Lieberman je znan po svojih skrajnih stališčih in sovražnih izjavah o Palestincih. Foto: EPA
Lieberman je znan po svojih skrajnih stališčih in sovražnih izjavah o Palestincih. Foto: EPA

Po navedbah izraelske notranje obveščevalne službe Šin Bet naj bi trije prijeti pripadniki gibanja Hamas med zaslišanjem priznali načrtovanje napada na Liebermana, ki so ga nameravali ubiti med izraelsko ofenzivo v Gazi letos poleti.

Štirje Palestinci prebivajo v bližini judovske naselbine Nokdim na Zahodnem bregu, kjer domuje desničarski izraelski zunanji minister. Lieberman je edini član izraelske vlade, ki ima svoj dom na zasedenem palestinskem ozemlju.

Osumljenci naj bi spremljali konvoj njegovih vozil in za napad skušali pridobiti protitankovsko raketo. Pri Šin Betu so prepričani, da je z načrtovanim atentatom na Liebermana želel Hamas poslati močno sporočilo Izraelu in ga s tem prisiliti h končanju napadov na palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju.

Nasilje v Jeruzalemu
Hamas, ki nadzoruje območje Gaze in je spomladi letos dosegel spravo z gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, izraelskih obtožb ni potrdil in ne zanikal. Izraelski obveščevalci menijo, da je načrtovani atentat znak okrepljenih dejavnosti Hamasa na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

Pripadniki Hamasa so junija na Zahodnem bregu ugrabili in ubili tri izraelske najstnike, čemur je sledila 50-dnevna izraelska ofenziva na Gazo, v kateri je bilo ubitih več kot dva tisoč Palestincev, od tega večinoma civilistov, med njimi več kot 500 otrok. Na izraelski strani je umrlo 66 vojakov in pet civilistov.

V zadnjih tednih so se napetosti med Izraelci in Palestinci preselile v Jeruzalem, kjer je bilo v palestinskih napadih ubitih več Izraelcev.