Luksuzni porsche cayenne - za tiste, ki si ga lahko privoščijo. Foto: EPA
Luksuzni porsche cayenne - za tiste, ki si ga lahko privoščijo. Foto: EPA
Grki niso ravno vestni davkoplačevalci. Foto: EPA

Ena izmed teh je, da je nezaposlenost med mladimi v Španiji dosegla 50,5-odstotno stopnjo, kar je zelo črno-bel prikaz, ki ne upošteva tega, da je španska mladina pred leti, v času razcveta služb v gradbeništvu, na lovu za priložnostmi pustila šolo, ko pa je bilo tega gradbenega "buma" leta 2008 konec, se je nezaposlenost močno dvignila. Poleg tega številka "50,5" prav tako ne upošteva, da so mnogi izmed teh, ki iščejo službo, pravzaprav zaposleni, samo ne redno.

Še precej bolj čudaški je podatek, ki že nekaj mesecev kroži v javnosti, in sicer, da je v Grčiji več lastnikov porschejev cayennov kot posameznikov, ki plačujejo davke. "Pred nekaj leti je po Grčiji vozilo več cayennov, kot pa je bilo posameznikov, katerih letni zaslužek je presegel 50.000 evrov (približno toliko, kot cayenne stane, op. a.) in ki so prijavili in plačevali davke." To je izrekel profesor Herakles Polemarhakis, nekdanji gospodarski svetovalec grškega premierja, zdaj pa predavatelj na britanski univerzi Warwick.
Močno pretiravanje
Izjavo so povzeli številni svetovni mediji in blogi, a ko so Polemarhakisa vprašali o njegovi opazki, je ta dejal, da je bila pavšalna in da je temeljila na govoricah, ki so pred leti krožile v grških političnih krogih. In še, da je edino trdno dejstvo, za katerega ve, da je "število cayennov na prebivalca v grškem mestu Larisa dvakrat višje od števila cayennov v državah OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj)".

Kaj je torej res? Leta 2010 je v Grčiji plačalo davke 311.428 ljudi, ki so v preteklem letu zaslužili več kot 50.000 evrov. Predstavnik Porscheja Lukas Kunze je celotno zgodbo označil za "smešno", saj so po njihovih trditvah v Grčiji od na trg postavljenega cayenna pred devetimi leti prodali le okoli 1.500 primerkov tega luskuznega avtomobila.

To pa ne pomeni, da vsi Grki plačujejo davke pravilno. Davek na dohodek v Grčiji obsega le 4,7 odstotka BDP-ja, kar je najmanj na evrskem območju. In to ne zato, ker bi imeli Grki najnižje davke, ampak ker veliko ljudi pri davkih del dohodka utaji. Po podatkih EU-ja naj bi imeli Grki kar za 60 milijard neplačanih davkov.