Reševalci so izpod snežne gmote rešili še štiri ljudi. Foto: Reuters
Reševalci so izpod snežne gmote rešili še štiri ljudi. Foto: Reuters

Številne hotelske sobe namreč ostajajo nepoškodovane, zato še vedno obstaja upanje, da bodo reševalci našli še več preživelih. Iskanje otežujejo vremenske razmere, saj se reševalci bojijo, da bi zaradi velikih količin novozapadlega snega sprožili nove plazove.

"Slišimo zvoke izpod ruševin in snega ter jih preverjamo. Lahko bi bili preživeli, a možno je tudi, da gre za zvoke premikajočih se struktur hotela pod težo snega," so dopoldne sporočili gasilci. Trenutna bilanca nesrečnega dogodka je tako po navedbah agencije Ansa 11 preživelih (od teh so jih devet potegnili izpod ruševin in snega, dva pa sta po spletu okoliščin plazu ušla), pet mrtvih (dve ženski in trije moški) ter 23 še pogrešanih. Med tistimi, ki so jih žive potegnili izpod snega, so tudi štirje otroci. Civilna zaščita je malo pred 14. uro sporočila, da so pod snegom odkrili še vsaj dva preživela, ki pa ju morajo še potegniti izpod snega.

Začenja se preiskava morebitnih kaznivih dejanj
Tožilstvo v Pescari je začelo preiskavo zaradi suma uboja, preverja pa tudi morebitne odgovornosti posameznikov za nesrečni dogodek. Med drugim preverja, ali bi glede na razmere morale lokalne oblasti izdati ukaz o evakuaciji območja pod goro Gran Sasso. Italijanski nacionalni servis za spremljanje nevarnosti zaradi snega in plazov je namreč pred dogodkom izdal opozorilo o nevarnosti plazov četrte stopnje na petstopenjski lestvici.

Če bi se izkazalo, da je bil vzrok smrti žrtev v hotelu Riugopiano mraz, bodo preiskovalci preverjali, ali bi bilo zamude pri začetku reševalne akcije mogoče preprečiti. Med drugim bodo preverjali tudi, ali je lastnik hotela zahteval pluženje ceste do hotela.

Plaz se je v sredo sprožil v kraju Farindola sredi Abrucev v osrednji Italiji le 45 kilometrov od obale Jadranskega morja. Oblasti domnevajo, da se je sprožil zaradi niza potresov. Smučarski hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso je popolnoma uničen in povsem zasut s snegom. Prvi reševalci so hotel zaradi močnega sneženja dosegli šele v četrtek zjutraj.