Severna Koreja je na vojaški paradi prikazala tudi medcelinske balistične rakete. Foto: Reuters
Severna Koreja je na vojaški paradi prikazala tudi medcelinske balistične rakete. Foto: Reuters
Južna Koreja
Napetosti na Korejskem polotoku se povečujejo, ZDA pa so v regijo poslale letalonosilko. Foto: Reuters

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Severna Koreja preizkusila neidentificirano raketo v Sinpu na vzhodu države, a da je poskus "propadel". To je potrdila tudi ameriška vojska, ki je sporočila, da je balistična raketa eksplodirala skoraj takoj po izstrelitvi. Neimenovani ameriški predstavnik je po poročanju BBC-ja dejal, da ni verjetno, da je šlo za medcelinsko raketo, a preiskava dogodka še poteka.

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom njene najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je takšno ravnanje odsvetovala. Pjongjang je iz iste regije v začetku meseca izstrelil raketo, ki je preletela okoli 60 kilometrov, nakar se je začela nenadzorovano vrteti in je padla v morje.

Južna Koreja je preizkus ostro obsodila, Velika Britanija pa je izrazila zaskrbljenost. Nemška vlada je medtem severnokorejski raketni preizkus obsodila kot jasno kršitev mednarodnega prava in obsodila, kot so sporočili, politiko konfrontacij severnokorejskega režima. Hkrati je Berlin pozval Pjongjang, naj se vrne k spoštovanju mednarodnih norm.

Zadnja izstrelitev, ki pomeni novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a, se je zgodila nekaj ur pred prihodom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seul, kamor je odletel na pogovore o ravnanju Severne Koreje. Pence namreč začenja 10-dnevni obisk regije, v okviru katerega naj bi potrdil zavezanost ZDA k podpori tamkajšnjih zaveznikov. ZDA so medtem proti Korejskemu polotoku poslale skupino vojaških ladij, med njimi tudi letalonosilko Carl Vinson, na kateri je prostora za skoraj 100 letal.

Vse večje napetosti
Prihod ameriške mornariške skupine v regijo dodatno povečuje napetosti na Korejskem polotoku, Pjongjang pa je že pozval ZDA, naj ne izvajajo provokativnih dejanj. Severnokorejska vojska je sporočila, da bo na morebiten napad odgovorila s protinapadom. Peking medtem vse vpletene države poziva k zadržanosti.

Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega, na katere lahko namesti jedrsko orožje. Ima oziroma razvija tudi rakete srednjega in dolgega dosega, vendar te še ne letijo tako, kot bi morale. Pjongjang želi razviti medcelinske rakete, ki bi lahko nosile jedrsko orožje. Država je že izvedla pet jedrskih poskusov in več izstrelitev raket, kar je v nasprotju z resolucijami VS-ja.