Fotografije Kim Džong Una na novoletnih nagovorih v preteklih letih. Strokovnjaki ocenjujejo, da je letos tudi z izbiro sive obleke, kot jo nosijo tudi zahodni voditelji, skušal nekoliko omehčati svojo podobo in omiliti sloves diktatorja. Foto: Reuters
Fotografije Kim Džong Una na novoletnih nagovorih v preteklih letih. Strokovnjaki ocenjujejo, da je letos tudi z izbiro sive obleke, kot jo nosijo tudi zahodni voditelji, skušal nekoliko omehčati svojo podobo in omiliti sloves diktatorja. Foto: Reuters
Pjongčang
Olimpijska vas v Pjongčangu že čaka na prihod športnikov. Foto: Reuters

Predlog iz Seula je prišel dan po tistem, ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Un v novoletnem nagovoru ponudil roko sprave južni sosedi in izjavil, da razmišlja o tem, da bi njegova država sodelovala na igrah. "Odprti smo za dialog z Južno Korejo," je dejal v ponedeljek Kim in spomnil, da je letošnje leto pomembno za obe državi - Severna Koreja bo proslavila 70. obletnico ustanovitve, Južna Koreja pa bo gostila olimpijske igre.

Za olimpijske igre sta se izmed severnokorejskih športnikov kvalificirala samo umetnostna drsalca Rjom Te Ok (Ryom Tae-ok) in Kim Džu Sik (Kim Ju-sik). Pjongjang je sicer zamudil uradni rok za potrditev sodelovanja, a par bi vseeno lahko tekmoval s povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja. Severna Koreja se je sicer v preteklosti že udeležila olimpijskih iger, bojkotirala pa je poletne igre, ki jih je leta 1988 gostil Seul.

"Kadar koli, kjer koli, v kakršni koli obliki"
Južnokorejski minister za združitev Čo Mjung Gjon (Cho Myung-gyon) je v torek dejal, da Seul znova poudarja svojo pripravljenost za pogovore s Severno Korejo "kadar koli, kjer koli, v kakršni koli obliki". "Upamo, da lahko Jug in Sever sedeta za mizo in razpravljata o udeležbi severnokorejske delegacije na igrah v Pjongčangu, kot tudi o drugi vprašanjih vzajemnega interesa za izboljšanje medkorejskih vezi," je dejal Čo. Predlagal je tudi že kraj srečanja, poroča BBC - vas Phanmundžom, t. i. "vas miru", ki leži na močno zastraženem demilitariziranem območju (DMZ) med državama. V tej vasi sta imeli Koreji pogovore že večkrat. Ni pa še znano, kdo naj bi na srečanju sodeloval - če bo Pjongjang sploh potrdil udeležbo.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki si že dolgo prizadeva za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, je pozdravil Kimov predlog za začetek dialoga, a je v isti sapi poudaril, da morajo izboljšanje odnosov med Korejama spremljati ukrepi v smeri jedrskega razoroževanja. Mun je Severni Koreji lani predlagal pogovore med predstavniki Rdečega križa in vojaških sil, vendar iz Pjongjanga ni dobil odgovora.

Zadnjič za skupno mizo leta 2015
Zadnji pogovori na visoki ravni med Korejama, ki ju od konca korejske vojne ločuje močno varovano območje, so potekali leta 2015 v industrijskem območju Kesong, a končali so se brez kakršnega koli sporazuma.