Kitajski predsednik Hu je pred odločitvijo, da se ne bo udeležil zasedanja vrha G8, z ženo obiskal Piso. Foto: EPA
Kitajski predsednik Hu je pred odločitvijo, da se ne bo udeležil zasedanja vrha G8, z ženo obiskal Piso. Foto: EPA
Vojska
Poostreni nadzori na ulicah v Urumkiju. Foto: EPA

Glede na nemirne okoliščine v regiji in obljube Hujeve vlade, da bo zagotovila etični mir in stabilnost zahodne Kitajske, se predsednik ne bo udeležil srečanja vrha G8 v L'Aquili.

Oblasti so v Urumčiju, prestolnici pokrajine, kjer so v nedeljo izbruhnili nasilni nemiri, v katerih je umrlo 156 ljudi, uvedle policijsko uro in močno poostrile nadzor na tamkajšnjih ulicah. Nemiri so izbruhnili med Ujguri, muslimansko manjšino, in Han Kitajci, ki predstavljajo večinsko prebivalstvo. Policija je aretirala več kot 1.400 ljudi.

Po odpravi policijske ure v sredo pa so na ulicah glavnega mesta pokrajine Sinkiang poostrili nadzor z oboroženo vojsko, mesto pa preletavajo policijski helikopterji.

Sprti strani za izbruh nasilja krivita druga drugo, napetosti med njima pa tlita že nekaj let, vse od preselitve Han Kitajcev v regijo, kjer živi muslimanska manjšina Ujguri. Ti trdijo, da jih je gospodarska rast "obšla", prav tako občutijo večjo stopnjo diskriminacije in manjših možnosti za napredovanje. Nekateri Ujguri celo podpirajo idejo za odcepitev regije v samostojno državo. Kitajske oblasti so ob tem prepričane, da so za izgrede krivi Ujguri, ki živijo v izgnanstvu pod vodstvom Rebiye Kadeer. Kot poroča BBC pa kitajska oblast za nemire krivi tudi sinkianške skrajneže, ki naj bi bili teroristi povezani z Al Kaido.