Izbor Svet
Silvio Berlusconi in Matteo Salvini
Berlusconi briše pot s čela Salvinija. Desnosredinski koaliciji po anketah kaže najbolje. Foto: Reuters
Matteo Renzi
V italijanskih medijih se pojavljajo ugibanja, kdo bo kandidat demokratske stranke za premierja - Matteo Renzi (na fotografiji) ali sedanji "nadomestni" premier Paolo Gentiloni? Renzi je v nedavnem intervjuju za dnevnik Il Foglio izjavil, da je Gentiloni kot kamilični čaj, sam pa kot energijska pijača Red Bull. Foto: Reuters
       Manevrskega prostora ni več. Javno mnenje je vse bolj negativno do migracij. Italija bo morala začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči.       
 dr. Boštjan Udovič, profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede
Luigi Di Maio
31-letni Di Maio iz populističnega Gibanja pet zvezd bi postal najmlajši italijanski premier. Foto: Reuters
Rim
"Odkar ste zapustili Milano, je javni dolg države zrasel za 115 milijonov," piše nad digitalno uro, ki na glavni železniški postaji v Rimu beleži javni državni dolg. Foto: Reuters
       V Italiji imamo pregovor: Tra il dire e il fare c'è di mezzo il mare – med besedami in dejanji je morje.       
 Enrico Cicchetti, novinar časopisa Il Foglio
Rim
Podporniki skrajnodesničarskega gibanja Casa Pound na demonstracijah v Rimu. Foto: EPA
Pietro Grasso
Predsednik italijanskega senata in nekdanji protimafijski tožilec Pietro Grasso je s skupino privržencev lani zapustil Renzijeve demokrate in ustanovil stranko Svobodni in enakopravni, ki se zavzema za socialno pravičnost. Foto: EPA
Torino
V predvolilnem času so po več mestih potekali shodi protifašistov in neofašistov, velikokrat je morala posredovati policija. Foto: EPA
Desno-sredinska koalicija
Voditelji desnosredinske koalicije: Giorgia Meloni (Bratovščine Italije - Fratelli d'Italia), Silvio Berlusconi (Naprej, Italija - Forza Italia), Matteo Salvini (Liga - Lega) in Raffaele Fitto (Mi za Italijo - Noi con L'Italia). Foto: Reuters
VIDEO
Italija: Desni politiki p...

Dodaj v

Italijanske volitve: "Med besedami in dejanji je morje"

Udovič: Italija mora začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči
3. marec 2018 ob 09:51
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Italijanski volivci bodo v nedeljo izbirali nov parlament, volilno kampanjo so zaznamovale velike obljube, besedni spopadi in ulične demonstracije, izid pa je zaradi novega volilnega sistema in vzpona priljubljenosti Gibanja pet zvezd izjemno nepredvidljiv.

"Italija je iz bipolarnega političnega položaja prešla v tripolarnega," vzpon Gibanja pet zvezd (Movimento 5 Stelle) za MMC ocenjuje novinar časopisa Il Foglio Enrico Cicchetta. Zadnja javnomnenjska anketa Termometro Politico iz 16. februarja Gibanje pet zvezd zanesljivo uvršča na prvo mesto med strankami s 26,3 odstotka podpore, sledi zdaj vladajoča demokratska stranka Mattea Renzija z 21 odstotki. Med koalicijami najbolje kaže desnosredinski koaliciji pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki ji napovedujejo okoli 35-odstotno podporo.

Sistem Rosatellum: za vladanje potrebna koalicija
"Z novim volilnim sistemom Rosatellum je postalo jasno, da lahko vlada le koalicija," dodaja Cicchetta. Volilni sistem, poimenovan po predlagatelju, poslancu Ettoreju Rosatu, volivcem omogoča, da lahko izbirajo tako stranko oz. koalicijo kot tudi kandidata iz svojega volilnega okrožja, poroča Politico. Prav tako bo 37 odstotkov parlamenta izvoljenih na lokalni ravni, preostalih 63 odstotkov sedežev pa bo proporcionalno razdeljenih med strankami.

Nov volilni sistem zaradi zapletenosti že tako tradicionalno nezanesljivim javnomnenjskim anketam onemogoča natančnejšo projekcijo, prav tako naj bi bilo še nekje med petino in tretjino volivcev, teh je 46 milijonov, neodločenih. Rosatellum tudi onemogoča formiranje močne koalicije. "Za prebojno koalicijo bi morala določena stranka z vizijo zmagati z velikim naskokom, tega pa v aktualnem političnem in volilnem sistemu v Italiji ni mogoče doseči," opozarja strokovnjak za mednarodne odnose in profesor na Fakulteti za družbene vede Boštjan Udovič.

