Svet
V ZDA ustava vsem odraslim državljanom omogoča nakup orožja - vključno z vojaškim. Foto: Reuters
Zagovorniki pravice do nošnje orožja so Boulderju že napovedali tožbo. Foto: Reuters
Po streljanju v šoli v Parklandu na Floridi so se pozivi k omejitvi pravice do orožja močno okrepili. Foto: Reuters

Dodaj v

Koloradsko mesto izglasovalo prepoved polavtomatskega orožja

Zagovorniki orožja napovedujejo pritožbo
18. maj 2018 ob 09:46
Boulder - MMC RTV SLO

Mesto Boulder v Koloradu je kot prvo večje v ZDA izglasovalo popolno prepoved polavtomatskih pušk, orožja, največkrat uporabljenega v množičnih strelskih pokolih po državi.

S polavtomatskim orožjem so oboroženi vojaki po vsem svetu, v ZDA pa zakonodaja omogoča skoraj vsakemu odraslemu državljanu nakup tovrstne puške.

Mestni svet Boulderja, tradicionalno liberalnega univerzitetnega mesta ob vznožju Skalnega gorovja, je v torek prepoved soglasno izglasoval, zagovorniki pravice do nošnje orožja z vsemogočno Nacionalno orožarsko zvezo na čelu (NRA) pa so že napovedali, da bodo prepoved izpodbijali na sodišču in mesto tožili, saj da krši koloradsko in ameriško zakonodajo.

Konec tedna so se na ulicah v znak nasprotovanja zakonu že zbrali s puškami oboroženi protestniki.


Prepoved "bump stocka"

Do izglasovanja prelomne prepovedi prihaja tri mesece po strelskem pohodu na srednji šoli v Parklandu na Floridi, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi. Eden hujših napadov v zadnjem času je spet sprožil nacionalno razpravo o nadzoru nad orožjem, a kakih konkretnih ukrepov ni bilo.

Po streljanju v Parklandu je ameriški predsednik Donald Trump sicer pravosodnemu ministrstvu predlagal prepoved prodaje t. i. "bump stocka", naprave, ki polavtomatskim puškam po predelavi omogoča streljanje kot z avtomatsko.

Mestni svet v Boulderju je v sklopu svoje prepovedi prepovedal tudi omenjeno napravo, o kateri se je začelo bolj kritično pogovarjati po lanskem pokolu v Las Vegasu, v katerem je bilo ubitih 58 ljudi, več kot 850 pa jih je bilo ranjenih.

Večji ukrepi po streljanju v Parklandu
Zakon omenjene puške označuje za "polavtomatsko orožje, oblikovano z vojaškimi atributi, ki omogočajo hitro streljanje za naglo in učinkovito pobijanje ljudi". Vsebuje pa zakon posebno klavzulo, ki prebivalcem Boulderja, ki imajo trenutno v lasti omenjeno orožje, omogoča, da ga tudi po 15. juniju obdržijo.

Bodo pa morali lastniki puško prijaviti lokalni policiji. Klavzula ne zajema tudi bump stocka in podobnih naprav, ki omogočajo hitro streljanje, in jih bodo morali lastniki predati.

Oblasti sicer priznavajo, da bo nov zakon težko uveljavljati, vseeno pa so mestni svetniki sprejetje zakona pozdravili, saj da potrjuje vrednote mesta Boulder in njihovo predanost po končanju nasilja s strelskim orožjem. "Upam, da bomo videli še več prepovedi tudi na zvezni in morda celo na državni ravni, da na neki točki tovrstno orožje sploh ne bo več na voljo," je pred glasovanjem povedal mestni svetnik Aaron Brockett.

Boulder ni prvo mesto v ZDA, ki je v zadnjih mesecih sprejelo določene omejitve glede orožja. Aprila je čikaško predmestje Deerfield izglasovalo prepoved polavtomatskega orožja in globo do tisoč dolarjev dnevno za vse lastnike.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 18.05.2018 ob 10:33
S polavtomatskim orožjem so oboroženi vojaki po vsem svetu, v ZDA pa zakonodaja omogoča skoraj vsakemu odraslemu državljanu nakup tovrstne puške.

To seveda ni res. Praktično vse vojske so oborožene z jurišnimi puškami (assault rifle), ki lahko streljajo avtomatsko in polavtomatsko. Polavtomatske so recimo puške, ki jih imajo pripadniki častne ćete SV.
malikan
# 18.05.2018 ob 10:42
Niso normalni. Domnevam, da ste sicer članek narobe prevedli, ker praktično vse moderne pištole (razen revolverjev) so polavtomatske, in nekako dvomim, da so prepovedali tudi le-te.

