Ivo Sanader ostaja v zaporu zaradi obsodbe v primeru Fimi-media, pri čemer je bil zaradi prejemanja podkupnin obsojen kar na devet let zapora. Foto: EPA
Ivo Sanader ostaja v zaporu zaradi obsodbe v primeru Fimi-media, pri čemer je bil zaradi prejemanja podkupnin obsojen kar na devet let zapora. Foto: EPA

Ivo Sanader je bil tako obsojen zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja, primer pa je pretresel hrvaško politično prizorišče in načel meddržavne odnose z Madžarsko. Ustavno sodišče je po razveljavitvi primer zdaj znova vrnilo na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu. Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana, saj so hrvaški mediji že prejšnji teden poročali, da bodo ustavni sodniki razveljavili prvo pravnomočno sodbo proti Sanaderju.

Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ-ja se je na ustavno sodišče pritožil po pravnomočni sodbi zaradi domnevne kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Njegovi odvetniki so v pritožbi poudarili, da je šlo za kršitve kazenskega postopka in za napačne ali nepopolne ugotovitve dejstev.

Ugotovljene postopkovne kršitve sojenja
Ustavno sodišče je v uradni objavi na spletni strani pojasnilo, da v svoji odločitvi po pritožbi Sanaderjevih odvetnikov niso odločali, ali je nekoč najmočnejši politik na Hrvaškem odgovoren za vojno dobičkarstvo in sprejemanje podkupnine, zaradi katerih je bil pravnomočno obsojen. Kot so zapisali, so obravnavali, ali je bila med postopkom spoštovana zakonodaja in ali je bila sodba v skladu s hrvaško ustavo in konvencijo o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ali je bil Sanader deležen pravičnega sojenja in vseh mehanizmov pravne zaščite.

Pred tremi leti obsojen na 10 let
Čeprav bodo sojenje morali ponoviti, bo moral Sanader zaradi postopka v bolj razvpitem korupcijskem primeru Fimi-media ostati za zapahi. Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji novembra 2012 obsojen na deset let zapora. Hrvaško vrhovno sodišče je junija lani omililo prvostopenjsko sodbo in Sanaderja obsodilo na osem let in šest mesecev zapora. Zadnje aktualno sojenje proti Sanaderju v primeru Planinska so medtem prekinili zaradi njegovih zdravstvenih težav.