Pet zvezd ima veliko podporo na jugu
Gibanje pet zvezd svojo kampanjo vodi kot netradicionalna stranka v boju proti korupciji in elitizmu. Gibanje je ustanovil komik Beppe Grillo, vse niti pa iz ozadja vleče Davide Casaleggio, ki se po poročanju New York Timesa predstavlja le kot računalniški izvedenec, ki stranki nudi pomoč. Prvi obraz stranke je 31-letni Luigi Di Maio, falirani študent, ki zagotavlja, da bo stranka zagotovila delovna mesta. Nezaposlenost v Italiji je sicer na skoraj 11-odstotni ravni, na jugu države na 18-odstotni, med mladimi pa je nezaposlena skoraj polovica, zato Gibanje veliko podpore uživa predvsem na jugu države.

Gibanje, ki je tudi protikorupcijsko, je prejšnji mesec pretresel manjši škandal, ko se je razvedelo, da niso vsi poslanci stranke izpolnili svoje obljube, v skladu s katero so nameravali polovičen znesek svojih plač nameniti skladu za zagon manjših podjetij. Gibanje je dolgo nasprotovalo sklepanju koalicij, vendar naj po volitvah ne bi popolnoma izključevali te možnosti.

Renzijeva koalicija s 25-odstotno podporo
Levosredinski koaliciji pod vodstvom Renzija, ki je februarja lani držal obljubo in po referendumskem porazu o reformi zakonodaje odstopil z mesta premierja – to funkcijo odtlej opravlja strankarski kolega Paolo Gentiloni – ankete namenjajo dobrih 25 odstotkov. Levji delež glasov prinaša demokratska stranka, medtem ko zaveznicam – Več Evrope (Più Europa), Skupaj (Insieme) in Ljudska lista (Civica Popolare) – ankete skupno namenjajo manj kot pet odstotkov.

"Renzijeva zvezda je zašla. Deloval je po načelu "too much, too soon" (preveč in prehitro). Italija je v svojem bistvu konservativna družba, ki zavrača reforme. Tega Renzi ni razumel. Pa še pomanjkanje taktike in mladostna vihravost sta povzročila, da je njegova moč prehitro zašla. Posledice so jasne: njegove vrnitve ne bo, Demokratska stranka jo bo odnesla slabše, kot bi jo lahko, kar pa ne pomeni, da ne bodo v koaliciji," dogajanje na italijanski levici komentira Udovič.

Sklepanje koalicij pred volitvami
Italijanske stranke lahko koalicije oblikujejo že pred volitvami. Med temi tako najbolje kaže desnosredinski koaliciji pod vodstvom italijanskega političnega fosila, 81-letnega Silvia Berlusconija, ki sicer na volitvah zaradi sodnih procesov v povezavi z utajo davkov leta 2011 ne sme kandidirati. Ankete jim namenjajo dobrih 35 odstotkov glasov, kar je še vedno premalo za samostojno vladanje.

Berlusconi in Salvini - partnerja ali nasprotnika?
V desnosredinski koaliciji so sicer odnosi nekoliko bolj zapleteni. Berlusconijevi Naprej, Italija (Forza Italia) ankete napovedujejo 15,9 odstotka, protipriseljenski Ligi Mattea Salvinija pa 14,8 odstotka. V koaliciji sta še Bratovščina Italije (Fratelli d'Italia) in Mi za Italijo (Noi con l'Italia), ki igrata bolj obstransko vlogo.

Naprej, Italija in Liga sta sklenili medsebojni dogovor, po katerem bo stranka z več osvojenimi glasovi na volitvah ob morebitni zmagi koalicije imenovala novega premierja. Berlusconi namerava za premierja imenovati predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, medtem ko bi Liga imenovala Salvinija, ki je sovražno nastrojen do priseljevanja in velik nasprotnik Evropske unije. Za pridobivanje glasov je nekdanjo Severno Ligo Salvini preimenoval v Ligo, s svojo protibegunsko retoriko – zavzema se za deportacijo "preprodajalcev droge, posiljevalcev in roparjev", kakor označuje večino prebežnikov – pa je na svojo stran pridobil mnogo volivcev.

"Liga lahko zdaj osvoji nekaj glasov tudi v Rimu, Neaplju ali celo na Siciliji - pred petimi leti nekaj popolnoma nepredstavljivega. Najpomembneje pa je, da lahko osvoji glasove tudi v osrednjih, tradicionalno levičarskih regijah, kot so Emilia Romagna, Marche ali Toskana," ocenjuje Cicchetta.

"Salvini je simpatičen gospod, karizmatik, dobro govori in ima kar nekaj pristašev. Je klasičen populist. A videli smo, na primeru Grčije, kaj se zgodi s populisti. Realpolitika jih kmalu ukalupi. V tem kontekstu bi tudi Salvini bil verjetno kmalu ukalupljen," meni Udovič in ocenjuje, da Salviniju tudi ob morebitni izvolitvi ne bi uspelo doseči daljnosežnega preboja.