Ampak, kaže kako pomehkuženi so nasprotniki orožja, enako kot so prestrašeni zagovorniki prostega nošenja. Res ne vem, kaj bodo pridobili s tem. Kriminalci lahko do orožja pridejo VEDNO. Prepoved le črni trg poveča. Namesto da bi vzgajali ljudi za varno in vestno uporabo.

Kot rečeno, z orožjem ubijajo idioti. Normalni ljudje uporabljajo orožje za nekriminalne namene, kot je recimo šport.

V Sloveniji težav ni, zakon je trenutno idealen. Čeprav kaže da bodo po nepotrebnem zaostrovali, upam da se ne bodo pretirano zgledovali po Koloradu.
blue_night
# 18.05.2018 ob 10:01
mb128

V ZDA bi desnica, če bi kdo samo omenil odkup orožja, začela državljansko vojno.
Rasta75
# 18.05.2018 ob 11:00
PLO: "tole drži kot pribito...kolorado je poleg kalifornije top destinacija za življenje v zda"

Glede na to, da je Kalifornija praktično popolnoma suha, je Kolorado kar na samem vrhu. Vendar pa, če bi že moral iti živet na ameriški kontinent, bi si izbral Britansko Kolumbijo v Kanadi.
šurda
# 18.05.2018 ob 10:13
Ne bo dolgo trajalo, bo že predsednik ZDA Donald
Trump zadevo RAZVELJAVIL z predsedniškem
odlokom !
Rasta75
# 18.05.2018 ob 10:04
Presenetljivo, kako je Kolorado v zadnjem desetletju postala ena civilizacijsko najnaprednejših zveznih držav ZDA.
Sklonjen
# 18.05.2018 ob 16:52
@isao ... kakšen pa je to vojaški kaliber?
jinjang
# 18.05.2018 ob 16:02
S polavtomatskim orožjem so oboroženi vojaki po vsem svetu, v ZDA pa zakonodaja omogoča skoraj vsakemu odraslemu državljanu nakup tovrstne puške.

Vojske po vsem svetu uporabljajo AVTOMATSKO orožje,in ga brez dovoljenja države ne more nihče kupiti,tudi v ZDA ne.(razen seveda na črnem trgu).
Spet površno napisan članek.
PLO
# 18.05.2018 ob 11:14
"Glede na to, da je Kalifornija praktično popolnoma suha"

se strinjam, vendar se tam že gradijo naprave za razsoljevanje morske vode in prečiščevanje odpadnih vod za ponovno uporabo, tako da je situacija znosna in se bo v prihodnosti le še izboljševala, če le ne pride do kake večje naravne katastrofe
malikan
# 18.05.2018 ob 11:00
Ni panike. Jim ostane še avtomatsko orožje. Kdo bi se sekiral za polavtomatsko.

Avtomatsko imajo le še zaradi "grandfathering" zakona. Novega že dooolgo ne morejo več kupit, lahko pa si lastijo in naprej prodajajo takega, kupljenega pred prepovedjo. Za novo avtomatsko orožje moraš dobit res posebno dovoljenje ATF, kar pomeni, da moraš imet izredno upravičen razlog za posedovanje avtomatskega. Govoril o legalnem trgu. Na ilegalnem pa prevladujejo pištole in ne puške.
a-rod
# 18.05.2018 ob 10:28
Dragi/a k.s,, ko prevajate Asssault Rifle iz anglescine, ne gre za klasifikacijo avtomatsko ali pol-avtomatsko, ameriski vojaki uporablajo assault rifle, ki je lahko tudi avtomatsko, medtem ko so le-te prepovedane povsod po svetu v avtomatski obliki, ker je vsakrsnjo avtomatsko orozje prepovedano. V trgovini v Zda lahk o kupite pol avtomatsk assault rifle kot je AR-15 ipd., kar pa so v doticnem mestecu prepovedali
J@st
# 18.05.2018 ob 10:22
Koloradsko mesto izglasovalo prepoved polavtomatskega orožja
-------------------
Kaj tukaj naprednega ali presenetljivega?
To je civilizacijska norma za vsako državo, če država ni navadna gangsterska tvorba.
Sklonjen
# 18.05.2018 ob 18:31
@isao ... kam pa sodi kaliber .223 REM?
at111
# 18.05.2018 ob 17:23
Vsak dan smo korak bližje novi svetovni fašistični diktaturi, neoborožene ovce proti bilijonskemu vojaškmu nadzoru, le kdo bo zmagal?
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 16:00
Motika, lopata, kramp, vilice, žlica, meč, sablja, mačeta, barva za lase, čistilo, sprej za muhe, plinska jeklenka, gnojilo NPK, zelena mušnica, stojalo za perilo, bulmastif, rotvajler, kol, vodovodna cev, kamen, betonska opeka, bik, sekira, krokodil, kos lesa, bakren kipec, prometni znak, stojalo za rože, gradbeno železo, del kovinske ograje, vrček za pivo, sadjarske škarje, bergle, hodulja, kovinski krožnik, ponev, kangla bencina, železni drog,...
Ameri se pobijajo, ker če so pobili Indijance, ali res mislite, da svojih ne morejo?
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:13
Ali res mislite, da manj orožja pomeni manj umorov? Glede na to, da je cele države zgrajene na krvi Indijancev in da po vsem svetu sejejo vojne in smrt je čudno, da se jih še več ne potolče med seboj.
m72
# 18.05.2018 ob 11:02
"Koloradsko mesto izglasovalo prepoved polavtomatskega orožja"

