Izraelska stran je v četrtek izrazila zaskrbljenost, da z Al Kaido povezani islamistični uporniki odpirajo novo fronto spopada z njihovo državo. Foto: EPA
Izraelska stran je v četrtek izrazila zaskrbljenost, da z Al Kaido povezani islamistični uporniki odpirajo novo fronto spopada z njihovo državo. Foto: EPA

napad na Libanon.

Cilj izraelskih napadov naj bi bilo oporišče Ljudske fronte za osvoboditev Palestine - vrhovno poveljstvo (PFLP-GC), ki je blizu sirskemu režimu.

O napadu na položaje radikalne palestinske skupine južno od Bejruta je poročala policija v libanonskem glavnem mestu. Izraelska vojska je pozneje sporočila, da gre za odgovor na četrtkov raketni napad iz Libanona na izraelsko ozemlje. "Izraelska vojska je napadla teroristični cilj med Bejrutom in Sidonom in imela nekaj neposrednih zadetkov," je sporočila vojska.

Brez žrtev ali ranjenih
Skupina PFLP-GC, ki jo vodi Ahmed Džibril, vzdržuje tesne odnose z Iranom in libanonskim Hezbolahom. Podpira jo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Po navedbah virov blizu skupine izraelski napad ni povzročil škode, prav tako ni bil nihče ranjen.

Asadov režim je trenutno pod pritiskom mednarodne javnosti zaradi domnevnih napadov s kemičnim orožjem. Malo pred tem, ko so proti Izraelu poletele rakete, je Sirija judovsko državo označila za del zarote proti sebi.

Odgovornost prevzela z Al Kaido povezana skupina
V PFLP-GC-ju so sicer vpletenost v napad na Izrael za libanonske medije zanikali. Odgovornost za napad je nato prevzela z Al Kaido povezana skupina Brigade Abdulaha Azama.

V četrtek so libanonski varnostni viri zatrdili, da so bile z juga Libanona proti Izraelu izstreljene štiri rakete. Dve izmed njih sta padli na poseljeni območji, a razen gmotne druge škode ni bilo. Izraelska vojska je danes znova poudarila, da je za napad odgovorna libanonska vlada.

Libanonski predsednik Michel Suleiman je medtem četrtkov napad označil za kršitev resolucij ZN-a in libanonske suverenosti. Varnostne sile je pozval, naj napadalce poiščejo in jih postavijo pred sodišče.