Letalonosilka Carl Vinson je bila na poti proti Korejskemu polotoku. Foto: Reuters
Letalonosilka Carl Vinson je bila na poti proti Korejskemu polotoku. Foto: Reuters

Sredi napetosti po raketnih preizkusih Pjongjanga je 8. aprila ameriška mornarica napovedala, da proti Korejskemu polotoku pošilja letalonosilko Carl Vinson. Letalonosilka je tedaj odpovedala načrtovano pot v Avstralijo. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da so "poslali armado", piše BBC. Ameriški obrambni minister James Mattis je še tri dni zatem potrdil, da je ladja na poti proti Korejskemu polotoku.

Toda zdaj so priznali, da je letalonosilka še daleč od predvidenega cilja. Res je, da je odpovedala pot v Perth, se je pa napotila proti morju ob severozahodni obali Avstralije, da bi sodelovala v načrtovanih vajah. Glede na konec tedna objavljeno fotografijo mornarice, je bila ladja v bližini indonezijskega otoka Java.

Washington izgublja potrpljenje
Letalonosilka in spremljajoče ladje se bodo zdaj napotile proti zahodnemu Tihemu oceanu, pri čemer gre za "previdnosti ukrep", je v torek dejal predstavnik ameriške vojske. Na območje naj sicer ne bi prispele pred naslednjim tednom.

ZDA so v zadnjem času zaradi novih raketnih poskusov Severne Koreje zaostrile svojo retoriko do Pjongjanga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je v ponedeljek dejal, da je obdobja "strateškega potrpljenja" s Severno Korejo konec. Med obiskom v sredo na Japonskem je to ponovil in dodal, da Severna Koreja pomeni najnevarnejšo grožnjo miru in varnosti na azijsko-tihooceanskem območju. Pence je trenutno na turneji po azijskih državah, v okviru katere je poleg Japonske doslej obiskal tudi Južno Korejo.