Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 20 glasov Ocenite to novico!
Gaza
Izraelski kmetje poročajo o gorečih predmetih, ki jih z zmaji Palestinci pošiljajo nad njihova polja. Foto: Reuters

Dodaj v

Izraelska vojska pri poskusu prečkanja meje ubila dva Palestinca

Izraelske kmete vznemirjajo palestinski zmaji
6. maj 2018 ob 21:09
Gaza - MMC RTV SLO, STA

Izraelska vojska je ustrelila dva Palestinca, ki sta po njenih navedbah skušala prečkati ograjo na meji med Izraelom in območjem Gaze. Izrael je medtem začel bombardirati položaje Hamasa.

Zdravstveno ministrstvo območja Gaze je potrdilo, da sta bila ubita 23-letnik in 20-letnik. Po navedbah Izraela so se trije Palestinci skušali "infiltrirati na izraelsko ozemlje in sabotirati varnostno infrastrukturo".

Izrael je predtem sporočil, da je bombardiral položaje Hamasa, iz katerih naj bi na izraelsko ozemlje izstreljevali "goreče objekte", s katerimi naj bi želeli zažigati polja. Palestinci naj bi namreč v sklopu protestov za vrnitev na zgodovinska ozemlja v Izraelu čez mejo začeli pošiljati zmaje z gorečimi predmeti, da bi na drugi strani meje požgali kmetijska območja.

Današnje bombardiranje je bil prvi uradni odziv Izraela na te goreče zmaje po tistem, ko so izraelski kmetje že večkrat kritizirali početje. Po navedbah izraelskih gasilcev so zmaji do zdaj zanetili vsaj 15 požarov.

Izrael, ki se brani pred obtožbami o nezakoniti uporabi sile proti protestnikom, trdi, da Hamas demonstracije izrablja kot krinko za napade na izraelsko obmejno ograjo in izraelske skupnosti, ki živijo blizu nje.

Od začetka vsakotedenskih protestov 30. marca se je število smrtnih žrtev med Palestinci, ki so jih ubile izraelske sile, dvignilo na 51, še več tisoč jih je bilo ranjenih. Palestinci na protestih zahtevajo pravico do vrnitve na svoje domove, ki jih je Izrael nezakonito zasegel leta 1948.

Hamas: Za eksplozijo je kriv Izrael
Hamas je medtem krivdo za sobotno skrivnostno eksplozijo, v kateri je umrlo šest Palestincev, pripisal Izraelu. Palestinsko oboroženo gibanje, ki nadzira Gazo, je sporočilo, kot poroča Deutsche Welle, da je v eksploziji v hiši v mestu Zavajda v osrednjem delu Gaze umrlo šest njenih borcev, še trije so bili ranjeni. Izrael navedb ne komentira.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 07.05.2018 ob 08:21
@robespierre
# 07.05.2018 ob 06:21
Zakaj se Palestinci, ki so pravzaprav Arabci ne preselijo v SA?
----------------------------
In zakaj bi se Palestinci morali odseliti v SA?
Palestinci se niso preselili v Izrael, ampak jim je Izrael z leti odvzemal vedno več in več ozemlja.
Na tem preostanku pa nelegalno gradi Izraelska naselja in z vsakim dnem jemlje in jemlje, vedno več ozemlja.
Vse ozemlje, ki ga zavzema izven resolucije ZN iz leta 1948 je ilegalno okupirano in ukradeno ozemlje.
zeuss-zeng
# 06.05.2018 ob 21:19
Izraelska vojska pri poskusu prečkanja meje ubila dva Palestinca..
----------------
je to ,,mrtva straža,, ? Čudno kako je Izraelu vse dovoljeno ker so demokratična država , v Siriji pa naj bi bila diktatura ....
GORILA
# 07.05.2018 ob 10:11
Zakaj se Palestinci, ki so pravzaprav Arabci ne preselijo v SA? Govorijo arabsko, so suniti. Kristjanov med Palestinci skorajda ni vec, za kar je poskrbel Hamas.

...zakaj pa se Slovenci ne preselimo v Sibirijo...saj smo pravzaprav Slovani, govorimo slovansko, smo kristjani... ne pa da smo tukaj v napoto Nemcem in Italijanom!
Kekec99
# 07.05.2018 ob 06:16
Katere meje, tiste ki se iz dneva v dan spreminja? To ni mednarodno priznana meja.
Hardworker
# 06.05.2018 ob 21:18
Krvavi pir Izraela se nadaljuje in združeni narodi to mirno gledajo.
Homer.
# 07.05.2018 ob 09:40
@vremenko
Izrael je suverena država le na ozemlju določenem z resolucijo ZN leta 1948.
Vse ostalo je okupirano ozemlje.
Katera stranka je na oblasti v Palestini pa je notranja zadeva Palestine, tako kot je stranka na oblasti v Izraelu notranja zadeva Izraela.
HOR
# 07.05.2018 ob 00:53
@navaron
# 06.05.2018 ob 22:35

