Večina filma se vrti okoli vojaške vloge in znanja Kim Džong Una, kar potrjuje, da politika
Večina filma se vrti okoli vojaške vloge in znanja Kim Džong Una, kar potrjuje, da politika "najprej vojska" ostaja temelj Severne Koreje. Foto: Reuters
Kim Džong Un
V filmu je potrjeno nekaj dejstev o Kim Džong Unu, še vedno pa ne vemo točno, kdaj se je rodil; 8. januarja leta 1983 ali 8. januarja 1984. Foto: Reuters

Državna televizija je ob tej priložnosti predvajala dokumentarec, v katerem ga razglaša za "genija med geniji" v vojaških zadevah. Dokumentarni film o vrlinah Kim Džong Una novega severnokorejskega voditelja prikazuje, ko vozi tank in daje ukaze kopenskim, pomorskim in zračnim vojaškim silam. Pri tem prispevek izpostavlja njegovo odlično vojaško poveljevanje.

Del izseka iz dokumentarnega filma o Kim Džong Unu si lahko ogledate na dnu novice.

"Spoštovani tovariš Kim Džong Un je odlično izurjen v vseh vojaških strategijah in izkazuje odlično sposobnost vodenja vojske," navajajo v filmu. Medtem slika prikazuje vojake, ki skačejo od veselja, ko ga zagledajo na terenu. Komunistični režim je Kim Džong Una razglasil za "velikega naslednika" njegovega očeta Kim Džong Ila, ki je 17. decembra umrl zaradi srčnega napada.

Od leta 2009 uradni prestolonaslednik
28- ali 29-letni Kim Džong Un je bil sicer pred očetovo smrtjo slabo poznan, zdaj pa je v dokumentarnem filmu potrjeno, da je bil zadnja tri leta vzgajan kot "prestolonaslednik". Poznavalci Korejskega polotoka zatrjujejo, da je ravno njegovo ustoličevanje krivo za dva "vroča incidenta" z Južno Korejo v letu 2010: potopitev korvete Čeonan, ki je zahtevala 46 žrtev, in topniško obstreljevanje otoka Jeonpjeong.

V dokumentarcu je razglašeno, da je prvo znanstveno delo na temo vojaške strategije napisal pri 16 letih, potem ko je zaradi intenzivnega študija spal le tri do štiri ure na noč in pogosto preskakoval obroke. "Naš veliki general Kim Džong Il je Kim Džong Una imel za izjemno nadarjenega, genija med geniji v vojaškem znanju," navaja film, ki izpostavlja, da je novi "vrhovni voditelj partije, države in vojske" izjemno podoben svojemu očetu in dedu po osebnosti in vodstvenih sposobnostih.

Ne samo vojska, ampak tudi zabaviščni park
Kim Džong Un je svojega očeta tudi spremljal v državni center za satelitski nadzor aprila 2009, ko je država izstrelila sporno raketo dolgega dosega, za katero je Pjongjang trdil, da je v orbito ponesla prvi severnokorejski satelit. Mladi voditelj je takrat menda tudi prisegel, da bo zadušil vse potencialne poskuse napadov s strani sovražnikov. "Vodil bom pravo vojno, če jo bodo sovražniki sestrelili," je v filmu zagrozil takrat še skoraj povsem neznani mlajši sin "ljubljenega vodje".

V filmu pa niso samo številni prizori iz vojaškega življenja Severne Koreje, temveč tudi kako se bodoči državni voditelj zabava ob obisku zabaviščnega parka, kjer je preizkusil tudi vrtoglavi "prosti pad". Prikazani so tudi številni obiski tovarn in kmetijskih zadrug, kjer se po očetovem zgledu pogovarja z odgovornimi in delavci ter nazdoruje in svetuje pri delu.

Kdaj bo razglašen nov državni praznik?
Od smrti "ljubljenega vodje" so severnokorejski mediji zagnali številne kampanje, v katerih idealizirajo Kim Džong Una na podoben način, kot so njegovega očeta in deda. Rojstna dneva Kim Džong Ila in Kim Il Sunga, 16. februar in 15. april, sta med najpomembnejšimi državnimi prazniki, že v prihodnjih letih pa se jima bo očitno pridružil tudi 8. januar.