Močan predvolilni poudarek na migracijah
Analiza YouTrend raziskovalne agencije Quorum je pokazala, katere teme so v svoji volilni kampanji največkrat naslavljali voditelji najmočnejših strank. Voditelji vseh strank razen Gibanja pet zvezd, ki je največkrat naslovilo tematiko prevelikih stroškov italijanske politike, so z naskokom največkrat naslovili tematiko migracij – Salvini je migracijam namenil dve tretjini svojih nastopov, Berlusconi tretjino, Renzi le nekoliko manj.

V Italijo je v zadnjih štirih letih prišlo več kot 600.000 prebežnikov. Mnogi med njimi so se odločili za tvegano pot iz Libije čez Sredozemsko morje v Italijo, na kateri je samo letos umrlo več kot 400 ljudi, poroča Mednarodna organizacija za migracije. Mnoge skrajnodesničarske skupine, kot je neofašistična CasaPound, na množičnih shodih zahtevajo deportacijo prebežnikov, kar obljubljata tudi Berlusconi in Salvini.

"Začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči"
"Manevrskega prostora ni več. Javno mnenje je vse bolj negativno do migracij. Italija bo morala začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči. Nerešeno vprašanje migracij in velik pritok migrantov povzročata nejevoljo med prebivalstvom, hkrati pa povečujeta stopnjo kriminala," pomembnost vprašanja migracij razlaga Udovič.

Tudi nedavni strelski napad v mestu Macerata, v katerem je privrženec skrajne desnice streljal na več deset temnopoltih prebivalcev mesta, je bil rasistično motiviran, saj je napadalca po lastnih besedah za dejanje motivirala novica o umoru mlade Italijanke, za katerega je glavni osumljenec zavrnjeni prosilec za azil.

Okrevanja "ekonomskega bolnika" ni na vidiku
Osmo največje gospodarstvo na svetu ima 2,1 trilijona evrov javnega dolga oziroma skoraj 133 odstotkov BDP-ja in je v strokovni literaturi označeno za "ekonomskega bolnika", opozarja Udovič, kar pomeni, da ima že skoraj 20 let negativno ali nizko gospodarsko rast.

Berlusconi obljublja nova delovna mesta, ki jih namerava doseči z izenačitvijo davčne stopnje za vsa podjetja ne glede na dobiček. Italija ima po poročanju Financial Timesa sicer eno najvišjih davčnih obremenitev v razvitem svetu, saj davčni prihodki prinašajo 42,9 BDP-ja.

Gibanje pet zvezd medtem zagovarja reformo političnega sistema, za katerega se po njihovem mnenju porabi preveč sredstev. Udovič medtem izpostavlja tudi italijanski javni sektor, ki je močno prepreden in delno neučinkovit, kar duši italijansko gospodarstvo.

Italijansko morje med besedami in dejanji
Posledica gospodarskega stanja v Italiji sta že omenjeni brezposelnost in revščina, v državi kar pet milijonov ljudi živi pod pragom revščine. Gibanje pet zvezd obljublja osnovni dohodek 780 evrov za vse revne, sredstva zanj pa naj bi dobili z večjo obdavčitvijo premožnih in velikih podjetij. Desnosredinska koalicija obljublja podvojitev minimalne pokojnine na kar tisoč evrov in zgodnejše upokojevanje, levosredinska dvig pokojnin na 750 evrov in dodatnih 400 evrov mesečno otroškega dodatka.

Obljube sta oba sogovornika, tako Udovič kot Cicchetti, označila za popolnoma nerealistične. "V Italiji imamo pregovor: Tra il dire e il fare c'è di mezzo il mare – med besedami in dejanji je morje," ponazori obljube italijanskih strank Cicchetti.

Italijanske parlamentarne volitve bodo potekale v nedeljo, prvi rezultati so pričakovani v ponedeljek. Enoznačnega odgovora o novi vladi skoraj zagotovo ne bomo dobili, bo pa bolj jasno, kdo bo vodil koalicijska pogajanja. Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo zmagovalcu volitev - kdor koli to že bo - podelil mandat za sestavo vlade. Če temu ne uspe, niso izključene niti ponovne volitve.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 03.03.2018 ob 10:09
POPULIST
...kako obrabljena beseda!

Vsak politik mora biti populist, ker se obrača k populaciji in jo prepričuje, da ima najboljši program zanjo.
Želi čimvečjega števila glasov populacije, da bi tako prišel na oblast!
Želi biti popularen med populacijo.
Želi pomagati populaciji (in seveda sebi)!

