Jovanka Broz vsako leto četrtega maja ob obletnici moževe smrti obišče njegov  grob v Hiši cvetja. Foto: EPA
Jovanka Broz vsako leto četrtega maja ob obletnici moževe smrti obišče njegov grob v Hiši cvetja. Foto: EPA

Vdovo nekdanjega predsednika SFRJ-ja Josipa Broza - Tita so nekaj dni po njegovi smrti maja leta 1980 sredi noči izgnali iz predsedniške palače na Dedinjah in jo preselili v eno bližnjih državnih vil. Vrsto let je živela praktično v hišnem priporu in odmaknjena od oči javnosti, razlogov za to pa oblasti nikoli niso navedle.

Zdaj bodo srbske oblasti danes 84-letni Jovanki izboljšale življenjske pogoje. Kar najhitreje naj bi ji prenovili hišo, poleg tega pa naj bi na državne stroške dobila avtomobil in voznika.

Zanjo se je zavzel notranji minister Dačić
V preteklih letih je bil edini politik, ki je sploh govoril z Jovanko Broz in skušal rešiti njene težave, srbski minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić, zato obisk notranjega ministra Dačića predstavlja prvi resen interes kakšnega državnega predstavnika v zadnjih 30 letih.

"Država je prvič pripravljena pomagati Jovanki Broz. Dačić ima resno nalogo in Jovanka je verjela njegovi odgovornosti," je po ministrovem obisku dejal njegov svetovalec in že od leta 1981 Jovankin odvetnik Toma Fila, ki je dodal, da se, čeprav z veliko zamudo, popravlja krivica, zaradi katere je oblastem v Srbiji nerodno.

Titovi vdovi seje življenje postopoma začelo izboljševati po političnem preobratu v Srbiji leta 2000. Leta 2006 ji je srbska vlada odobrila tudi pokojnino v višini 1.100 evrov mesečno.

A. P.