Letalonosilka Carl Vinson med prečkanjem sundske ožine v Indoneziji. Foto: Reuters
Letalonosilka Carl Vinson med prečkanjem sundske ožine v Indoneziji. Foto: Reuters
Mike Pence z družino v Sydneyu.
Ameriški podpredsednik Mike Pence je med obiskom Sydneyja napovedal prihod mornarice v Japonsko morje. Na obisku v Avstraliji ga spremljajo hčerki in žena. Foto: Reuters

Kot je zapisano na Facebooku ameriške letalonosilke, gre za rutinske vaje, katerih namen je izboljšanje skupnega odgovora na morju in obrambnih sposobnosti. Odnos med japonsko in ameriško mornarico "je boljši kot kdaj koli prej, deloma tudi zaradi teh skupnih vojaških vaj," je zapisal admiral Jim Kilby.

Med obiskom v Avstraliji je ameriški podpredsednik Mike Pence napovedal, da bo letalonosilka Carl Vinson v nekaj dneh prispela v Japonsko morje.

Glede položaja letalonosilke je v minulih dneh prišlo do zmede, saj je ameriška mornarica že 8. aprila sporočila, da je proti Korejskemu polotoku v odziv na niz novih groženj in zaostrene odnose s Pjongjangom poslala letalonosilko Carl Vinson s spremljevalnimi ladjami. Pred dnevi je ameriška vojska priznala, da je mornarica blizu Indonezije.

Naraščanje napetosti s Severno Korejo
Vojaške vaje izvajajo v času naraščanja napetosti zaradi Severne Koreje. Pjongjang bi namreč lahko izstrelil balistične rakete ali izvedel nov jedrski poskus ob 85-letnici ustanovitve severnokorejske vojske, ki bo v torek. Ob obletnici rojstva zdaj pokojnega voditelja Kim Il Sunga je Severna Koreja prejšnji teden izvedla neuspešen raketni poskus. To so že tretje vojaške vaje, v katerih z japonsko mornarico sodeluje ameriška letalonosilka Carl Vinson.

Severna Koreja se je na skupne vojaške vaje ZDA in Japonske odzvala s sporočilom, da so pripravljeni pokazati svojo moč in potopiti ameriško letalonosilko. "Naše revolucionarne sile so v vojaški pripravljenosti na potopitev ameriške jedrske letalonosilke z enim samim napadom," je poročal državni časopis Rodong Sinmun in letalonosilko Carl Vinson primerjal z okorno živaljo.

Pridržali ameriškega državljana
Medtem so severnokorejske oblasti pridržale ameriškega državljana, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Skupno so tako v Severni Koreji zaprti že trije Američani.
Glede korejsko-ameriškega državljana so sporočili le, da naj bi njegov priimek bil Kim, na enomesečnem obisku v Severni Koreji pa naj bi se dogovarjal glede izpustitve preostalih dveh ameriških aretirancev. Moški je bil ob zapuščanju države prijet na letališču v Pjongjangu, še poroča južnokorejska agencija.