Na cestah Urumqija se je zbralo na stotine policistov. Foto: Reuters
Na cestah Urumqija se je zbralo na stotine policistov. Foto: Reuters
Kitajska
Han Kitajci so na cestah s palicami preganjali Ujgure. Foto: EPA
Protesti Ujgurov

Med protesti v mestu Urumči so znova izbruhnili neredi med Ujguri, muslimansko manjšino, in Han Kitajci, ki predstavljajo večinsko prebivalstvo. Kot so poročali nekateri tudi mediji, je bilo na ulicah mogoče videti Hane, ki so s palicami preganjali ljudi, ki so bežali na vse strani. Predstavniki varnostnih sil so skušali kitajske protestnike, ki so trdili, da protestirajo proti nasilju Ujgurov, razgnati s solzivci. Oblasti so uvedle policijsko uro in poostrile nadzor na ulicah.

Nemiri so se razplamteli v ponedeljek, ko je v protestih Ujgurov v glavnem mestu pokrajine Sinkiang umrlo najmanj 156 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih, kitajske oblasti pa so priprle približno 1.400 ljudi. Sprti strani za izbruh nasilja krivita druga drugo.

Kitajska prepričana, da so za nemire krivi Ujguri
Peking za izgrede obtožuje Ujgure, ki živijo v izgnanstvu, njihova vodja Rebiya Kadeer pa je pozvala k mednarodni preiskavi ponedeljkovih dogodkov. "Upamo, da bodo ZN, ZDA in EU poslali svoje ekipe, ki bodo raziskale, kaj se je resnično zgodilo v Sinkiangu," se je Kadeerjeva oglasila iz Washingtona, kjer živi v izgnanstvu. Izrazila je tudi pričakovanje, da bodo ZDA kitajske oblasti bolj odločno pozvale, naj bodo zadržane in naj popravijo škodo, ki so jo prizadejale Ujgurom.

Kot piše na strani slovenskega Amnesty Internationala, so Ujguri večinoma muslimanska etnična manjšina, ki je na Kitajskem zgoščena v ujgurski avtonomni regiji Sinkjang. Od 80. let prejšnjega stoletja so tarča kitajskih oblasti, ki sistematično in obsežno kršijo človekove pravice. Za pravice Ujgurov si prizadeva aktivistka za človekove pravice Rebiya Kadeer, za katero so se člani AI že zavzemali.

Bela hiša je v ponedeljek zaradi nemirov v kitajski pokrajini Sinkiang izrazila "veliko zaskrbljenost", a je tiskovni predstavnik Robert Gibbs dejal, da je zaradi nejasnih okoliščin še prezgodaj o zadevi reči kaj več. Poudaril je, da ZDA vse vpletene pozivajo, naj se vzdržijo nasilnih dejanj.

Kitajske oblasti izvajajo medijsko zaporo
Kaj se v pokrajini Sinkiang na zahodu Kitajske, ki meji na Pakistan in Afganistan, zares dogaja, ni jasno, saj so kitajske oblasti med drugim prekinile vse medmrežne povezave, prav tako ne delujejo prenosni telefoni. Protesti so izbruhnili v nedeljo zvečer, ko je na ulice prišlo več Ujgurov, ki so zahtevali pojasnila o smrti dveh ujgurskih tovarniških delavcev. Ta sta bila napadena 25. junija v neki tovarni igrač na jugu Kitajske.

Protesti Ujgurov