Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanadska ministrica za trgovino Chrystia Freeland je bila ostra do EU-ja, ko je dejala, da Unija ni zmožna imeti mednarodnih sporazumov. Foto: EPA
Ceta
Ceto je zavrnil valonski parlament, vanj pa ne privoli tudi valonska vlada, ki zahteva dodatna jamstva. Foto: Reuters
Je sporazum Ceta mrtev?


Ministrica se je odpravila nazaj v Kanado. Valonska vlada pa ne izključuje možnosti po novih dogovorih.

Iz Evropske komisije so sporočili, da so pogovori z valonsko vlado zastali. Ob tem so poudarili, da je to tudi konec procesa, ki pelje v podpis sporazuma med EU-jem in Kanado.

Premier belgijske regije Valonija Paul Magnette je bil namreč jasen, da je predlog Evropske komisije glede sporazuma Ceta nezadosten. Pri tem je omenil zlasti sporni sistem razreševanja sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Potem ko je pred tednom dni valonski regionalni parlament zavrnil trgovinski in investicijski sporazum med EU-jem in Kanado, Ceta, je sporazum oziroma nov predlog v četrtek zvečer zavrnila tudi valonska vlada. Evropska komisija je skušala z novimi predlogi odpraviti zadržke Valonije glede sporazuma.


Nezadostna dopolnila

A tudi nova dopolnila, ki se po navedbah evropskih diplomatskih virov nanašajo med drugim na okoljsko zaščito ter na dodatna jamstva na področju zaščite podatkov in socialnega varstva, Valonije ne zadovoljujejo. S posebnim dokumentom naj bi tudi pomirili skrbi Valoncev glede hormonsko predelanega mesa, gensko spremenjenih živil in regulacije na področju javnih naročil.

Junckerjev optimizem
Kljub nasprotovanju valonske vlade pa predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker verjame, da EU Ceto potrebuje: "Je najboljši dogovor, kar smo jih kadar koli sklenili," je dejal na današnji novinarski konferenci v Bruslju po koncu prvega dne zasedanja vrha EU-ja, ki se je zavlekel pozno v noč.

Romunija in Bolgarija le podprli Ceto
Potem ko sta imela določene zadržke do Cete Romunija in Bolgarija, pa sta državi po dogovoru s Kanado o odpravi vizumske liberalizacije Ceto podprli.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je v Bruslju dejal, da njegova vlada ne bo več blokirala trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU-jem in Kanado, saj sta Bukarešta in Ottawa dosegli dogovor glede vizumske liberalizacije za romunske državljane, ki je sprejemljiva za obe strani. "Če bo število nezakonitih migracij preseglo določeno mejo, pa si je Kanada pridržala pravico, da bo vizume začasno ponovno uvedla," je dodal.

Bolgarski premier Boyko Borisov pa je sporočil, da so od Kanade prejeli pisno zagotovilo, da bodo vizumske zahteve z decembrom naslednje leto odpravljene tudi za bolgarske državljane. "V teh okoliščinah smo se odločili, da bomo Ceto podprli," je novinarjem v Bruslju povedal Borisov.

Je sporazum Ceta mrtev?