Ši Džinping je predstavnik pete generacije kitajskih voditeljev. Foto: EPA
Ši Džinping je predstavnik pete generacije kitajskih voditeljev. Foto: EPA

Zasedanje 376-članskega komiteja je potekalo za tesno zaprtimi vrati enega izmed hotelov v prestolnici Peking. Podrobnosti o načrtovanih reformah za naslednje desetletje niso znane. V preteklosti so s tovrstnih srečanj prihajali signali dolgoročnih sprememb.

Kitajska državna tiskovna agencija Šinhua je po koncu zasedanja sporočila, da naj bi "odločilno" vlogo pri razdeljevanju virov igral trg. V skladu z reformami naj bi se zmanjšala moč, ki jo imajo državna podjetja.

Oblasti naj bi načrtovale ustanovitev državnega varnostnega odbora, a podrobnosti niso znane. Omilili naj bi tudi bivanje za okoli 260 priseljencev v državi, izboljšali socialno varnost, razširili pravice v povezavi z lastništvom zemlje, pospešili urbanizacijo in okrepili pravno državo.

Prelomno kot leta 1978
Po poročanju kitajskih medijev naj bi na plenumu sprejeli najbolj daljnosežne reforme po letu 1978, ko se je po pod predsednikom Deng Šjaopingom Kitajska začela odpirati svetu in dovolila omejeno tržno gospodarstvo.

Po pričakovanjih naj reform ne bi razkrili prej kot v dveh ali treh letih. Preden naj bi jih uvedli, pa bi lahko minilo več let. Partija si je sicer za cilj zadala, da do leta 2020 že doseže konkretne rezultate.

Kitajske oblasti morajo poiskati nove vire rasti, potem ko se je gospodarstvo po treh desetletjih naglega širjenja upehalo zaradi presežne zmogljivosti industrije, kopičenja dolgov in spodkopavanju konkurence.

Kitajska stopa na pot reform
Kitajska stopa na pot reform