Izraelska vojska izvaja po Zahodnem bregu obsežne operacije, ki vključujejo številne aretacije, tudi palestinskih politikov. V eni izmed racij je bil ubit tudi 20-letni Palestinec. Foto: EPA
Izraelska vojska izvaja po Zahodnem bregu obsežne operacije, ki vključujejo številne aretacije, tudi palestinskih politikov. V eni izmed racij je bil ubit tudi 20-letni Palestinec. Foto: EPA
Trije izraelski najstniki so pogrešani od četrtka. Izrael vztraja, da gre za ugrabitev, za katero je odgovoren Hamas. Ta vpletenost v izginotje zanika. Foto: EPA
Izraelska vojska je na okupiranem Zahodnem bregu aretirala že več kot 150 Palestincev. Foto: EPA
Izraelska vojska aretirala že 150 Palestincev

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prvič po skoraj letu dni po telefonu govoril s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. "Od vas pričakujem pomoč pri vrnitvi ugrabljenih najstnikov in prijetju ugrabiteljev," je dejal Netanjahu.

Izraelska vlada je za izginotje najstnikov, dveh 16-letnikov in 19-letnika, obtožila palestinsko gibanje Hamas. "Hamasovi ugrabitelji so prišli z ozemlja pod nadzorom palestinskih oblasti in se vrnili na ozemlje pod nadzorom palestinskih oblasti," je Abasu dejal Netanjahu. Hamas kakršno koli vpletenost v izginotje sicer zanika, izraelske obtožbe pa je označil za neumnost.

Iz Abasovega urada sicer niso potrdili pogovora, so pa podali izjavo, v kateri obsojajo, kot so zapisali, ugrabitev, ob tem pa so kritizirali operacije izraelske vojske na zasedenem Zahodnem bregu v okviru iskanja pogrešanih. Izraelska vojska je namreč aretirala že več kot 150 Palestincev, med katerimi so številni člani Hamasa. Med aretiranimi palestinskimi politiki je tudi predsednik palestinskega parlamenta Aziz Dvejk, tudi član Hamasa.

Po poročanju BBC-ja je Netanjahu Abasu dejal, da je incident "posledica partnerstva s Hamasom". Aprila je Abas s Hamasom, ki vlada v Gazi, po letih razkola namreč sklenil dogovor o vladi narodne enotnosti. Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je ob tem dejal, da je namen aretacij njihovih pripadnikov "zlomiti voljo islamističnega gibanja na Zahodnem bregu". Izraelski dnevnik Haaretz je sicer poročal, da naj bi Izrael razmišljal o izgonu prijetih članov Hamasa iz Zahodnega brega v Gazo.

Najstniki so izginili v četrtek zvečer, le deset dni po oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti, ki sta jo sestavili gibanji Fatah in Hamas. Izrael je spravni dogovor takoj ostro kritiziral.
V raciji ubili 20-letnika
Zadnje operacije izraelske vojske so zahtevale tudi prvo smrtno žrtev. Vojaki so v raciji v begunskem taborišču Al Džalazun severno od Ramale na Zahodnem bregu ustrelili in ubili 20-letnega Ahmada Sabarina, poroča palestinski portal Maannews.

Predstavniki palestinskih oblasti so sicer dejali, da z Izraelom sodelujejo pri iskanju, kar je Hamas kritiziral. Pogrešani najstniki so izginili blizu judovske naselbine na Zahodnem bregu blizu Hebrona. Gilad Šaer je sicer prebivalec judovske naselbine Talmon, medtem ko Naftali Frenkel in Ejal Ifrah živita v Izraelu. Vsi trije so se v četrtek vračali od pouka na verski šoli v judovski naselbini Kfar Etzion. Vse judovske naselbine na palestinskih ozemljih, ki so sicer pod izraelskim vojaškim in civilnim nadzorom, sicer predstavljajo kršitev mednarodnega prava in jih imajo za nezakonite.

V petek je Adnan Al Dmeiri, predstavnik palestinskih varnostnih sil, dejal, da palestinske oblasti niso odgovorne za varnost judovskih naseljencev, morebitne ugrabitve pa niti ne bi mogli preprečiti.

Izraelska vojska aretirala že 150 Palestincev