Populacija, populizem, politik, da popiz@#$!
SD-pijavka
# 03.03.2018 ob 10:10
680 000tisoč migrantov v 5 letih v Italijo od tega jim je bilo 600 000 zavrnjena vsaka koli pomoč.
Upam, da zmaga Salvini, da tole pošlje nazaj domov.
penzl
# 03.03.2018 ob 10:08
Italijanske volitve: "Med besedami in dejanji je morje"

To ni samo v Italiji, temveč je temelj politike povsod po svetu. Je umetnost, kako veliko ljudi prepričati z obljubami, ki jih potem ne izpolniš, ker niso realno zastavljene, so pa všečne. Imamo tudi v Sloveniji precej izkušenj s tem...
the law1
# 03.03.2018 ob 10:01
Okrevanja »ekonomskega bolnika« ni na vidiku
Osmo največje gospodarstvo na svetu 2,1 trilijona evrov javnega dolga oziroma skoraj 133 odstotkov BDP-ja in je v strokovni literaturi označena za »ekonomskega bolnika«, opozarja Udovič, kar pomeni, da ima že skoraj 20 let negativno ali nizko gospodarsko rast.


Italija je kot Slovenija pač talec razbohotenga javnega sektorja, birokracije in zanič pokojninskega sistema.
Ramus
# 03.03.2018 ob 10:00
"Berlusconi briše pot s čela Salvinija. Desnosredinski koaliciji po anketah kaže najbolje"

To samo vidiš kako butasti so ljudje, da verjamejo takim pokvarjencem, ki bi jih morali že zdavnaj pospraviti na smetišče (pustiti na smetišču) zgodovine,....
The Matrix
# 03.03.2018 ob 11:08
Jaša, pred Renzijem je potrebno obvezno napisati ''karizmatični''!
Daj popravi!
The Matrix
# 03.03.2018 ob 11:07
Ne moreš verjet. Na RTV so zapisali, da migranti povečujejo stopnjo kriminala. Čez kakšne 2 leti bodo na RTV sramežljivo omenili, da so na Švedskem no-go cone!!
#Napredek :) :)
veza
# 03.03.2018 ob 12:02
tobi
# 03.03.2018 ob 11:41

Italija je še vedno med prvimi sedmimi na svetu, a ni več to, kar je bila, in trend tudi ni dober.
Kar se tiče migracij, ena miljarda ljudi čaka, da bi prišla v Evropo, to je gotovo problem, ki ga bo treba reševati z vso resnostjo.
The Matrix
# 03.03.2018 ob 11:11
V Italijo je v zadnjih štirih letih prišlo več kot 600.000 prebežnikov

Ja in??? To je zgolj 1% prebivalstva. A v Italiji ne vedo, da lahko vsaka EU država brez posebnih težav sprejme 10% migrantov???
Tako vsaj menijo naši najbolj karizmatični levičarji!!
cairns
# 03.03.2018 ob 11:10
Italijanske volitve: "Med besedami in dejanji je morje"
Udovič: Italija mora začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči


Italijo v sedanjih razmerah lahko reši samo desnosredinska koalicija. Prejšnje levosredinske vlade so zasrale kar zasrati se je dalo. Od gospodarstva pa do migrantske politike. Zanimiv video v katerem Salvini iz lege nord odgovarja na provokativna vprašanja enega od novinarjev. Novinar Salviniju prav nesramno vsiljuje neko prepričanje in mu polaga besede v usta.

https://www.youtube.com/watch?v=ZchfJcE3g_g
The Matrix
# 03.03.2018 ob 11:05
Nerešeno vprašanje migracij in velik pritok migrantov povzročata nejevoljo med prebivalstvom, hkrati pa povečujeta stopnjo kriminala,"

Ej, pa kaj je zdaj to??? RTV-jevci, pa kaj nam hočete povedati??? Da migranti povečujejo stopnjo kriminala???
Nemogoče!!!
To so vendar desničarska alternativna dejstva. In da niti ne omenjam, da je kakršnokoli povezovanje migrantov s kriminalom zelo ksenofobno in rasistično!!!
Bom prijavil na Mirovni inštitut!!!
the law1
# 03.03.2018 ob 10:37
@Homer.

Velika država lahko naredi racionalen javni sektor, mala pač ne.

Italija je velika država, ki je talec neučinkovitega in razbohotenega javnega sektorja
nvk
# 03.03.2018 ob 18:54
Danes na RTV informativnem programu

