Sedem poškodovanih in en mrtev na protestih proti obisku premierja Modija v Šrinagarju. Foto: Reuters
Sedem poškodovanih in en mrtev na protestih proti obisku premierja Modija v Šrinagarju. Foto: Reuters
Začetek gradnje predora Čenani-Našri
Začetek gradnje predora ob vznožju Himalaje leta 2011. Čenani-Našri je z 9,3 kilometra najdaljši indijski cestni predor. Foto: Reuters

"Nekateri mladi so zaposleni z metanjem kamnov, medtem ko so drugi lomili kamne, da so izkopali predor," je dejal Modi, pri čemer se je nanašal na nemire, ki so v Kašmirju izbruhnili po lanski akciji varnostnih sil, v katerih je umrl vojaški voditelj Burhan Vani.

Nov avtocestni predor Čenani-Našri bo povezal regiji Džamu in Kašmir v džamujskokašmirski pokrajini ter tako skrajšal pot za 30 kilometrov oziroma dve uri. Gradnja je stala 37,2 milijarde rupij (574 milijonov evrov). Po mnenju vlade bi predor lahko podvojil turistične obiske v regiji.

Krvavo nasilje
V nasilju med vojsko in civilisti, ki traja od julija lani, varnostne sile uporabljajo strelno orožje, civilisti pa odgovarjajo s kamenjem. Nemiri so do zdaj zahtevali življenja 84 civilistov, več kot 12.000 civilistov in vojakov je bilo poškodovanih.

Obljube o delovnih mestih
Modijeva vlada se razmere trudi umiriti z obljubami o novih delovnih mestih in razvojem infrastrukture. Novi predor naj bi tako lokalnim kmetovalcem olajšal prevoz dobrin v prestolnico Šrinagar in povečal možnosti za turizem v pokrajini. Indijska vlada je v izjavi za javnost poudarila, da je projekt gradnje zaposlil 2.000 mladih v pokrajini, skupno je kar 94 odstotkov delovne sile predstavljalo tamkajšnje prebivalstvo.

Vlada namerava v pokrajini zgraditi še devet podobnih predorov, ki bodo omogočili boljšo povezanost težko prehodne himalajske pokrajine, večja medkrajevna povezanost pa bi naj pomenila več novih delovnih mest.

Indijsko-pakistanski spor
Uprava Kašmirja je razdeljena med Indijo in Pakistan, ki sta se glede delitve pokrajine zapletli že v dve vojni. Indijski premier je dejal, da bodo s predorom prebivalcem pakistanskega dela pokazali, da je njihova uprava zaostala v rasti in razvoju.

Le uro po premierjevem govoru so v Šrinigarju izbruhnili novi nemiri, v katerih je v vojaškem posredovanju z granato umrl policist, sedem civilistov je ranjenih.