Turški protestniki se znova zbirajo na ulicah. Foto: Reuters
Turški protestniki se znova zbirajo na ulicah. Foto: Reuters
V Turčiji še vedno napeto

S solzivcem in vodnimi topovi opremljena policija je v torek zvečer sicer razgnala množico protestnikov na osrednjem carigrajskem trgu Taksim, kamor so zjutraj pripeljali bagre, s katerimi so začeli čistiti smeti, barikade in začasna bivališča.

A protestniki so se nato znova zbrali v bližnjem parku Gezi, kjer se je pred dvema tednoma tudi začel sprva miroljuben okoljevarstveni shod za zaščito parka, ki se je nato sprevrgel v množične protivladne proteste.

Po poročanju BBC-ja iz vladajoče politične stranke v Turčiji prihajajo informacije, da razmišljajo o izvedbi referenduma, kaj storiti s parkom Gezi. Upajo, da bi takšen "znak dobre volje" umiril protestnike.

Svoboda govora
Medtem pa je tako v Carigradu kot v Ankari več tisoč odvetnikov protestno zapustilo sodne dvorane in se pridružilo protestnikom na ulicah. "Naši prijatelji so v priporu v Carigradu samo zato, ker so brali tiskovno sporočilo," je dejal odvetnik iz Ankare Mehmed Toker. Drugi je za BBC dejal, da je na ulici zato, ker brani svobodo govora. Ege Ibal pa meni, da "represija v državi traja že več mesecev. Vlada je povsem enaka kot tisti, ki jih je sama kritizirala. Zato smo tu."

Erdogan sprejel protestnike
Policija je novo nasilno akcijo izvedla dan po tem, ko je premier Erdogan napovedal, da se bo v sredo sestal z voditelji protestnikov.
Delegacijo enajstih predstavnikov nevladnih organizacij in civilne družbe, ki naj bi predstavljali protestnike, je danes tudi sprejel, a ti dvomijo o njihovi legitimnosti in poudarjajo, da so bile skupine, ki so vabljene na pogovore, skrbno izbrane od vlade.

Ena izmed glavnih skupin protestnikov je sporočila, da niso bili povabljeni na pogovore, ki se jih po njihovih besedah tudi sicer ne bi udeležili.

Zaupanje se maje
Aktivisti vseh vrst so park Gezi spremenili v središče živahnega dogajanja, s katerim kljubujejo vladnim načrtom, da bi pozidali enega redkih še preostalih zelenih otokov v mestu in ga spremenili v nakupovalno središče.

Nasilje na turških ulicah pa je zamajalo zaupanje vlagateljev v državo, ki se je gospodarsko razcvetela pod Erdoganom, in turška lira je padla na najnižjo vrednost v primerjavi z dolarjem od oktobra leta 2011.

Po podatkih združenja turških zdravnikov je do ponedeljka zdravniško pomoč poiskalo skoraj pet tisoč ljudi, predvsem zaradi ureznin, opeklin in težav z dihanjem zaradi solzivca. Erdogan je v torek dejal, da so v protestih umrli štirje ljudje - trije protestniki in en policist.

V Turčiji še vedno napeto