Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je Savdska Arabija pritiskala na ZN, kar je označil za nesprejemljivo. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je Savdska Arabija pritiskala na ZN, kar je označil za nesprejemljivo. Foto: Reuters
false
Savdska Arabija in vojaška koalicija pod njenim vodstvom v Jemnu izvaja napade od marca 2015. Pritiske na ZN v Riadu zanikajo. Foto: Reuters
Jemen
Lani je bilo v Jemnu ubitih 510 otrok, več kot pa so jih po podatkih ZN-a ubile države v koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije. Foto: EPA

Na letnem seznamu kršiteljic pravic otrok v poročilu z naslovom "Otroci in oboroženi spopadi" bi se morala znajti tudi koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki je vpletena v vojno v Jemnu, a so, kot je dejal Ban Ki Mun, savdska monarhija in njeni partnerji v koaliciji zagrozili, da bodo prekinili financiranje humanitarnih naporov ZN-a, ki je pomembno za Svetovno organizacijo. Savdska Arabija je namreč eden največjih financerjev humanitarnih programov ZN-a. Umik je močno presenetil in razočaral organizacije za varstvo človekovih pravic.

Kot so po poročanju BBC-ja sporočili iz ZN-a, so v ponedeljek omenjeno koalicijo začasno umaknili s seznama, na katerem so navedene države, ki so kršile pravice otrok v zadnjih 12 mesecih. Preiskovalci ZN-a so sicer ugotovili, da je savdska koalicija odgovorna za smrt več kot polovice od 785 otrok, ki so bili lani ubiti v vojni v Jemnu. Savdska koalicija je po podatkih ZN-a odgovorna za smrt 510 in poškodbe 667 otrok. Poročilo ZN-a ob tem ugotavlja, da so za 20 odstotkov primerov (142 mrtvih in 247 ranjenih otrok) hutijevski uporniki. V 324 primerih odgovorna strani ni bila ugotovljena.

Del vojaške koalicije, ki je bila umaknjena s seznama, so tudi Združeni arabski emirati, Bahrajn, Katar, Egipt, Jordanija, Maroko, Senegal in Sudan.

Predstavniki savdske kraljevine so odvrnili, da so te številke "hudo pretirane". Savdska Arabija in druge članice koalicije so tako s seznama umaknjene, dokler ne bo opravljena preiskava primerov in številk, navedenih v poročilu.

Ban: Boleča odločitev
Umik Savdske Arabije s tega seznama je bila "ena od najbolj bolečih in težkih odločitev," ki jih je moral sprejeti kot generalni sekretar, je Ban dejal na tiskovni konferenci v New Yorku, pri čemer je pritisk Savdske Arabije na ZN označil za "nesprejemljivega", poroča britanski Independent. Generalni sekretar je sicer dejal, da je moral vzeti v poštev "zelo resno možnost, da bi milijoni drugih otrok hudo trpeli, če bi, kot mi je bilo namignjeno, države prekinile financiranje številnih programov ZN-a."

Ne da bi posebej omenil Savdsko Arabijo, je Ban dejal, da bi bili v tem primeru lahko prizadeti otroci v "Palestini, Južnem Sudanu, Jemnu in veliko drugih krajih". "Nesprejemljivo je, da članice ZN-a izvajajo nepotreben pritisk," je dejal.

Riad obtožbe zavrača
Savdska Arabija je takšne obtožbe zavrnila. "Nismo grozili ali zastraševali in nismo govorili o financiranju," je dejal veleposlanik kraljevine pri ZN-u Abdulah Al Moualimi. Kot je še dodal, "ni naš slog, ni v naših genih, ni v naši kulturi, da grozimo in zastrašujemo. Združene narode spoštujemo v največji meri".

Pretežno arabska koalicija je začela izvajati napade, tako zračne kot kopenske, na hutijevske upornike v Jemnu marca leta 2015. Upornike, ki sodelujejo z nekdanjim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, medtem podpira Iran. V ZN-u pravijo, da je v jemenski vojni do zdaj umrlo okoli 6.000 ljudi.