Italija: Desni politiki podpihovali strah pred priseljenci

kako z veseljem plačujem prispevek za nevtralen medij...
DrKult
# 03.03.2018 ob 13:54
Kaj čmo, liberalne politike so pač naredile svoje. In ne, ni važno, če je to počela desničarka Merklova ali dejanski levi politik. Zunanje meje Evrope bo treba zapreti, pa če je našim levakom to všeč ali pa ne. Evropske države imajo tega preprosto dovolj. Čas je, da se reče bobu bob in ilegalcu ilegalec. Lahko trobite vaš "nihče ni ilegalen" še naslednjih 5 let, če imate voljo, pa bo na koncu rezultat enak. Lahko podprete zaprtje meja zdaj, ko se še da to narediti na civiliziran način, lahko pa spremljate, kako bodo to storile skrajno desne stranke čez leto, 2, 3, ampak na manj civiliziran način. Ilegalce deportirat. Tudi pri tem lahko podprete deportacije na civiliziran način, ali pa prevzamete krivdo za deportacije na neciviliziran način, kakršne bodo izvedle skrajno desne stranke.
Evropejci imamo dovolj. Mediji lahko trobijo, karkoli hočejo, a dejanja govorijo glasneje od besed. Posledice imigracij lahko vidimo v vsakem malo večjem zahodnoevropskem mestu. Že pred 4 leti sva imela s partnerko težave na izletu v Parizu, danes tja človek sploh več ne upa iti. Sredi belega dneva sredi najbolj turistično obljudenih krajev te oropajo vsem na očeh, pa ne stori nihče nič. Dosti je tega.

Evropa, zapri meje!
the law1
# 03.03.2018 ob 10:26
@Homer.

Nemogoča je primerjava javnega sektorja države s 60 milijonov prebivalce in 2 milijonske države.
Velika država lahko naredi racionalen javni sektor, mala pač ne.


Kot zgleda bi mi morali vprašati Estonce oz. kako njim uspe pri nas pa nič ni mogoče. A smo res takšni posebneži na tem svetu?
PomisliSe1x
# 03.03.2018 ob 16:30
Manevrskega prostora ni več. Javno mnenje je vse bolj negativno do migracij. Italija bo morala začeti reševati probleme, ne pa si zatiskati oči.
dr. Boštjan Udovič, profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede


Oh kako me veseli, da je to izjavil prof iz FDV, zdaj lahko ta komentar mirno limam po MMC RTVSLO relevantnih novicah in me admin ne bo izbrisal ces da sem ksenofob, islamofob whatever

Pomislite do konca stoletja bo po OZN projekcijah v Afriki 8x (OSEMKRAT!!!) vec ljudi kot v Evropi!!

Ce zraven upostevamo se vplive globalnega segrevanja je jasno kam se bodo usmerili in kaj to pomeni za Evropo!


Juncker pravi, da ce ne sprejmemo ljudi iz Afrike smo izgubljeni!

Ali nam vec pomeni EU ali ohranitev Evrope?
veza
# 03.03.2018 ob 11:25
Forza ne pomeni naprej, naši ne znajo prevajat, avanti je naprej, forza je moč in nič drugega.
veza
# 03.03.2018 ob 12:28
Roky89
# 03.03.2018 ob 12:19

ja, dobo si zadel bistvo, krivi so sami, pa še vedno rečejo, smo preveliki, da bi nas doletela usoda Grčije, a nikoli se ne ve.
Jih pa rešuje turizem, imajo toliko zgodovine, da bi lahko samo od tega živeli.
In mafija, seveda, neznano kam izgine veliko denarja, vrtoglavi zneski, vsi gledajo stran.
Enako kot pri nas.
tobi
# 03.03.2018 ob 11:41
@woodoo

Včasih so se hodili Italjani v Slovenijo preseravat. Gostilne polne, casinoji, hoteli,...
Od uvedbe € Italija samo tone in tone. In danes je za nami. Kako se stvari obrnejo, kot otrok sem jih doživljal kot bogato nacijo, danes jih pa uvrščam med največje reveže v EU.
In ne, niso begunci ali migranti krivi za to. Neumno je, da za slabo gospodarsko stanje poiščeš krivca v beguncih.
Ni treba za vsako s... begunce ali migrante šopat in jih prikazovat kot uničevalce države. Kučan, Soroš, LGTB, migranti .... nekateri pač proizvajajo sovražnike. In prav zaradi teh smo tam kjer smo, daleč od druge Švice :)


Verjetno živiš precej daleč od italijanske meje, da govoriš take neumnosti... Živim ob meji in ti lahko z gotovostjo trdim, da Italija NI revna država in še zdaleč NI za nami. Ne glede na vse krize, ki jo redno pestijo (včasih se zdi da je to kar normalno stanje pri njih) pa tako državna uprava, kot tudi gospodarstvo (ki je še vedno eno najmočnejših v Evropi in svetu) funkcionira.
cairns
# 03.03.2018 ob 11:26
The Matrix

Mogoče bo RTV SLO celo objavila ta 30 minutni kolaž ''pozitivnih'' stvarti ki jih je prinesla vsiljena multikulti z ljudmi iz zaostalih islamskih držav.

https://www.youtube.com/watch?v=y5R1T2Bx
tSc
patriot1970
# 03.03.2018 ob 10:43
Ramus
# 03.03.2018 ob 10:03
"V predvolilnem času so po več mestih potekali shodi protifašistov in neofašistov, velikokrat je morala posredovati policija"


...za vse to ste zaslužni wilkomerji! Dobro godljo ste nam skuhali!
patriot1970
# 03.03.2018 ob 10:41
Imamo zavarovano zahodno mejo?

