Donald Trump svojih izjav že tradicionalno ne umika in se za njih ne opravičuje. Foto: Reuters
Donald Trump svojih izjav že tradicionalno ne umika in se za njih ne opravičuje. Foto: Reuters
Republikanci so vse bolj razdeljeni, vzpon Trumpa pa je vnesel le še dodatni kaos v stranko. Foto: Reuters
Trump ima v zveznih državah, ki volita prvi - Iowa in New Hampshire - goreče podpornike, naveličane konvencionalnih političnih floskul. Foto: Reuters
Donald Trump razburja

Naj spomnimo: Trump je pod vtisom nedavnega strelskega napada v San Bernardinu, ki sta ga zagrešila radikalizirana zakonca, zahteval popolno prepoved vstopa muslimanov v ZDA. Izjava je dvignila veliko prahu tako doma kot v tujini, povzročila nov kaos v republikanski stranki, v Veliki Britaniji podpisujejo peticijo za prepoved vstopa Trumpa v državo, Bela hiša pa meni, da ga že samo ta izjava "diskvalificira" za mesto predsednika.

"Dejstvo je, da ga to, kar je Donald Trump dejal včeraj, diskvalificira za položaj predsednika," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Administracija se običajno ne vpleta v tolikšni meri v nominacijski proces opozicijske stranke, zato je to zanjo precej neobičajen korak. Earnest je izpostavil, da mora vsak predsednik ob nastopu priseči, da bo "ohranjal, ščitil in branil" ustavo ZDA, zato Trump ne ustreza merilom.

"Kar Trump dela, je, da igra na struno strahov med ljudmi, da si pridobi večjo podporo. S tem na izjemno ciničen način vnaša delitve med Američani," je dejal Earnest.

Earnest je kar nekaj kritičnih besed namenil tudi celotni republikanski stranki, češ da so vsi pretendenti za republikansko nominacijo podpisali zavezo, da podprejo kogar koli, ki bo nominiran. "Da republikanski kandidati stojijo za svojo zavezo, da bodo Trumpa podprli, jih že samo po sebi diskvalificira. Vprašanje zdaj je samo, ali bo republikanska stranka skupaj z njim potonila na smetišče zgodovine. In ta hip jim ne kaže dobro."

Obsodba stranke
Republikanci se tega zavedajo. Trumpova protimuslimanska izjava je namreč povzročila nov razdor med gorečimi Trumpovimi privrženci in stranko, ki ugotavlja, da ignoriranje newyorškega nepremičninskega magnata preprosto ne deluje. Dva najvišje pozicionirana republikanca, predsednik predstavniškega doma Paul Ryan in vodja senatne večine Mitch McConnell, sta se pridružila praktično univerzalni obsodbi Trumpovega predloga, nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je njegov načrt označil za "neameriškega", medtem ko Trumpovi podporniki v Iowi in New Hampshiru, državah, kjer volijo prvi, ostro nasprotujejo strankarski "gonji" proti Trumpu.

Razkol je tako velik, da se republikanska stranka boji najhujšega - da bi Trump kandidiral kot neodvisni kandidat, s tem pa dokončno uničil vsakršno možnost republikanske zmage prihodnje leto. Zadnje ankete kažejo, da bi kar dve tretjini volivcev podprli Trumpa kot neodvisnega kandidata.
Dalj časa, ko Trump vztraja v vrhu, manj časa imajo republikanci za vzpon kakšnega verodostojnejšega kandidata, ki bi lahko poenotil močno oslabljeno stranko.

Britanski parlament o prepovedi Trumpa?
Trumpove protimuslimanske izjave močno odmevajo tudi v Veliki Britaniji, kjer so začeli podpisovati peticijo za prepoved njegovega vstopa v Veliko Britanijo. Peticijo je podpisalo že več kot 230.000 ljudi, s čimer so že dvakrat presegli kvoto, da o pobudi razpravlja britanski parlament, vlada pa mora pripraviti pisni odgovor.

"Velika Britanija je zaradi sovražnega govora prepovedala vstop številnim posameznikom. Enaka načela bi morala veljati za vse, ki želijo vstopiti v Veliko Britanijo," piše v peticiji.

Na družbenih omrežjih se je vsul pravi plaz, ko je Trump izjavil, da zaradi radikalizacije v Londonu obstajajo predeli, kamor si policisti ne upajo. Na Twitterju so se številni uporabniki posmehovali iz ameriškega mogotca. Eden izmed njih je objavil fotografijo londonskega telekomunikacijskega stolpa in zraven pripisal: "Najvišji minaret na svetu poziva celoten narod k molitvi." Drugi je objavil fotografijo kraljice Elizabete II. z ruto na glavi: "Celo britanska monarhinja mora nositi hidžab."

Peticijo za prepoved vstopa Trumpu je v torek objavila Škotinja Suzanne Kelly, ki je že dolgo kritična do vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata.

Šest poslancev britanskega parlamenta je medtem podpisalo predlog, v katerem poziva vlado, naj Trumpu ne odobri vizuma za obisk Velike Britanije, dokler ne prekliče svojih izjav. Britanski finančni minister George Osborne je v parlamentu izjavil, da so Trumpove izjave priletele v obraz temeljnim načelom ZDA. Po njegovih besedah je demokratična razprava najboljše orožje za Trumpa in njegove poglede, ne pa prepoved.

Izjave, ki "krepijo skrajneže"
Na Trumpove izjave pa so se odzvali tudi visoki mednarodni predstavniki in organizacije. Med kritiki je tako tudi Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR), ki opozarja, da bodo Trumpove izjave ogrozile prizadevanja za sprejem sirskih beguncev v ZDA in okrepile islamske skrajneže.

Najib Ghadbian, ameriški predstavnih Sirske nacionalne koalicije, zveze sirskih opozicijskih skupin, je zatrdil, da tako ostra retorika spodkopava boj proti skrajni Islamski državi (IS).
Pobudo o prepovedi vstopa muslimanov si je Trump omislil na podlagi raziskave inštituta Pew, ki kaže, da med muslimani po svetu obstaja veliko sovraštvo do ZDA. Sovraštvo naj bi bilo tako veliko, da ga ni več mogoče razumeti. Zato je treba muslimanom prepovedati vstop, dokler ga ne bodo razumeli, tako Trump.

Donald Trump razburja