Na tisoče protestnikov se je v večernih urah vrnilo na trg Taksim. Foto: Reuters
Na tisoče protestnikov se je v večernih urah vrnilo na trg Taksim. Foto: Reuters
Taksim
Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, vodne topove in gumijaste naboje. Foto: EPA
Taksim
Policija je vdrla na trg Taksim, da bi razgnala protestnike. Foto: Reuters
Taksim
Na trgu Taksim se vsak dan zbira več tisoč protestnikov. Foto: EPA
Javljanje Karmen W. Švegl iz Carigrada
V Turčiji se razmere zaostrujejo

Potem ko je protestnike, ki so skoraj dva tedna zasedali Taksim, od tam v jutranjih urah z vodnimi topovi in solzivcem pregnala policija, so se proti večeru znova množično zbrali na osrednjem trgu največjega turškega mesta. Policija je znova posredovala proti protestnikom in množico razgnala.

Carigrajski guverner Husein Avni Mutlu je napovedal, da bo policija "dan in noč izvajala operacije, dokler ne bo trg očiščen". Ljudi je pozval, naj se umaknejo zaradi lastne varnosti.

V nagovoru poslancem svoje vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) se je predtem turški premier Tayyip Erdogan zahvalil vodstvu policije in branil njeno nasilno posredovanje proti protestnikom, ki imajo po njegovih besedah namen gospodarsko strmoglaviti Turčijo in prestrašiti morebitne vlagatelje.

Premier je povedal, da so do zdaj v protestih umrli štirje ljudje - trije protestniki in en policist. Miroljuben shod za ohranitev carigrajskega parka Gezi se je pred dvema tednoma zaradi brutalnega posredovanja policije sprevrgel v najhujši in najbolj množičen protivladni protest v zadnjem desetletju.

Erdogan je napovedal ničelno toleranco do protestov. "Te epizode je zdaj konec. Ne bomo kazali nikakršne tolerance več," je poudaril in protestnike pozval, da naj se umaknejo iz parka Gezi. "Pozivam jih, naj se umaknejo iz parka, in to jih prosim kot premier," je dejal.

"Kaj so pričakovali protestniki? Da bomo pokleknili pred njimi?" je v govoru, ki ga je večkrat prekinil aplavz, še dejal Erdogan. "Žal mi je, a park Gezi je namenjen sprehodom, ne okupaciji," je še zabrusil.

Park Gezi so okoljevarstveni protestniki najprej okupirali iz protesta, ker hoče vlada uničiti enega redkih še preostalih zelenih otokov v Carigradu in tam postaviti nakupovalno središče.

Policija je proti protestnikom uporabila solzivec in vodne topove, nasilni odziv policije pa je sprožil, da so se protesti razširili tudi v druga turška mesta, med drugim tudi v Ankaro in Izmir, ter da so se obrnili proti vladi premierja Erdogana.

Protestniki vladi in premierju očitajo, da postajata preveč avtoritarna in da skušata sicer ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

Z oklepniki nad proteste
V torek zjutraj se je več sto policistov zbralo na ulicah, ki vodijo do trga Taksim v središču Carigrada, nato pa so začeli podirati barikade, ki so jih postavili protestniki, in se počasi premikati proti trgu. Policisti so bili opremljeni s čeladami in ščiti, večkrat so uporabili solzivec, gumijaste naboje in vodne topove, podpirala pa so jih tudi oklepna vozila.

Namen policije je bil razgnati protestnike s trga, zaradi nasilja pa so številni pobegnili v sosednji park Gezi. Protestniki so v policiste metali kamne in molotovke ter zažigali stvari, tako da je prišlo tudi do spopadov.

Tuje agencije poročajo, da so policisti v nekaj urah s trga pregnali več sto protestnikov, odstranili so napise, zastave in šotore, pa tudi vse okoliške barikade. BBC-jev poročevalec, ki je bil na trgu Taksim, je poročal, da je šlo za očitno razkazovanje moči policije, ki bi lahko ogrozilo za sredo napovedane pogovore.

Erdogan je namreč v ponedeljek dejal, da se bo v sredo srečal predstavniki protestnikov.

"Zaščititi želimo spomenik in kulturni center"
Carigrajski guverner Husein Avni Mutlu je povedal, da policija ne želi razgnati protestnikov, na družabnem omrežju Twitter pa je zapisal: "Želimo si le odstraniti napise in slike z Ata Turkovega spomenika in kulturnega centra, nobenega drugega namena nimamo. Gezi in Taksim bosta ostala nedotaknjena."

Pozneje se je nekaj deset policistov napotilo tudi proti parku Gezi, kjer se zbirajo protestniki in kamor so se zatekli številni pregnani s Taksima. Kot so poročali očividci, so se policisti ob robu parka ustavili za deset minut, nato pa so se umaknili. Zakaj so se premaknili tudi proti parku Gezi, ni znano, jih je pa tam pričakalo na stotine protestnikov.

Šest policistov si je vzelo življenje
Vodja turškega policijskega sindikata je sporočil, da je od začetka protestov v Turčiji samomor naredilo že šest policistov, ki se spopadajo s številnimi težavami zaradi pritiskov nadrejenih in dela v resnih razmerah.

Turški mediji poročajo, da policisti, ki so jih v Carigrad vpoklicali iz drugih mest, spijo na klopcah, ščitih ali kartonih, saj oblasti zanje niso priskrbele ustrezne nastanitve.

"Nasilje, ki ga vidite, je tudi posledica nasilja, ki ga doživljajo policisti. Niso podvrženi le nasilju protestnikov, ampak morajo delati 120 ur, živeti pri suhi hrani in spati pod milim nebom. Policija je podvržena nasilju organizacije," je povedal predsednik sindikata Faruk Sezer.

Javljanje Karmen W. Švegl iz Carigrada
V Turčiji se razmere zaostrujejo