Če zmaga desno sredinska koalicija,.....kam bodo bežali vsi ilegalni migranti iz Italije. Verjetno ne v Afriko,....v Francijo zelo težko, v Švico in Avstrijo še težje,...torej kam?
cairns
# 03.03.2018 ob 11:20
The Matrix
Ja in??? To je zgolj 1% prebivalstva. A v Italiji ne vedo, da lahko vsaka EU država brez posebnih težav sprejme 10% migrantov???
Tako vsaj menijo naši najbolj karizmatični levičarji!!


Poglej kaj lahko naredi že manj kot 1% ilegalnih migrantov.

https://www.youtube.com/watch?v=qd64av-s4Lo
Bivši uporabnik
# 03.03.2018 ob 10:41
Gibanje pet zvezd je ustanovil komik Beppe Grillo, vse niti pa iz ozadja vleče Davide Casaleggio ...
Pri nas imamo nekaj podobnega v Kamniku.
the law1
# 03.03.2018 ob 10:13
Italija je pa tudi dokaz, kakšno zmedo povzročajo zblojeni volilni sistem. Proporcionalni sistem je tudi eden izmed teh zblojenih sistemov in onemogočajo vladanje v pravem pomenu besede oz. takšen sistem je za "pussyje", ker si ne upajo direktno prevzeti odgovornosti za dejanja.

Všeč ali ne všeč vendar se v ZDA ve kdo sprejema odločitve tle v EU pa neskončno mlatenje prazne slame.
bo.star
# 04.03.2018 ob 00:03
Res ne razumem!! Nekdo bi dal ekonomskemu migrantu iz Alžirije in Maroka(kjer ni vojne) dal zastonj stanovanje in 500 do 700 evrov žepnine??? Se dotična oseba zaveda, da velik procent Slovencev zasluži nekje tak znesek za katerega trdo gara cel mesec ob tem pa si mora plačati najemnino za stanovanje in preživeti še dva otroka??? Kje je tu logika???
Aprila
# 03.03.2018 ob 15:53
Ko bodo desnica in države Nata prenehale z vojnami in rušenjem drugih držav, rekordnimi prodajami orožja šeriatski Saudovi Arabiji, ko bodo namesto stotine miljard za orožje dale raje za gospodarski napredek in ekološko sanacijo planeta, takrat se bo mogoče, počasi.....migrantski tok ustavil.

Ummm, top deset držav iz katerih prihajajo ilegalci ki so v Italijo prišli v letu 2016 so: Nigerija, Eritreja, Gvineja, Gambija, Slonokoščena obala, Sengal, Mali, Sudan, Bangladeš in Somalija, medte ko so top deset držav v letu 2017: Bangladesh, Nigeria, Gvineja, Slonokoščena obala, Ganbija, Maroko, Sengal, Mali, Pakistan in Eritrea. Prosim, KLIPAN, da mi v kateri izmed teh držav NATO povzročil vojno oziroma jo zrušil, ter kako naj bi prenehanje v Siriji, Afganistanu (katero se mora definitivno nehati, s tem se s teboj strinjam) ustavilo migrantski tok iz teh držav?

Samo zato ker osrednji mediji, humanitarne organizacije, politiki in aktivisti že od samega začetka izkoriščanjo vojno v Siriji da so se odprla vrata ilegalcem iz Afrike in BV, to ne pomeni da v Evropo prihajajo samo Sirijci, teh v poplavi beguncev sploh ni tako veliko.
Roky89
# 03.03.2018 ob 12:19
Dokler je Italija imela liro jo je stalno devalvirala in prelagala težo svojega sfaliranega gospodarstva na pleče držav, ki so kupovale njene izdelke in ji posojale denar. Italjani so imeli iluzijo, da fajn delajo in živijo in to iluzijo je evro vselej uničil. Ni kriv evro, da gre italijanom slabše. Krivi so sami. V 90. so vedeli, da bo uveden evro in niso naredili nič, razen najnujnejših popravkov. Ko je bil evro uveden so vedeli, da več ne bodo mogli delati tako kot prej, pa so zamahnili z roko in si rekli: "Bomo že drugo leto." Ko je bila kriza so zapadli v totalno paralizo, ki res ni krivda evra. Sedaj pa je kriv evro, ker imamo skupna pravila, da ne sme biti deficit višji od 3 % kar strankam seveda smrdi, ker bi rade volilcem mazale med okoli ust z brezglavimi izdatki in kazanjem prestiža in bogastva. Dolg, ki znaša 132 % BDP pa bo že nekak zginil... logika...!!!
patriot1970
# 03.03.2018 ob 11:56
Baje na naši južni meji ne potrebujemo ograje?....in azil moramo obravnavati pri vsakemu, kateremu uspe stopiti v Slovenijo in izreći magično besedo: azil!

