Svet

Poudarki

  • Predstavnike Južnega Sudana zanimajo slovenske izkušnje pri osamosvajanju
Južni Sudan
Južni Sudan je v soboto postal 54. afriška država. Foto: EPA
Mirovne sile v Južnem Sudanu
Kljub nenehnemu nasilju je VS glasoval za odpoklic mirovnih sil iz Sudana. Foto: EPA

Dodaj v

Južnemu Sudanu bo Slovenija ponudila pomoč pri tranziciji

Vsi poslanci glasovali za neodvisnost
13. julij 2011 ob 08:48
New York/Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Varnostni svet bo odločal o sprejemu Južnega Sudana v Združene narode. Najmlajšo državo na svetu je v torek priznal slovenski državni zbor in ob tem spomnil na prizadevanja Slovenije po samostojnosti pred 20 leti.

O Južnem Sudanu bo najprej razpravljal VS in nato v četrtek še Generalna skupščina. Čeprav gre za formalnosti, pa so te vseeno pomembne, da nova afriška država postane 193. članica Svetovne organizacije. S članstvom v ZN-u in z mednarodnim priznanjem se bo odprla pot državam po svetu, da bodo lahko pomagale mladi državi, ki je kljub obsežnim zalogam nafte ena najrevnejših na svetu.

Sklep o priznanju neodvisne in suverene republike Južni Sudan so v torek soglasno podprli slovenski poslanci. Za sklep je glasovalo 69 prisotnih poslancev, ki so se strinjali, da je treba podpreti njegovo neodvisnost. Pri tem so spomnili na prizadevanja Slovenije po samostojnosti pred 20 leti.

V imenu vlade je poslance pred glasovanjem nagovoril zunanji minister Samuel Žbogar, ki jih je uvodoma seznanil z uradno razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija. Ob tem je dejal, da Slovenija pozdravlja razglasitev neodvisnosti, ob tem pa opozoril, da novo državo čaka rešitev še vrste odprtih vprašanj, povezanih z državljanstvom, mejo in nafto.

Južnemu Sudanu bo Slovenija ponudila pomoč v tranzicijskih procesih. Po Žbogarjevih besedah predstavnike Južnega Sudana zanimajo izkušnje Slovenije pri osamosvajanju pred 20 leti.

Neodvisnost ob jubileju Slovenije
V predstavitvi stališč, ki je sledila, so bile vse poslanske skupine enotnega mnenja, da mora Slovenija podpreti neodvisnost Južnega Sudana. Ob tem je večina poslanskih skupin spomnila na težnje Slovenije po samostojnosti pred 20 leti in na to, da do priznanja Južnega Sudana prihaja prav v času, ko Slovenija praznuje dve desetletji razglasitve neodvisnosti.

Poslanci so se soglasno strinjali, da je treba podpreti voljo južnosudanskega ljudstva, ki je s skoraj 99 odstotki na referendumu izrazilo željo po samostojni državi. Izrazili so tudi izrazili zaskrbljenost zaradi nemirnih razmer na severu Južnega Sudana, še zlasti glede grožnje genocida nad Nubami.

Ob tem so pozvali k mirnemu in h konstruktivnemu reševanju odprtih vprašanj med Sudanom in Južnim Sudanom ter izpostavili pomen prijateljskih in spoštljivih odnosov med državama.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Sorcier
# 13.07.2011 ob 09:26
Še svoje nismo opravili, pa bomo drugim solili pamet.
cgn
# 13.07.2011 ob 09:56
ja slovenija ima iskušnje kako vse pokrest v tranziciji
Lu Yehi
# 13.07.2011 ob 09:54
Upam, da zavrnejo našo pomoč saj drugače bodo še to rvščino pokradli
ta_prav
# 13.07.2011 ob 09:21
"Južnemu Sudanu bo Slovenija ponudila pomoč pri tranziciji"

Ha, ha, ha ... A to resno? Slovenija sama rabi pomoč pri tranziciji. Aja saj res, če nisi dovolj dober, da bi sam pri sebi izpeljal tranzicijo, si pa sigurno zadosti dober za dajati lekcijo drugim - parafrazirana stara modrost o uporabnosti pol neuporabnih, polsposobnih kadrov v didaktične namene - ker za drugo rabo pač niso X-D. Iskreno sočutje Južnemu Sudanu, lahko bi dobili boljše "inštruktorje" iz Češke, Slovaške, Poljske - kje so najdli Slovenijo za božjo voljo?!
palca
# 13.07.2011 ob 10:09
Naši mojstri korupcije, bi svoje znanje in izkušnje radi čim bolj izkoristili.
V svoj prid in na škodo drugih, seveda. Kakšna provizija iz Afrike bi tudi prav prišla, kajne?
lao wai
# 13.07.2011 ob 11:13
kar bo v Sudanu za pobrat in " svetovat " bojo naredl Kitajci oz že delajo s polno paro ( beri - denarnico ) . . . . . kitajska cena bencina je cca 80 centov . . . mi se pa rajši doma zmenmo, kaj bomo naredl z našo " tranzicijo " . . . . nekam dolgo smo že v njej in nekam slabo nam kaže ?
zozo
# 13.07.2011 ob 12:46
Dejte to novicoa ali vsaj naslov pod rubriko "Zabava".
Idealno za šalo dneva... ali tedna...
help
# 13.07.2011 ob 10:42
...pri tranziciji v banana državo. Veliko pomoči ne bodo rabili.
_ps_
# 13.07.2011 ob 09:41
Sorcier: ravno zaradi tega, ker lahko pokažemo svoje napake.
MZ
# 13.07.2011 ob 10:22
Mogoče bodo pa tudi znani slovenski prekupčevalci z orožjem iz devetdesetih let ponovno lahko pokazali svoje vrline...
evaevi
# 13.07.2011 ob 09:43
Bodimo no malo bolj razgledani glede vzrokov in posledic dogajanja tako v Sudanu kot recimo tudi v Libiji ...in kar sporoči z lica mesta angažirani Križnar , je tako ZELO drugače relevantno kot npr. gospa Karmen pa še kakšen njej podoben iz Libije..
Bivši uporabnik
# 13.07.2011 ob 13:22
@vsi
Pa ne se zdaj spravlat na to ubogo Slovenijo , pac tak je blo naroceno iz Bruslja al Washinit gtona
da se mora to izjavit in pac tak je , tak kot je ukaz za priznanje neodvisnosti moral bit ubogan tak je tud to , kaj cmo mormo bit ubogljivi hlapci svojim gospodarjem , ne pa nekaj po svoje delat .
Kazalo