Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je hutijevske upornike obtožila, da novači otroke. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je hutijevske upornike obtožila, da novači otroke. Foto: Reuters
V konfliktu, ki je v Jemnu povzročil humanitarno krizo, je umrlo najmanj 6.400 ljudi. Foto: Reuters

Žrtve napada so bile mlajše od 15 let. V napadu je bilo ranjenih še najmanj 28 ljudi.

Arabska koalicija je medtem zavrnila očitke o napadu na šolo. Zatrdila je, da je bila tarča napadov vadišče hutijevskih upornikov. Tiskovni predstavnik koalicije, general Ahmed Asiri, je ob tem upornikom očital, da novačijo otroke. Kot je še dejal Asiri, je jemenska vlada potrdila, da na napadenem območju ni nobene šole. "Kraj, ki smo ga bombardirali, je pomembno vadišče milic," je poudaril. "Ko letala napadajo vadišča, ne morejo razlikovati med rekruti različnih starosti," je še dejal predstavnik vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

Napad na šolo v kraju Hajdan v provinci Sada je že obsodil Sklad ZN-a za otroke (Unicef), ki je opozoril, da se je z obnovitvijo letalskih napadov arabske koalicije na hutijevske upornike ta teden povečalo število ubitih in ranjenih otok. Unicef je ob tem pozval vse strani, vpletene v konflikt, naj spoštujejo mednarodno pravo, po katerem je dovoljeno napadati le borce.

Savdska Arabija se brani
Združeni narodi so koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije junija uvrstili na seznam kršiteljic človekovih pravic otrok, ko so v poročilu ugotovili, da je odgovorna za 60 odstotkov od skupno 785 ubitih otrok v konfliktu v Jemnu lani. Pozneje so koalicijo umaknili s seznama zaradi skupne revizije podatkov. Savdska Arabija trdi, da je število smrtnih žrtev med otroki, ki so ga pripisali koaliciji, pretirano.

Jemen je v primežu nasilja od septembra 2014, ko so hutijevski uporniški vdrli v prestolnico Sana. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto.

Vojna v Jemnu, v kateri je umrlo že več kot 6.400 ljudi, je opustošia že tako najrevnejšo državo Arabskega polotoka in povzročila hudo humanitarno krizo.