Katarskega emirja je ob prihodu v Gazo pričakal palestinski premier. Foto: Reuters
Katarskega emirja je ob prihodu v Gazo pričakal palestinski premier. Foto: Reuters
Gaza
Gaza je med obiskom visokega gosta posejana s katarskimi zastavami. Foto: EPA

Šejk Hamad bin Kalifa Al Tani je v Gazo vstopil iz Egipta, saj je palestinska enklava ob Sredozemskem morju še vedno pod izraelsko zaporo, ki otežuje življenje več kot milijonu in pol ljudi in preprečuje razvoj. Kritiki izraelske okupacije palestinskih ozemelj obtožujejo Izrael, da je zaradi oblasti Hamasa kolektivno kaznoval vse prebivalstvo Gaze.

Emir je prvi državni voditelj, ki je obiskal Gazo po letu 1999, Hamasov palestinski premier Ismail Hanija mu je pripravil sprejem z rdečo preprogo, obisk pa označil za zgodovinski dan.

Na Zahodnem bregu vladajoči palestinski predsednik Mahmud Abas je izrazil upanje, da obisk ne bo spodkopal prizadevanj za vnovično poenotenje Palestincev, ki so v podpori svojim političnim voditeljem razdeljeni na privržence Abasovega Fataha in Hamasa.

Na obisku v Gazi emirja spremlja močna gospodarska delegacija, saj bo Katar pomagal pri obnovi Gaze, ki si še zmeraj ni opomogla od silovitega izraelskega bombardiranja pred štirimi leti.

Med njegovim obiskom bodo sprožili projekt obnove infrastrukture v vrednosti 254 milijonov dolarjev, s čimer bodo obnovili glavno avtocesto, ki povezuje sever in jug 41 kilometrov dolgega območja.

Vse skupaj bodo s pomočjo obnovili tri glavne ceste, zgradili novo mesto, bolnišnico in stanovanjska naselja.

Hanija je kasneje povedal, da je emir obljubil povečanje pomoči za obnovo Gaze s 254 na kar 400 milijonov dolarjev.

"Prva kaplja dežja"
A za obnovo bo nujno potrebno soglasje Izraela, ki zaradi zapore Gaze ne dovoli uvoza gradbenega materiala in težke mehanizacije. Egipt je že sporočil, da bo dovolil prevoz gradbenega materiala čez kopensko mejo, tako da ne bo treba uporabljati podzemnih predorov, ki so jih gradili v letih zapore.

Majhen, a z nafto bogat Katar je postal eden izmed glavnih sponzorjev Hamasa, potem ko se je ta razšel z režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada in je začelo škripati tudi v odnosih z Iranom. A Katar je tudi velik zaveznik ZDA in nekateri so majhno zalivsko državo že obtožili, da se vmešava v notranje zadeve Palestincev.

Katarski veleposlanik v Gazi je dejal, da politika ni odigrala nobene vloge pri odločitvi o milijonski pomoči Palestincem v primežu izraelske zapore. "Hvala, Katar. Izpolnil si obljubo," se je ob prihodu emirja glasilo eno izmed sporočil na velikih oglasnih panojih.

V Gazi živi več kot milijon in pol ljudi, od katerih jih je skoraj 30 odstotkov brezposelnih. Po pričakovanjih ekonomistov bo katarska naložba ustvarila na tisoče delovnih mest, ki jih bodo zagotovili tamkajšnji podizvajalci in druga podjetja. Svetovalec premierja Hanije je projekt obnove označil za prve kaplje dežja po dolgotrajni suši.