Kitajski premier Ven Džiabao je med južnoameriško turnejo obiskal Brazilijo, Urugvaj, Argentino in Čile. Foto: EPA
Kitajski premier Ven Džiabao je med južnoameriško turnejo obiskal Brazilijo, Urugvaj, Argentino in Čile. Foto: EPA

Kitajska želi povečati trgovino s hitro rastočimi gospodarstvi Južne Amerike, ki kljub svetovni gospodarski krizi dosega lepo in zdravo rast. "Kitajska vlada bo še naprej ponujala gospodarsko pomoč državam v regiji, ki jih takšna pomoč seveda zanima," je premier Ven podčrtal namen kitajskega predloga.

Ob posojilu tudi strokovna in delovna sila?
Brazilija, Argentina, Urugvaj
in Paragvaj bodo tako imeli možnost, da si pridobijo delež 8-milijardnega posojila, ki ga bo Kitajska namenila za izgradnjo infrastrukture. Kitajci želijo pospešiti svoje investicije v regijo, ki je v močnem vzponu, a ji še vedno primanjkuje veliko osnovne infrastrukture. Po načrtu bi ob posojilu Kitajska priskrbela tudi strokovno in delovno silo, kar pa bi lahko bilo ovira za države, kjer ne manjka proste delovne sile.

Naravna bogastva in dodatno tržišče
Omenjeni četverici držav je kitajski premier ponudil tudi ugoden trgovinski sporazum, s katerim bi se v naslednjih petih letih medsebojna trgovina s 160 milijard evrov podvojila na 340 milijard evrov. Kitajsko zanimanje za zeleno celino se dviguje tudi zaradi številnih naravnih bogastev, še posebej Kitajce zanimajo baker, bron in koruza. Po drugi strani pa vidijo v Pekingu Južno Ameriko kot dodatno tržišče, potem ko povpraševanje po kitajskih izdelkih v ZDA stagnira, v Evropi pa celo pada.