Karzaj je priznal, da je enemu izmed njegovih pomočnikov tudi Iran dostavljal vreče denarja. Foto: EPA
Karzaj je priznal, da je enemu izmed njegovih pomočnikov tudi Iran dostavljal vreče denarja. Foto: EPA
Denar
'Denar je prišel in odšel na skrivaj,' je dejal nekdanji vodja Karzajevega urada. Foto: EPA

Ameriški časopis se je pri pisanju zgodbe, da je ameriška obveščevalna služba Cia v urad afganistanskega predsednika več kot desetletje prinašala na desetine milijonov dolarjev v kovčkih, nahrbtnikih in plastičnih vrečah, skliceval tako na zdajšnje kot na nekdanje svetovalce Hamida Karzaja.
Predstavniki ameriških in afganistanskih oblasti, ki so vedeli za tovrstna izplačila, so povedali, da je bil njihov glavni cilj ohraniti dostop do Karzaja in njegovega notranjega kroga ter zagotoviti Ciin vpliv v predsedniški palači.

A s tako imenovanim "denarjem duhov" je Cia le napajala korupcijo v državi in krepila moč lokalnih vojaških poveljnikov ter s tem spodkopavala načrte Washingtona za umik iz Afganistana.

Denar je šel tudi za mamila
Večina denarja je šla namreč v roke vojaškim poveljnikom in politikom. Mnogi med njimi so imeli povezave s trgovino z drogo, nekateri s talibani. Zanimivo, Cia naj bi z denarjem podpirala ravno tiste mreže, ki so jih poskušali razbiti ameriški diplomati in pravosodni organi, piše NYT.

Plačilo enkrat mesečno
Gotovino so približno enkrat na mesec v Karzajev urad prinašali več kot desetletje. Nobenih dokazov sicer ni, da bi Karzaj osebno prejel denar, so zagotovili afganistanski predstavniki. Denar je namreč prevzel njegov svet za nacionalno varnost.

Afganistanski predsednik, ki je na obisku na Finskem, je ob svoji "izpovedi" dodal, da je bil denar namenjen za operacijske in zdravstvene namene. "Pomoč je bila zelo koristna in hvaležni smo zanjo," je dejal.

Skrivnostna vreča iz Irana
Karzaj je leta 2010 sporočil, da je njegov urad prejel vreče z gotovino iz Irana, da pa je šlo za transparentno obliko pomoči za pokritje stroškov predsedniške palače. Takrat je dejal, da so podobna plačila prihajala tudi iz ZDA, še poroča NYT.