Deveterica kandidatov je sodelovala v dveurni razpravi Foto: EPA
Deveterica kandidatov je sodelovala v dveurni razpravi Foto: EPA
false
Trumpa je spremljala tudi njegova žena Melanija Trump. Foto: EPA
false
Ben Carson je pred tedni tekmoval s Trumpom za vodstvo glede podpore, zdaj pa že drsi v ozadje. Foto: EPA
Soočenje republikanskih kandidatov
Soočenje republikanskih kandidatov

To je bila prva javna razprava na to temo po novembrskih napadih v Parizu in decembrskem v Kaliforniji. Zanimanje javnosti za soočenje je bilo izjemno.

Razpravo sta zaznamovala besedni dvoboj milijarderja Donalda Trumpa in nekdanjega floridskega guvernerja Jeba Busha, ki je v zadnjih tednih precej izgubil podporo, ter rivalstvo med Marcom Rubiom in Tedom Cruzom.

Bush je Trumpu očital pomanjkanje resnosti in globine in ga označil kot "kaotičnega kandidata", ki je močan v enovrstičnih izjavah, toda naiven, ko je govor o političnih temah. Predlog Trumpa o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA je označil kot neresen načrt. "Donald je odličen pri enovrstičnih izjavah, toda kaotičen kandidat in bil bi tudi kaotičen predsednik," je dejal 62-letni Bush. "Pri voditeljstvu ne gre za napadanje ljudi in njihovo ločevanje."

A 69-letni Trump je v svojem slogu zavrnil vse kritike. "Z Jebovim odnosom nikoli več ne bomo mogočni," je dejal in znova stopil v bran svojemu predlogu o prepovedi vstopa muslimanom. "Ne govorimo o izolaciji, ampak govorimo o varnosti. Ne govorimo o veri, govorimo o varnosti. Naša država je zunaj nadzora." Ob tem je obljubil, da ne bo zapustil republikanske stranke, potem ko so se pojavili namigi, da bi lahko stranko zapustil in kandidiral kot neodvisni kandidat.

Ob tem se je tudi pritožil nad vodenjem CNN-ovih moderatorjev, češ da omogočajo njegovim protikandidatom, da ga napadajo. Bush je v odgovor na to dejal, da gre pri boju za predsedniški položaj pač za težko nalogo. Trump mu ni ostal dolžan in ga je "opomnil" na njegovo padanje podpore v javnomnenjskih raziskavah.

Drugi kandidati, med njimi floridski senator Marco Rubio in teksaški senator Ted Cruz, so se izognili kritiziranju Trumpa, ki mu je javnost še vedno zelo naklonjena, in so se osredotočili na na kritiziranje predsednika Baracka Obamo in favoritinje za demokratsko nominacijo Hillary Clinton. Očitali so jima, da jima je spodletelo ohraniti ZDA varne.

"Isis pridobiva moč zaradi dojemanja, da zmaguje, in predsednik Obama deluje v korist temu dojemanju," je dejal 44-letni Cruz. "To bi se spremenilo, če bi skrajneži po svetu dojeli, da priključitev Isisu dejansko pomeni žrtvovati svoje življenje."

Dvoboj Cruza in Rubia
Medtem ko sta Bush in Trump "debatirala" predvsem na ravni medsebojnega ocenjevanja vedenja, pa sta Cruz in Rubio med razpravo osvetlila nekatera globlja politična vprašanja. Cruz se poskuša odlepiti od oznake avtsajderja in se predstavljati kot možni odločen poveljnik na čelu države, in kot kaže dvig podpore v javnomnenjskih raziskavah, je pri tem uspešen. Rubio mu je očital, da je njegova varnostna politika preveč izolacijska. Med razpravo so se pokazala velika razhajanja pri njunih pogledih na delovanje NSA (Nacionalna varnostna agencija), imigracijsko politiko in odzivu ZDA na diktatorje na Bližnjem vzhodu (vprašanje obstanka sirskega predsenika Bašarja Al Asada).

Sedem tednov pred prvimi strankarskimi volitvami v Iowi javnomnenjske raziskave na nacionalni ravni kažejo na krepitev Trumpove podpore, medtem ko nekatere javnomnenjske raziskave v Iowi kažejo, da ga je tam prehitel Cruz. Zadnja Reutersova raziskava, izvedena po 7. decembru, ko je Trump izrekel sporni predlog o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, je pokazala, da Trumpa podpira 33 odstotkov republikanskih volivcev, Cruza 15 odstotkov, sledili so upokojeni nevrokirurg Ben Carson (12 odstotkov), Rubio (10 odstotkov) in Bush (9 odstotkov).

Ponedeljkova raziskava univerze Monmouth pa je pokazala, da Trumpa podpira kar 41 odstotkov, s čimer je prvič premagal mejo 40 odstotkov.

Soočenje republikanskih kandidatov
Soočenje republikanskih kandidatov