V Keniji je največje begunsko taborišče na svetu, Dadaab, blizu meje s Somalijo. V njem prebiva več kot 300.000 beguncev, vlada pa ga namerava zapreti. Foto: AP
V Keniji je največje begunsko taborišče na svetu, Dadaab, blizu meje s Somalijo. V njem prebiva več kot 300.000 beguncev, vlada pa ga namerava zapreti. Foto: AP
false
Kenijska vlada se želi znebiti več kot 600.000 beguncev, ki živijo v begunskih taboriščih na ozemlju Kenije. Kot razlog navaja tudi varnostna tveganja, a humanitarne organizacije poudarjajo, da ni dokazov, ki bi povezovali begunce s terorističnimi napadi v Keniji. Foto: EPA

Kot enega od razlogov za zaprtje taborišč je kenijski minister za zunanje zadeve in mednarodno trgovino Karanja Kibicho navedel tudi vpliv teroristične skupine Al Šabab. "Kenija se je, upoštevajoč državne varnostne interese, odločila, da se je gostovanje beguncev končalo," je po poročanju britanskega časnika Independent sporočil minister.

Kot je nadaljeval, se "kenijska vlada zaveda, da bo imela ta odločitev škodljive posledice za življenje beguncev, zato mora mednarodna skupnost kolektivno prevzeti odgovornost za humanitarne potrebe, ki bodo nastale zaradi tega dejanja".

Ni sicer jasno, kdaj bodo taborišča zaprli, toda vlada je že razpustila oddelek za begunce, ki je pri oskrbi beguncev sodeloval s humanitarnimi organizacijami. Zaprtje taborišč pomeni, da se bodo somalijski prosilci za azil prisiljeni vrniti v okolje, iz katerega so pobegnili.

Zaradi odločitve vlade bo spet razseljenih več kot 600.000 ljudi. Med taborišči, ki bodo zaprta, je tudi Dadaab, največje begunsko taborišče na svetu, sicer na kenijsko-somalijski meji, v katerem živi več kot 300.000 ljudi. Namero o zaprtju taborišča je kenijska vlada izrazila sicer že lani po napadu somalijske islamske milice Al Šabab na univerzo v Garissi, v katerem je bilo ubitih 148 ljudi.

Vlada je odločena. Predstavnik notranjega ministrstva Mwenda Njoka je dejal, da je "sporočilo jasno; zapiramo taborišča in v državo ne bomo več sprejemali beguncev".

Humanitarne organizacije ostre do vlade
Organizacije za varstvo človekovih pravic so ostro kritizirale odločitev vlade. Kot pravijo, bi to lahko v nevarnost spravilo na sto tisoče beguncev. Iz organizacije Amnesty International so sporočili, da gre za zavračanje odgovornosti za zaščito ranljivih skupin in da bo zaradi tega ogroženih na tisoče življenj.

Na tisoče beguncev se bo morda vrnilo v Somalijo in v druge države izbora, kjer bi bili morda še vedno v nevarnosti, to pa bi pomenilo kršitev kenijskih obveznosti pred mednarodnim pravom, je dejala Muthoni Wanyeki, direktorica Amnesty International v vzhodni Afriki.

Podobno kritični so v organizaciji Zdravniki brez meja (MSF). Gre za še en primer "očitnega zanemarjanja milijonov beguncev" po vsem svetu. MSF zato vlado poziva, naj še enkrat premisli in skupaj z mednarodnimi organizacijami, ki delujejo v taboriščih, nadaljuje humanitarno pomoč in zagotavljanje sprejemljivih razmer za bivanje sto tisoč ljudi, ki to pomoč nujno potrebujejo.

Ob tem Human Rights Watch sporoča, da ni niti enega "verodostojnega dokaza", ki bi povezoval somalijske begunce in teroristične napade v Keniji.