In to je zdaj tak tektonski civilizacijski premik, ki je vreden zabeležke na svetovnem mmc portalu, da ne more več vsak bedak legalno kupiti šnelfajerce (assault rifle) v nekem zabačenem amerskem selu?
Miner
# 18.05.2018 ob 10:56
Ni panike. Jim ostane še avtomatsko orožje. Kdo bi se sekiral za polavtomatsko.
audiac
# 18.05.2018 ob 10:44
Ljudje so tisti ki pobijajo, ne pa orožje.
Ja,ampak če psiho ne more do orožja,ima vsaj malo manj možnosti,da te demontira,a ne?Problem pištol in pušk je namreč "elegantnost" ubijanja.Puf...in te ni.Recimo,da se bi premaknjenec za uporabo hladnega orožja veliko težje odločil.Ali se sploh ne bi.
Prelahka dostopnost orožja je popolna katastrofa.To,kar si napisal ti,je v bisvu pritajen poziv k liberalizaciji dostopa do orožja.Zgleda kot plačan zvit suptilen oglas orožarskih lobijev.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 10:19
LOL, zaradi debilov se je treba posluževat 100 let in več starih zakonov Divjega Zahoda.. Že takrat so namreč določena mesta uveljavljala takle zakon, ki je vsem prepovedoval nošenje orožja znotraj mestnih meja... Daleč so prišli, ja, teli ameri..
Sklonjen
# 18.05.2018 ob 20:43
@malikan ... Stran je kar verodostojna ... kateri podatek pa ne drži (razen tvojega, da je stran naredil verski fanatik) ? ;)
Sklonjen
# 18.05.2018 ob 20:40
@isao
Tudi med vojaške oziroma velike kalibre. Je predhodnik prej omenjenega kalibra 5.56x45


Precej bolj od pušk je nevarna človeška nevednost. Kot lahko prebereš je bil (in še vedno je) naboj .223REM nemenjen civilni rabi. Zaradi svojih specificnih lastnosti pa ga je posvojila tudi vojska in je tako postal (rahlo modificiran!) del standardne oborožitve NATO pod oznako 5.56x45. Ta podobnost med nabojema in neredko napačno navajan kaliber med oglaševanjem trgovcev (kot v tvojem primeru), pa med laiki potem povzroča zmedo!
Sklonjen
# 18.05.2018 ob 16:31
Napaka!
malikan
# 18.05.2018 ob 15:30
@audiac
Nikoli ne moremo točno preveriti,kaj se dogaja v človekovi psihi.Največkrat lahko samo sumimo.Tudi če že si zaznamovan kot potencialna nevarnost,ti bo pač lahko dostopno orožje kupil prijatelj in to je to.Orožje v Evropi je in naj bo težje dostopno.Vsaka liberalizacija na tem področju je katastrofa za družbo.Amerika uči.Kaj tukaj sploh ni jasno?

Če si mnenja, da je zaradi morebitno pomanjkljivega preverjanja bolje nikomur ne dati dostopa do orožja, potem se strinjaš, da bi morali vsem ljudem preprečit tudi dostop do nožev, lokov, sulic, mečev, motornih žag, palic, sekir, avtomobilov, tovornjakov itd.? Ker ne moremo vedet, če ne bodo le-te uporabili za nelegalne namene.

