Hujeva žena je že maja njuno hčer preselila k sorodnikom, saj ne želi, da bi občutila hišni zapor. Foto: Reuters
Hujeva žena je že maja njuno hčer preselila k sorodnikom, saj ne želi, da bi občutila hišni zapor. Foto: Reuters
Hu Džia
Hu je kljub izpustitvi iz zapora v nekakšnem hišnem arestu, saj je njegova hiša zastražena, novinarjev pa ne spustijo blizu. Foto: Reuters

37-letni Hu je odšel domov v Peking in je zdaj v neke vrste hišnem priporu, saj hišo straži veliko policistov. "Smo dobro, zelo srečni smo. Zdaj mora nekaj časa počivati, najprej si je zaželel kopel in domačo hrano. Hvala vsem," je prek Twitterja sporočila njegova žena Zeng Džingjan, tudi sama aktivistka, in dodala, da Hu ne želi dajati intervjujev, "saj bi to lahko povzročilo nove težave".

Podobno se je pred dnevi zgodilo s priznanim umetnikom Aj Vejvejem, ki so ga prav tako izpustili na svobodo, a do zdaj iz previdnosti še ni spregovoril za medije.

Huja so osvobodili v času, ko se kitajski premier Ven Džiabao mudi na turneji po Evropi, njegovi sogovorniki pa bodo zagotovo Peking znova opozorili na kršitve človekovih pravic.

Razburil vlado pred olimpijskimi igrami
Hu je moral za zapahe leta 2008, obtožbe pa so se nanašale na pet njegovih člankov in nekaj intervjujev, v katerih je bil kritičen do kitajskih oblasti. Posebej glasen je bil v času pred poletnimi olimpijskimi igrami, ki jih je gostil Peking. Takrat je na kitajsko vlado naslovil odprto pismo z naslovom Resnična Kitajska in olimpijske igre, v katerem je pozval h končanju zlorab na področju zaščite ljudi v državi. Državna tiskovna agencija Šinhua je takrat poročala, da je širil "zlobne govorice, klevetal in hujskal proti oblasti".

Hu je sicer tudi dobitnik najuglednejše nagrade, ki jo Evropska unija podeljuje za delo na področju človekovih pravic, nagrade saharov. Veljal je tudi za resnega kandidata za dobitnika Nobelove nagrade za mir, a je ta nato romala v roke drugemu kitajskemu oporečniku, Liu Šjaoboju.