Ralnost šarade, ki jo zastopaš se lahko vidi na primer tukaj...!
klik...
klik...
m72
# 07.05.2018 ob 10:16
Zgražajo se nad Hitlerjem in objokujejo svoje žrtve, sami pa niso nič boljši.
Chopin
# 06.05.2018 ob 21:59
Na eni strani goreci zmaji, kamenje in doma narejene rakete ter vecinoma civilno prebivalstvo, na drugi strani vojska, solzivec, pravi naboji, granate, tanki, topnistvo, letalstvo, kemicno in jedrsko orozje.
Tipicna agresija in izzivljanje nad sibkejsim.
Glede nato kaj ze desetletja pocne Izrael s Palestinci, bodo kmalu vsi palestinci teroristi, v oceh nekaterih so tako ali tako ze sedaj. Zato tudi tako ravnajo s civilnim prebivalstvom, dosegli bodo tocno to, v kar so prepricani.
navaron
# 06.05.2018 ob 22:13
Izrael je predtem sporočil, da je bombardiral položaje Hamasa, iz katerih naj bi na izraelsko ozemlje izstreljevali "goreče objekte", s katerimi naj bi želeli zažigati polja.

..naj bi, s katerimi bi želeli LOL...da so se spopadal z obsežnimi požari, ki so uničili ogromne površine obdelovalnih in travnatih površin pač ne najde mesta na tem portalu očitno ni v skladu z usmeritvami..
Pred kratkim ste tu gor limal slike kako "Palestinec" iz Gaze žanje pšenico (v resnici je bil tisto ječmenj) čudno da zlobni "cionisti" sploh pustijo da kaj dozori! nop Hamas požiga poljščine na drugi strani, ki hranijo tudi njih...v isti sklop paše medijsko povsem nenamerno prezrt zažig plinovoda (in to na njihovi strani), ki arabcem v Gazi dovaja plin...
robespierre
# 07.05.2018 ob 06:21
Zakaj se Palestinci, ki so pravzaprav Arabci ne preselijo v SA? Govorijo arabsko, so suniti. Kristjanov med Palestinci skorajda ni vec, za kar je poskrbel Hamas.

Jih tudi SA ne zeli? Da jih Egipt noce, je ze dolgo znano. Ze sami mohamedanci jih nocejo, zakaj bi jih Izrael.
HOR
# 07.05.2018 ob 10:55
Kako je Izrael v Gazi pomagal in podprl obstoj in razvoj nesekularnega islamskega Hamasa zaradi svojih interesov še v času, ko je bil glavni sovražnik Izraela stranka Fatah pokojnega Yasser Arafata, ki je predstavljala srce Palestinske osvobodilne organizacije (PLO). Fatah je bil sicer sekularen in je bil v obliki kalupa drugih revolucionarnih levičarskih gverilskih gibanj v času hladne vojne Leta 2007 je Hamas, katerega začetki izvirajo iz egiptovske muslimanske bratovščine zmagal na legitimnih volitvah in prevzel oblast. V svoji prvi ustanovni listini je Hamas eksplicitno oporekal obstoj države Izrael v reviziji ustanovne listine iz 2017 pa Hamas poudarja cilj ustanovitve palestinske države v Gazi in na Zahodnem bregu, Jeruzalem pa za glavno mesto, kot del "nacionalnega konsenza" med Palestinci. Medtem, ko so to lahko vrata za tiho priznanje obstoja Izraela, pa še vedno ponovno poziva k oboroženmu uporu za "popolno osvoboditev Palestine od "morja do reke".
Vir...
Funky_funky
# 07.05.2018 ob 09:28
Zgodovina je že večkrat tepla žide in še jih bo
J@st
# 07.05.2018 ob 09:05
Izrael po mnenju komentatorjev pač lahko počne vse, ker je edini ameriški prijatelj.
J@st
# 07.05.2018 ob 09:00
Netanjahu je Hitler 21. stoletja.
HOR
# 07.05.2018 ob 02:08
Peimer "šarade" izraelskega streljanja na punrttnika z prepovedanim eksplozivnim strelivom...
klik...

Pa še malo izraelske "šarade"
klik...

Se pa ne spomnim, da bi v tej "šaradi" kakšni palestinci medtem ubili ali streljali na kakšnega izraelca...!?
HOR
# 07.05.2018 ob 01:45
@navaron
# 06.05.2018 ob 22:31
"...Fikcijski prizor iz filma, druga slika iz urjenja na Golanu vse skup je zmazek na nivoju palywood produkcije ampak za določene intelektualce je tudi to dovolj....

