Kos, ki so ga našli na obali Mozambika. Foto: Reuters
Kos, ki so ga našli na obali Mozambika. Foto: Reuters

Meter dolg bel kos pločevine, ki so ga našli, je najverjetneje del boeinga 777, kar pomeni, da gre za isti tip, kot je pogrešano malezijsko letalo, ki je 8. marca 2014 izginilo med poletom iz Kuale Lumpurja proti Pekingu. Preiskovalci domnevajo, da se je letalo preusmerilo proti južnemu delu Indijskega oceana, kjer naj bi padlo v morje.

Kos je našel ameriški pustolovec, ki se je na lastno pest lotil iskanja pogrešanega malezijskega letala.

Analizo kosa bodo opravili avstralski preiskovalci ob pomoči malezijskih oblasti in predstavnikov ameriške tovarne letal Boeing. "Na tej stopnji je še prezgodaj špekulirati o izvoru kosa," je dejal avstralski minister za infrastrukturo in promet Darren Chester, a dodal, da so kos našli na območju, ki se sklada s projekcijami gibanja v morju Avstralske agencije za varnost v prometu.

Že v sredo je malezijski minister za promet Liow Tiong Lai dejal, da je velika verjetnost, da kos pripada letalu tipa Boeing 777. Ob tem je opozoril, da je treba še potrditi izvor najdenega predmeta in da se morajo vsi izogniti neprimernim ugibanjem, ker trenutno še ne morejo sklepati, ali gre res za del pogrešanega letala.

Dve leti od izginotja
V torek, 8. marca, bosta minili dve leti, odkar je letalo na poletu MH370 z 239 ljudmi na poti iz malezijske v kitajsko prestolnico izginilo z radarjev. Preiskovalci ugibajo, ali se je letalo preusmerilo proti južnemu Indijskemu oceanu, kjer naj bi tudi padlo v morje.

Iskalne akcije se osredotočajo na južni Indijski ocean, saj je letalo po izračunih najverjetneje padlo tja, a doslej niso našli še ničesar. Junija lani je letalsko razbitino naplavilo na otok Reunion in pozneje so potrdili, da gre za del krila pogrešanega letala. Na Reunion naj bi ga zanesli morski tokovi.