Mike Pence na svoji azijski turneji redno opozarja Severno Korejo. Foto: Reuters
Mike Pence na svoji azijski turneji redno opozarja Severno Korejo. Foto: Reuters
Ameriški podpredsednik z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Foto: Reuters
Pence s soprogo Karen med obiskom svetišča Sensoji v Tokiu. Foto: Reuters
Mike Pence na Japonskem krepi vezi

Japonski premier Šinzo Abe je pozval k mirni rešitvi konflikta, ni pa izključil potrebe po ostrejših ukrepih.

Pence je ob začetku pogovorov z Abejem izpostavil dolgo trajajoče vezi med državama na področju varnosti. "Zavezništvo med ZDA in Japonsko je temeljni kamen miru in varnosti v severovzhodni Aziji," je dejal.

Penceova azijska turneja, ki se je začela v nedeljo v Južni Koreji, poteka v senci povečanih napetosti med Washingtonom in Pjongjangom zaradi jedrske in raketne grožnje Severne Koreje. Ta je v nedeljo z vzhodne obale izstrelila raketo, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo.

"Strateškega potrpljenja konec"
Pence je v ponedeljek posvaril, da "je obdobja strateškega potrpljenja konec", in zatrdil, da si bodo ZDA za varnost prizadevale z mirnimi sredstvi, a da so glede Severne Koreje "na mizi vse možnosti".

"Ljudje in vojska Severne Koreje naj ne dvomijo o odločenosti ZDA, da bodo stale ob strani svojim zaveznicam. Zavezništvo med Južno Korejo in ZDA je jekleno," je dejal Pence. Ob tem je Pjongjang posvaril, naj "ne preizkuša" ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Prav v zadnjih dveh tednih je bil svet priča moči in odločnosti našega novega predsednika v akcijah v Siriji in Afganistanu. Severna Koreja naj raje ne preizkuša odločnosti in moči oboroženih sil ZDA v tej regiji."

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je na te izjave odzval z upanjem, da se ZDA pri odgovoru Severni Koreji ne bodo zatekle "k enostranskim dejanjem, kot smo jih pred kratkim videli v Siriji". "To je zelo tvegana pot," je posvaril in dejal, da Moskva sicer ne sprejema "brezglavih dejanj Pjongjanga z jedrskimi raketami, ki kršijo resolucije ZN-a, kar pa ne pomeni, da lahko drugi kršijo mednarodno pravo".

Pjongjang grozi z vojno
Severna Koreja, ki si prizadeva za razvoj rakete z jedrsko konico, ki bi lahko dosegla ZDA, kljubuje mednarodnemu pritisku. Kot je v pogovoru za BBC dejal namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Han Song Ryol, bodo svoj jedrski in raketni program le še stopnjevali.

"Na tedenski, mesečni in letni ravni bomo izvajali še več preizkusov," je dejal in posvaril pred vojno, če bi ZDA posredovale proti Severni Koreji. "Če načrtujejo ZDA vojaški napad na nas, se bomo odzvali s preventivnim jedrskim napadom v našem slogu in z našo metodo."

Japonski premier poziva k mirni rešitvi napetosti. "Za nas je izjemno pomembno, da si prizadevamo za diplomatska sredstva in mirno rešitev vprašanja," je dejal Abe. "Obenem pa je dialog zgolj zaradi dialoga samega brez vrednosti in je nujno izvajati tudi pritisk."

Japonska obrambna ministrica Tomomi Inada je napovedala, da bo Japonska v pripravljenosti na Korejski polotok poslati svojo vojsko za zaščito svojih državljanov, če bo zaradi krize potrebna njihova evakuacija. Po ministričinih besedah japonska zakonodaja tako posredovanje v tujini dovoljuje, je pa zanj nujno privoljenje druge države. Tovrstno posredovanje bi bilo lahko sporno za Južnokorejce, ki se še spominjajo krute japonske okupacije med letoma 1910 in 1945.

Možnost oživitve TPP-ja?
ZDA in Japonska sta danes tudi začeli pogovore o novih gospodarskih odnosih, ki bi po besedah Pencea lahko vodila v dvostranski trgovinski sporazum, potem ko so se ZDA umaknile iz sporazuma o transpacifiškem partnerstvu (TPP). "Nekoč v prihodnosti bi se lahko naši državi odločili, da uporabita tisto, česar sta se naučili v tem dialogu, in začneta formalna pogajanja za prostotrgovinski sporazum," je poudaril Pence na novinarski konferenci z namestnikom japonskega premierja Tarom Asom.

ZDA so pod novim predsednikom bolj naklonjene dvostranskim trgovinskim sporazumom kot večstranskim, ki po Trumpovem mnenju škodijo ZDA. V Tokiu še upajo, da bodo lahko v neki obliki ohranili bistvo sporazuma. Pence je sicer danes ponovil, da ni možnosti za oživitev TPP, ki ga je označil za "stvar preteklosti".

Mike Pence na Japonskem krepi vezi