Japonsko moti vse večji vpliv Kitajske v Afriki. Foto: EPA
Japonsko moti vse večji vpliv Kitajske v Afriki. Foto: EPA
Japonska obrambna ministrica v Džibutiju
Japonska obrambna ministrica Tomomi Inada je avgusta, ko je obiskala Džibuti, napovedala širitev funkcionalnosti japonskega oporišča, ni pa izrecno omenila najema dodatnega ozemlja. Foto: Reuters

Reuters navaja neimenovan vir v japonski vladi, ki je dejal, da Kitajska vlaga v infrastrukturo in širi svojo prisotnost v Džibutiju, zato mora Japonska pridobiti več vpliva. Kitajska je namreč februarja v tej državi začela graditi svoje prvo vojaško oporišče na tujem, gre pa za logistično obalno oporišče, ki bo namenjeno oskrbi ladij, ki sodelujejo v mirovnih in humanitarnih operacijah.

Kitajska sicer gradi tesnejše odnose z afriškimi državami, ki bi ji omogočile dostop do surovin in predstavljale nova tržišča za kitajske izdelke. Peking je konec lanskega leta sporočil, da bo vložil 60 milijard ameriških dolarjev v razvojne projekte, odpisal nekaj dolga in pomagal razvijati kmetijstvo na afriškem kontinentu.

Tudi Japonska se je zavezala, da bo povečala svojo podporo za infrastrukturo, izobraževanje in projekte na področju zdravstva v Afriki, zagotovila pa naj bi dodatnih 30 milijard dolarjev javnih in zasebnih sredstev.

Džibutijev strateški položaj
Džibuti ima strateški položaj, in sicer na južnem vhodu v Rdeče morje na poti do Sueškega prekopa. V majhni državi, stisnjeni med Etiopijo, Eritrejo in Somalijo, so že ameriška in francoska oporišča.

Japonska ima v Džibutiju od leta 2011 180 vojakov, ki so nastanjeni v oporišču poleg ameriškega oporišča Camp Lemonnier na mednarodnem letališču. Od tod japonske zračne sile izvajajo operacije, v okviru katerih išče pirate v Adenskem zalivu in ob obalah Somalije.

Predstavnik japonskega obrambnega ministrstva je potrdil, da potekajo pogajanja z vlado Džibutija o širitvi oporišča. Japonska razmišlja, da bi v Džibuti poslala transportno letalo C-130 in oklepna vozila z dodatnimi enotami, natančno število pa še ni znano, pravijo viri v vladi.

Najem dodatnega zemljišča naj bi Japonsko stal milijon dolarjev na leto. Tokio bo po vladnih virih širitev opravičeval s potrebo po možnosti, da z letalom evakuirajo japonske državljane iz regije zaradi naravnih katastrof. Julija je Japonska v Džibuti že poslala tri letala C-130 za potrebe evakuacije japonskih državljanov zaradi spopadov v glavnem mestu Južnega Sudana Džuba.