https://www.total-croatia-news.com/politics/26351-five-men-indicted-for-smuggling-469-illegal-immigrants
Follow Me
# 03.03.2018 ob 11:27
M5S in nič drugega, na žalsot so tako medjsko na udaru, da starejši zastopijo vse narobe.
nepokorni
# 03.03.2018 ob 10:25
V Italiji komik Grillo, v Sloveniji komik Šarec?
A imamo oboji res tako slab smisel za humor?
veza
# 04.03.2018 ob 00:28
bo.star
# 04.03.2018 ob 00:03

se strinjam, logika je samo v tem, če kdo potrebuje delavce ali karkoli in tega doma ne dobi, naj si jih pripelje in za njih poskrbi, to je vsa znanost.
In ne razumem, zakaj morajo ti prebežniki plačevati mafiji, da jih pripelje v EU in šele potem imajo neke pravice, ča jih kdo hoče imeti doma, naj jih kulturno pripelje in poskrbi za njih.
SD-pijavka
# 03.03.2018 ob 14:32
Upam na zmago Salvinija in Berluskonija
veza
# 03.03.2018 ob 14:21
Roky89
# 03.03.2018 ob 13:15

@Mirora
Jah... pol je pa najbolje, da gre država na dva dela. Drugače je ekonomska in davčna neodvisnost nekega dela države nemogoča


ja, Italija ima podoben problem kot EU, sever in jug ne klapata skupaj, tega v Italiji niso rešili v več kot sto letih, enako bo v EU.
the law1
# 03.03.2018 ob 13:36
@memento_mori

thelaw1 malo si preberi kakšno uradno evropsko statistiko, Slovenija je namreč med evropskimi državami z najmanjšo birokracijo. Ajde, če ti praviš, da temu ni tako, boš pa že ti imel bolj prav ane :)

Javni sektor ni samo birokracija kot prvo. Kot drugo je pomemben podatek koliko denarja nameniš za je javne storitve. Mi ga pač namenimo preveč. Mi še ob 5% rasti BDP-.ja komaj izravnamo proračun. To je absurd
mirora
# 03.03.2018 ob 13:01
V Italiji se ne bo spremenilo nič dokler severni del te države ne doseže ekonomsko in davčno neodvisnost od Rima. To pa je težko verjetno.
the law1
# 03.03.2018 ob 12:45
@Roky89

Dokler je Italija imela liro jo je stalno devalvirala in prelagala težo svojega sfaliranega gospodarstva na pleče držav, ki so kupovale njene izdelke in ji posojale denar.

Italija nima sfaliranega gospodarstva,. Ima pa sfalirano davčno politiko, ki posledica prevelike javne potrošnje za neučinkovit JS ter nerazviti jug države
the law1
# 03.03.2018 ob 12:39
@veza

ni kriv evro, so pač zaostali

Seveda so zaostali, ker nobeden noče poseči v javni sektor in katastrofalen pokojninski sistem, kar ima za posledico ubijalske obdavčitve
patriot1970
# 03.03.2018 ob 11:51
KovacevaKobila
# 03.03.2018 ob 11:02
........
Če bi se evropska desnica toliko ukvarjala z dejanskimi razlogi za migracije, kot se ukvarja z migranti, bi bilo migrantske krize že zdavnaj konec.


Res je,....ko bo evropska desnica preprečila evropski levici izplačevanje odškodnin in socialnih prejemkov ilegalnim migrantom, ki zlorabljajo azilno zakonodajo,...ko bo dosledno vračala vse ilegalce, ko bo zavarovala svoje zunanje meje,....takrat bo konec migracij in konec zaslužka za tihotapce!

http://www.rtvslo.si/svet/italija-mora-migrantom-ki-jih-je-vrnila-v-libijo-placati-po-15-000-evrov/277476
Homer.
# 03.03.2018 ob 11:24
@The Matrix
Italija bi morda "prebavila" ta 1% prebežnikov če ........
- če bi imela strategijo
- če se denar namenjen prebežnikom ne bi zlival v privatne žepe, prebežniki pa od tega ne bi imeli nič
- če ............. (ne bom našteval, da ne sramotim poštene Italijane)