Če si mnenja, da je vsako prihranjeno življenje vredno prepovedi, potem nima več smisla debatirat. Potem brezveze imet letala, avtomobile, nože, itd., ker bi z njihovo prepovedjo prihranili blazno veliko življenj. Sploh absurdno, glede na to, koliko ljudi umre zaradi svojih razvad, kot je kajenje itd...

Za avtomobil obstaja neka verjetnost, da bo lastnik povzročil prometno nesrečo. Ampak je dobrobit avtomobilov večja in prevlada nad tem, zato lahko vsakdo ima avto, celo brez psihološkega preverjanja. Za orožje velja povsem enako. Dokler statistika pravi, da je zlorab (legalnega) izredno (zanemarljivo) malo, ni nobene potrebe po zaostrovanju.

Pa ne mi zdaj o tem, da je orožje namenjeno izključno za ubijanje. Ob nastanku res, danes pa se večinoma uporablja za šport ali lov. Tudi lok in sulice so nekoč bili ubojno sredstvo, danes pa le še šport. Časi se spreminjajo.
Binder Dandet
# 18.05.2018 ob 12:34
Od zdaj naprej bodo ob obiksu mestva vsi avtomatsko orožje pustili ob krajevni tabli.
malikan
# 18.05.2018 ob 10:58
Če je z strelnim orožjem kao "tako elegantno ubijat", zakaj je potem v Sloveniji tako zelo malo umorov s strelnim orožjem, če pa imamo celo 40000 legalnih lastnikov, in po policijskih ocenah več kot 100000 ilegalnih? Torej več kot 5% Slovencev ima orožje.

Sicer pa, glede na 300 miljonov američanov, je teh strelskih pohodov pravzaprav malo. Statistično je veliko večja verjetnost, da padeš s postelje in se ubiješ. Le da ljudi žal taki dogodki po nepotrebnem preveč prestrašijo in potem ravnajo iracionalno. Seveda ne zagovarjam teh pohodov, ampak kot rečeno, bi se lahko preprečili z bolj učinkovitim preverjanjem lastnikov.
malikan
# 18.05.2018 ob 10:54
@audiac: Če je zakon dober, bo psihotom preprečil dostop do vsakega orožja, normalnim in preizkušenim pa dovolil.

Ravno to je edini problem v USA, ker ponekod dovoli nakup vsem, tudi psihičnim bolnikom. Background check ne izvajajo povsod. Tudi sicer ponekod kupci le izpolnijo obrazec, kjer obkljukajo, da nimajo težav z drogami itd.

Recimo v Sloveniji je dobro rešeno: strelec mora opravit zdravniški pregled vključno s psihološkim, izpit o varnem rokovanju, hkrati pa mora biti nekaznovan (za zadeve z elementi nasilja) in biti zanesljiv. Zato pri nas ne pride vsak psiho do legalnega orožja, in zato pri nas praktično ni nasilja z legalnim orožjem. Ga je pa zato toliko več z ilegalnim.

Namesto da bi v USA prepovedovali orožje, s čimer samo grenijo življenje ne-nevarnim uporabnikov, naj raje uvedejo zdravniške preglede, izpite, in centraliziran background check. Če že same registracije res ne marajo, češ da jim potem lahko država v prihodnosti zapleni, ko bi vedela, kdo ima določeno orožje.
audiac
# 18.05.2018 ob 10:20
Koloradsko mesto izglasovalo prepoved polavtomatskega orožja

Noben problem.Se bodo pač veselo streljali naprej z "navadnimi" pištolami.John Wayne pa to...:))
mb128
# 18.05.2018 ob 09:59
Eh ja saj je prav ampak tu je tudi retrogradni učinek katerega se iura izogiba kot hudič križa in bi se ga kvečjemu dalo omiliti tako, da bi zakonodajalec odkupil takšno orožje po tržni ceni.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 19:36
@Sklonjen
Zelo pomanjkljiva statistika.
Sploh ne upošteva vseh moških izlivov semena, ki ne privedejo do oploditve.

Pa to še ni vse. Poleg tega ne upošteva niti vseh primerov, ko ženska zavrne željo moškega po poskusu oploditve.

