi voditelji.

Kot je znano, je Monti ta mesec izgubil parlamentarno podporo desnosredinske stranke Ljudstvo svobode nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, zato je napovedal, da bo odstopil takoj po sprejetju proračuna. Ta je naravnan varčevalno in naj bi Evropsko unijo prepričal, da Italija še lahko obvladuje velikanski javni dolg.

Montijeva prihodnja koalicija s šibko podporo?
V nedeljo pa bo predvidoma sporočil, ali bo kandidiral na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo najverjetneje 24. februarja. Po medijskih napovedih naj bi Monti stopil na čelo sredinske koalicije, ki bi izzvala tako Berlusconijev desnosredinski blok kot levosredinske sile.

Glede na zadnje ankete bi Montijeva koalicija, v kateri naj bi bila tudi nova stranka vodje Ferrarija Luce Cordera di Montezemola, na volitvah dobila od deset do petnajst odstotkov glasov. Podpora pa se krepi tudi Berlusconiju, trenutno naj bi bila okoli 18-odstotna. Podpora levosredinskemu bloku se giblje med 30 in 40 odstotki.