Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je večkrat napadla zdravstvene in šolske ustanove v Jemnu. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je večkrat napadla zdravstvene in šolske ustanove v Jemnu. Foto: Reuters
Vojska Savdske Arabije
ZN je koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije junija uvrstil na seznam kršiteljic človekovih pravic otrok, ko je v poročilu ugotovil, da je odgovorna za 60 odstotkov od skupno 785 ubitih otrok v vojni v Jemnu v lanskem letu, a jo je pozneje s seznama umaknil zaradi skupne revizije podatkov. Foto: Reuters
Napad na bolnišnico v Jemnu

Bolnišnica v kraju Abs leži na območju pod nadzorom hutijevskih upornikov, v njej pa deluje humanitarna organizacija Zdravniki brez meja (MSF), ki je sporočila število žrtev. Predstavnik zdravstvenih oblasti v provinci Hadža Ajman Madkur je opozoril, da bi lahko bilo žrtev še več. Dodal je, da je bila bolnišnica neposredna tarča napada. Med žrtvami je tudi član osebja MSF-ja.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki se v Jemnu bori proti hutijevskim upornikom, dogodka še ni komentirala.

MSF je sporočil, da se je v bolnišnici v Absu zdravilo več kot 4.600 bolnikov, odkar je MSF v njej začel delovati julija 2015.

Več napadov na bolnišnice
Januarja letos je raketa zadela bolnišnico v sosednji pokrajini Sada, pri čemer je umrlo šest ljudi. Lani so koalicijske sile napadle tudi zdravstveni center v Sadi, ki ga podpira MSF, in mobilno kliniko v južni pokrajini Taiz, je po poročanju BBC-ja še sporočila humanitarna organizacija. V napadih je umrl en človek.

Zadnji napad se je zgodil po sobotnem napadu na šolo na severu Jemna. Tudi za ta napad so odgovorne sile koalicije pod savdskim vodstvom, je sporočil MSF. V napadu je bilo ubitih najmanj 10 otrok, 28 pa jih je bilo ranjenih. Arabska koalicija je pozneje zatrdila, da njena letala niso napadla šole, ampak vadišče uporniških hutijevskih milic.

Najprej na seznam kršiteljic, nato umik z njega
Združeni narodi so koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije junija sicer uvrstili na seznam kršiteljic človekovih pravic otrok, ko so v poročilu ugotovili, da je odgovorna za 60 odstotkov od skupno 785 ubitih otrok v vojni v Jemnu lani, a so jo pozneje s seznama umaknili zaradi skupne revizije podatkov. Savdska Arabija trdi, da je število smrtnih žrtev med otroki, ki so ga pripisali koaliciji, pretirano.

V Jemnu poteka vojna od septembra 2014, ko so uporniški hutijevci vdrli v glavno mesto Sana. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto. Vojna, v kateri je umrlo več kot 6.400 ljudi, je opustošila najrevnejšo državo Arabskega polotoka in povzročila hudo humanitarno krizo.

Napad na bolnišnico v Jemnu