Berlusconi v tej zgodbi je samo češnja na torti tistih, ki se bodo pasli na javnem denarju.......
Homer.
# 03.03.2018 ob 11:02
@patriot1970
Če ne bi bil popolnoma zalepljen in bi spremljal dogajanje v Italiji, bi vedel, da so bile migrantske poti prek Lampeduse velikoooooo pred wilkomen Merklove
Že pred letom 2011 jih je prišlo več kot 60.000........
In takrat je bil predsednik vlade Berlusconi......
Seveda so poskrbeli, da se je iz teh migrantov naredil busines in eni so "obrnili" lepe denarje, od katerih seveda migranti niso imeli nič.
mb128
# 03.03.2018 ob 10:21
Eh ja Berluskoni je tukaj, Berluskoni je že kar šef stranke. No ja, vsaj glede na zakonodajo ne more postati član parlamenta ne more postati minister ali celo premje. Jep ta kazen je res rigorozna! Je pa šef stranke. No vsaj nekaj!
In recimo stranka katere šef je on zmaga na volitvah. Najprej mandatar kasneje premje, no saj veste kako gre. Ne Berluskoni ne bo ne eno ne drugo! Je pa šef stranke, stranke, ki bo morebiti zmagala na volitvah, ki bo dala premjeja!
Sedaj pa zastavljam sledeče vprašanje. Dejstvo je da premije predvsem odloča kam bo šla država če ne razpade koalicija in on ni več premje. Dejstvo je da je ta premje samo član te stranke Berluskoni pa je šef te stranke! Torej le kdo tukaj odloča o čem, le kdo tu koga posluša? Vprašanje pa je tudi kdo je tukaj šef, kdo je de facto premje in če že tako želite prdsednik parlamenta?! Če mene vprašate bo Berluskoni vse to! Iza zavese seveda. To je že bilo videno na filmu poslednji kitajski cesar!
In potem eni kritizirajo Putina?! No ja če ne že kaj drugega on ni tak hinavec, država kateri vlada pa ni tako stupidna da bi sprejemala tako stupidne zakone kot jih je Italija! Njihova stupidnost pa se zna manifestirati kaj kmalu.
veza
# 04.03.2018 ob 16:56
prizemljen
# 04.03.2018 ob 14:17
v Ital. se reče naprej avanti ne pa forza, ki pomeni moč, Forza Italia bi kot navijaški vzklik lahko prevedli kot Močna Italija ali Moč Italiji, Naprej Italija je nepravilno in pika.
prizemljen
# 03.03.2018 ob 21:29
veza

Vi pa prevajate približno kot google prevajalnik. Prevaja se po pomenu frazema. V tem primeru gre za vzklik (celo navijaško geslo) v pomenu: Drži se..., Naprej... ipd.
skorpijon93
# 03.03.2018 ob 20:18
vsi gredo v desno, povsod po evropi, le slovenija ostaja liberalna levičarska oaza, fuj in sramota ! zamislite se vsi po vrsti nad seboj
Bivši uporabnik
# 03.03.2018 ob 13:26
thelaw1 malo si preberi kakšno uradno evropsko statistiko, Slovenija je namreč med evropskimi državami z najmanjšo birokracijo. Ajde, če ti praviš, da temu ni tako, boš pa že ti imel bolj prav ane :)
patriot1970
# 03.03.2018 ob 11:27
Homer.
# 03.03.2018 ob 11:02
@patriot1970
Če ne bi bil popolnoma zalepljen in bi spremljal dogajanje v Italiji, bi vedel, da so bile migrantske poti prek Lampeduse velikoooooo pred wilkomen Merklove
Že pred letom 2011 jih je prišlo več kot 60.000........
In takrat je bil predsednik vlade Berlusconi......
Seveda so poskrbeli, da se je iz teh migrantov naredil busines in eni so "obrnili" lepe denarje, od katerih seveda migranti niso imeli nič.


Koliko so imeli nekateri migranti od tega busnisa lahko prebereš v spodnjem članku. 15.000 evrov odškodnine,....zato ker so bili vrnjeni v Libijo.

Ni čudno, da se je število ilegalcev tako povečalo v naslednjih letih!....Dober glas seže v deveto vas!

In ja,...v Libijo jih je vrnil Berlusconi,....nazaj v Evropo pa obrnila EU zakonodaja!

http://www.rtvslo.si/svet/italija-mora-migrantom-ki-jih-je-vrnila-v-libijo-placati-po-15-000-evrov/277476

p.s. - seveda so bili wilkomerji že pred Merklovo,....je bilo pa pred Merklovo zanemarljivo malo "fašistov, nacistov, ksenofobov, islamofobov,.....! Sedaj baje sedijo že po parlamentih!
cairns
# 03.03.2018 ob 11:27
simonetta

5 zvezdic je edina razdiralna sila v Italiji. Oni so vedno in povsod proti vsemu in vsem.
Jakob Mali
# 03.03.2018 ob 10:56
Italija je kot Slovenija pač talec razbohotenga javnega sektorja, birokracije in zanič pokojninskega sistema.

Če v ekonomskih kazalcih Slovenijo enačiš z Italijo, potem več kot očitno nimaš pojma o osnovah ekonomije.
clutch00
# 03.03.2018 ob 10:17
the law1, alo ne govor takih stvari, a ne ves da je bush bombarderu afganistan, zarad tega vse kar pride iz ZDA je zlobno in slabo
Kazalo