Kitajska v zadnjem obdobju krepi vojaški proračun in zmogljivosti oboroženih sil. Foto: Reuters
Kitajska v zadnjem obdobju krepi vojaški proračun in zmogljivosti oboroženih sil. Foto: Reuters
Kitajci preizkušajo supersonično raketo

V Pekingu so potrdili preizkus tega orožja, medtem ko so v Washingtonu izrazili resno zaskrbljenost, saj ogroža ameriško strateško prednost na tem področju.

Vse tri največje jedrske sile na svetu, ZDA, Rusija in Kitajska, tekmujejo v razvoju tako imenovanih eksotičnih orožij oziroma nadzvočnih raket, ki letijo na robu atmosfere približno na višini 100 kilometrov s hitrostjo do 12 tisoč kilometrov na uro. V to tekmo naj bi se vključila tudi Indija.

Proti tem raketam, ki so zelo vodljive in lahko nosijo jedrsko orožje, za zdaj ni nobene obrambe. V ZDA, ki so doslej vodile v tej tekmi, izražajo veliko zaskrbljenost, ker sta jih Rusija in Kitajska začeli na tem področju hitro dohitevati.

Rusija je pred tednom dni izvedla drugi poskus s to raketo, Kitajska pa je le tri dni pozneje izvedla že sedmi poskus. Podpredsednik ruske vlade Rogozin je izjavil, da bo tista država, ki bo najprej razvila to orožje, radikalno spremenila način vojskovanja, tako kot ga je spremenil izum jedrskega orožja.

Konec ere letalonosilk
Nadzvočne rakete naj bi uvrstili v oborožitev v od štirih do desetih letih. Glede na to, da lahko preletijo v eni uri več kot 10 tisoč kilometrov in prebijejo vsako protiletalsko obrambo, spadajo v kategorijo najmočnejših strateških orožij.

Z uspešnim testiranjem teh orožij so Kitajci dali Washingtonu posredno vedeti, da se z njimi končuje tudi obdobje, ko je ameriška vojna mornarica suvereno obvladovala Pacifik, posebej pa še Vzhodno in Južno Kitajsko morje.

Omenjena orožja bodo namreč končala ero letalonosilk, s katerimi ZDA obvladujejo svetovna morja. Več kot očitno je, da se soočenje med ZDA in Kitajsko nadaljuje na višji strateški ravni, v kateri Peking še zdaleč ni več v podrejenem položaju.

Kitajci preizkušajo supersonično raketo