Kerry in Lavrov sta poleg o krizi v Ukrajini govorila še o iranskem jedrskem programu in boju proti Islamski državi. Foto: Reuters
Kerry in Lavrov sta poleg o krizi v Ukrajini govorila še o iranskem jedrskem programu in boju proti Islamski državi. Foto: Reuters

"Imamo štiri ali pet načelnih zahtev glede odprave sankcij: ena je izpustitev talcev, izpustitev vseh zapornikov; umik vojakov in opreme je druga," je po pogovorih v francoski prestolnici povedal Kerry in dodal, da se mnoge od njih zdaj uresničujejo. Po njegovih besedah mora umiku vojakov slediti še umik vojaške opreme, poleg tega pa je treba vzpostaviti še ustrezen nadzor in varnost na rusko-ukrajinski meji.

Kerry je še dejal, da ZDA in mednarodna skupnost ne bodo nikoli privolili v izvedbo kakršnih koli separatističnih referendumov na vzhodu Ukrajine, ob tem pa pozval k takojšnjemu prenehanju spopadov pri Donecku.

Lavrov je po pogovorih poudaril, da Rusija in ZDA v ukrajinskem konfliktu nista vojskujoči se strani, zato morajo rešitev za Ukrajino poiskati oblasti v Kijevu in uporniki.

Posebna vloga ZDA in Rusije
"Danes sva potrdila, da razlike med nami ostajajo, a v našem skupnem interesu je, da iščemo rešitve za te probleme, in te rešitve morajo temeljiti na spoštljivem dialogu, enakopravnih dogovorih in upoštevanju interesov obeh strani,"
je dejal vodja ruske diplomacije in dodal, da Rusija in ZDA igrata "posebno vlogo v globalnih prizadevanjih za rešitev problemov, ki zadevajo vse države".

Pred odhodom v Pariz je Lavrov dejal, da se Rusija ne bo uklonila zahtevam Evropske unije v zameno za omilitev sankcij, je pa dal vedeti, da je Rusija pripravljena izboljšati odnose z EU-jem. "Mislim, da nihče razumen v Evropi ne more oporekati misli, da ni boljše alternative kot izboljšati vezi med Rusijo in EU-jem," je dejal.