Svojci potnikov so dan pred drugo obletnico skrivnostnega izginotja vložili tožbo proti Malaysia Airlines. Foto: Reuters
Svojci potnikov so dan pred drugo obletnico skrivnostnega izginotja vložili tožbo proti Malaysia Airlines. Foto: Reuters
V Pekingu so se zbrali svojci potnikov, med katerimi je bilo največ Kitajcev. Foto: Reuters
O izginotju letala še brez odgovorov

Težko pričakovano poročilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne prinaša nobenih novih odgovorov, kaj se je dogajalo oziroma zgodilo pred dvema letoma na poletu MH370, ko je boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines letel iz Kuala Lumpurja v Peking: "Razbitin letala doslej nismo našli kljub vztrajnemu iskanju v južnem Indijskem oceanu."

Kot so še zapisali v poročilu, ekipa nadaljuje delo, da bi končala analize ter sprejela zaključke in varnostna priporočila o osmih področjih, povezanih z izginotjem letala. Med osmimi področji so preusmeritev letala s predvidene poti, strokovnost posadke, vzdrževanje letala in njegova ustreznost za letenje ter tovor. V vmesnem poročilu, ki obsega le tri strani, ni navedeno, kdaj naj bi objavili končno poročilo, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Na krovu je bilo 239 potnikov
Malezijski premier Nadžib Razak in avstralski minister za promet in infrastrukturo Darren Chester pa sta ob obletnici izrazila optimizem, da bodo vendarle našli ostanke pogrešanega letala.

"Sedanja iskalna operacija bo po pričakovanjih končana letos in upamo, da bodo letalo našli na 120.000 kvadratnih kilometrov velikem območju, ki ga preiskujejo," je povedal malezijski premier. Tudi Chester je dejal, da je optimističen, da bodo letalo našli. "Najdba letala bi svetu dala odgovore o tem, kaj se je zgodilo, še posebej družinam pogrešanih."

Svojce potnikov, ki jih je bilo na krovu 239, skrbi, da bi oblasti preklicale iskanje, še preden bodo odkrili, kje so razbitine letala. Mednarodna iskalna operacija pod vodstvom Avstralije doslej ni obrodila uspeha. Strokovnjaki sicer domnevajo, da se je letalo med poletom proti Pekingu preusmerilo proti južnemu Indijskemu oceanu in tam strmoglavilo v morje.

Svojci potnikov vložili tožbo
Razen kosa razbitin, ki so ga našli na otoku Reunion v Indijskem oceanu in za katerega so potrdili, da pripada pogrešanemu boeingu 777, doslej niso odkrili večjih sledi. Nadžib je dejal, da ta kos letala dokazuje, da je boeing končal svojo pot v južnem Indijskem oceanu: "A vemo, da niti čas niti ta dokaz ne bosta potolažila žalujočih." Dodal je, da bodo Malezija, Avstralija in Kitajska, če letala na območju, kjer ga iščejo zdaj, ne bodo našli, skupaj določile, kako naprej.

Na krovu letala so bili državljani 14 držav, dve tretjini med njimi Kitajcev. Dan pred drugo obletnico je skupina svojcev v Pekingu vložila tožbo proti Malaysia Airlinesu, Boeingu, proizvajalcu letalskih motorjev Rolls Royce in zavarovalnicam. Tudi drugi svojci so doslej že vložili odškodninske tožbe.

Malezijske oblasti so že lani izginotje letala uradno razglasile za nesrečo, vse na krovu pa za mrtve. S tem so svojci dobili možnost zahtevati odškodnino, za kar pa imajo časa dve leti po nesreči. Številni svojci sicer še vedno upajo, da so njihovi bližnji še živi.

O izginotju letala še brez odgovorov