Ši obljublja okrepitev protiterorističnih akcij. Foto: Reuters
Ši obljublja okrepitev protiterorističnih akcij. Foto: Reuters

Kitajska državna televizija je poročala, da so napadalci, ki so sprožili eksplozijo na železniški postaji v Umručiju, uporabili tudi nože. Po eksploziji so zaustavili celotni železniški promet, policija pa je po evakuaciji zapečatila vse vhode na železniško postajo.

Tamkajšnje oblasti so sporočile, da je šlo za "nasilen teroristični napad", a so razmere zdaj pod nadzorom. Po pripovedovanju očividcev je eksplozija odjeknila na območju, kjer hranijo prtljago, med izhodom z železniške postaje in avtobusno postajo.

Kitajski predsednik Ši se je oglasil takoj po napadu in pozval k odločnim ukrepom proti teroristom.

Proti teroristom za razvoj države
Med svojim štiridnevnim obiskom pokrajine ta teden je obljubil, da se bodo oblasti postavile zoper verskemu skrajništvu in okrepile protiteroristična prizadevanja, saj je dolgoročna stabilnost tega območja po njegovih besedah ključna za reforme, razvoj in stabilnost celotne države.

Sinkiang, kjer muslimanski Ujguri predstavljajo največjo etnično skupino, je v zadnjih mesecih priča porastu nasilja, ki ga oblasti pripisujejo muslimanskim teroristom.

A številne skupine za človekove pravice in tuji poznavalci trdijo, da so nemiri posledica kulturnega zatiranja, strogih varnostnih ukrepov in vala priseljevanja najštevilčnejše kitajske etnične skupine Hanov.