...
Se zgodi, da se ugotovi, da je to fiktivna scena iz Schindlerjevega seznama, filma, ki bi naj veristično opisoval tudi zločine nad židi v 2. sv. vojni.
Zakaj je torej v filmu scena z ostrostrelcem, ki strelja na taboriščnike z balkona, kar za pravo osebo, ki se prikazuje v filmu v realnosti nikoli ni bilo pričano, čeprav je sicer bila naci zločinec in je streljala iz in po hiši...!?
Za prikazovati nekatere grozote nad židi je torej menda tudi dovoljeno nekaj kar sploh ni jasno, da se je tako zgodilo prikazati, kot nekaj resničnega...!?
Pri obstoječem streljanju na Palestince pa so glede dejanskega streljanje simbolno primerjane scene menda le šarada realnosti, postreljene Palestince pa se za potrebe "šarade" kar preskoči in se navaja neka palestinska "finta", ki četudi dejansko obstaja v bistvu ne spremeni zadeve...
Pa za razčišvanje dejstev od megle ni potrebno biti ravno kakšen poseben intelektualec...
navaron
# 06.05.2018 ob 22:31
Fikcijski prizor iz filma, druga slika iz urjenja na Golanu vse skup je zmazek na nivoju palywood produkcije ampak za določene intelektualce je tudi to dovolj..
HOR
# 06.05.2018 ob 22:23
Pravna država a la Izrael...
klik...
klik...
johann
# 07.05.2018 ob 12:42
Palestinci na protestih zahtevajo pravico do vrnitve na svoje domove, ki jih je Izrael nezakonito zasegel leta 1948.

In zakaj jih je zasegel, pa ne napišete. Arabci so takrat namreč začeli vojno, po priznanju Izraelske države v ZN, s katero so hoteli uničiti vse Žide v Palestini, a jim to ni uspelo, čeprav so bili tik pred popolno zmago. Židje so pač odgovorili po svoje...
robespierre
# 07.05.2018 ob 06:16
Hamas sporoca, da je bilo v Gazi ubitih 6 njenih borcev.
Pravilno bi bilo, ubitih je bilo 6 teroristov.
robespierre
# 07.05.2018 ob 18:35
Izrael je naredil napako leta 1948, da ni izgnal vseh Palestincev. Izrael je bil napaden in imeli so pravico nagnati Palestince dalec stran. Skoda.
HOR
# 06.05.2018 ob 22:15
Razlika...!?
(klik na sliki)
navaron
# 06.05.2018 ob 21:58
zeeeh palywood...ostalo je kanonfuter, ki ga Hamas žrtvuje za "višje cilje". Ja tole res ni Sirija! Asada in njegov stari sta take zadeve reševal z bolj trdo roko. Ta demokracija oz. spoštovanje nekih človekovih pravic Izraelu še kako škodujejo to je propagandna vojna če že hočejo bit tako nežni naj v zrak pošlejo par kanaderjev pa naj plavajo z vso svinjarijo ki so jo navlekli na mejo...
mb128
# 06.05.2018 ob 21:27
Jep, razglasili so pa tudi def con 1 ker pričakujejo povračilen, maščevalen napad Irana z sirijskega ozemlja v enem dnevu ali dveh!
Jep, če se bo to res zgodilo bodo indijanske bojne sekirice poletele znova kaj kmalu!
molodec
# 07.05.2018 ob 06:41
Če jih Izrael noče, naj jih v Evropo pripeljejo.
vremenko
# 07.05.2018 ob 08:46
Bom še enkrat napisal. Palestina je tvorba, ki že več kot deset let ni imela volitev, in v kateri oblast tvori Hamas, ki ni nič drugega kot teroristična organizacija, ki sistematično izpostavlja civiliste (še najraje otroke) in Izraelu, ki je suverena država ne priznava pravice do obstoja. Logično, da se mora Izrael braniti, vsaka država bi se.
Hardworker
# 06.05.2018 ob 21:36
Meni se tudi zdi, da Izrael s pobijanjem Palestincev želi izzvati Iran in potem dobiti izgovor za začetek vojne.
vremenko
# 07.05.2018 ob 08:47
Palestinci niso nobeni reveži, kot se jih skuša prikazati. Dokler bo njihov edini cilj uničiti Izrael, toliko časa ni nobene možnosti za mirno rešitev.
Marko32
# 07.05.2018 ob 07:23
Palestincem je bilo žnj-krat ponujena samostojna država Palestina. Pogoj je, da priznajo Izrael. Seveda tega nočejo sprejeti, ker "sveta zemlja".

Edina žrtev je Izrael in njihovi prebivalci.
Kazalo