To so dejansko stvari, ki najbolj ogrožajo človeštvo - ženske, ki rečejo "ne", vse osebe, ki uporabljajo kontracepcijo (v kateri koli obliki), in vsi moški, ki masturbirajo.

Globalno tukaj govorimo o več deset, če ne več sto milijonov žrtev dnevno....pomisli, kako pozitivno bi bilo, če bi vsaka ženska v svojem življenju rodila dvajset otrok in ne le 2,5.
Isao
# 18.05.2018 ob 19:30
@Sklonje
Tudi med vojaške oziroma velike kalibre. Je predhodnik prej omenjenega kalibra 5.56x45.
malikan
# 18.05.2018 ob 19:17
@sklonjen, To spletno stran je naredil nek verski fanatik, tako da ni ravno verodostojna.
Isao
# 18.05.2018 ob 18:04
https://www.proarmis.si/orozje/dolgocevn
o-orozje/polavtomatske-puske
palhi75
# 18.05.2018 ob 14:19
V ZDA je največ nasilja z orožjem tam, kjer je državna represija najhujša... Naprimer New York ali Kalifornija... V New Yorku, kjer velja striktna prepoved orožja in New Jersey-jem kjer prepoved orožja teče le reka, mesti združuje znameniti most, vendar je v New Yorku stanje nasilja in kriminala neprimerno večje kot v New Yersey-u...

Je pa v celotni ZDA še vedno procentualno manj umorov kot v EU...
pan
# 18.05.2018 ob 10:59
@blue_night

Hmmmm.....bi se kar strinjal.
Ameriški kolektivni spomin je po 150 letih očitno že toliko opešal, da se - ob eskalaciji napetosti (ki jih tam ni malo) - tvoj napovedani scenarij lahko kaj hitro zgodi!
PLO
# 18.05.2018 ob 10:35
"Presenetljivo, kako je Kolorado v zadnjem desetletju postala ena civilizacijsko najnaprednejših zveznih držav ZDA."

tole drži kot pribito...kolorado je poleg kalifornije top destinacija za življenje v zda
ErikD
# 18.05.2018 ob 10:28
Ljudje so tisti ki pobijajo, ne pa orožje.
smbu
# 18.05.2018 ob 10:08
tudi na zvezni in morda celo na državni ravni
Tole ste najbrž nekaj po svoje prevedli.
Isao
# 18.05.2018 ob 18:01
@Sklonjen
5.56X45 NATO
http://www.rebec.si/si/puska-colt-m4-5-56x45-black-i2331.shtml
Isao
# 18.05.2018 ob 16:13
A res? Kdaj bomo pa to storili v Sloveniji? Tisoče strelcev je pod pretvezo športnega streljanja, kupilo polavtomatsko orožje vojaškega kalibra. Koliko je to orožje res uporabljano na športnih tekmovanjih, ne ve nihče.
audiac
# 18.05.2018 ob 11:40
...bi se lahko preprečili z bolj učinkovitim preverjanjem lastnikov.

Nikoli ne moremo točno preveriti,kaj se dogaja v človekovi psihi.Največkrat lahko samo sumimo.Tudi če že si zaznamovan kot potencialna nevarnost,ti bo pač lahko dostopno orožje kupil prijatelj in to je to.Orožje v Evropi je in naj bo težje dostopno.Vsaka liberalizacija na tem področju je katastrofa za družbo.Amerika uči.Kaj tukaj sploh ni jasno?
gesan
# 18.05.2018 ob 10:01
Dokler po celotni amerigiji ne bodo naredili zoper takšno orožje gonje, tako dolgo ne vem v čem je to smisel.

Da se sedaj ne bo zgodilo ravno to, dabodo uprizorili en masaker ravno v tem mestu, da bi svetu pokazali kaj se zgodi tam kjer je takšno orožje prepovedano.

In zopet bodo najpamentejši predvsem tisti, ki trdijo, da bi bilo manj zločinov, če bi vsi nosili orožje.

Pa čeprav taki najverjenteje niti ne poznajo zgodovine divjega zahoda.
Kavboji nikoli niso slovbeli glih kot pametni ljudje.
Največ jih je pa itak črednega nagona brez smisla za uporabo lastnih možganov.
Homer.
# 18.05.2018 ob 11:26
To je ukrep brez učinka!
Tudi če ne bodo prodajali avtomatskega orožja, bodo prek interneta lahko naročili kit za predelavo, ali pa kar kupili orožje v sosednjem mestu ali državi.
simonc27
# 18.05.2018 ob 10:39
Iz zakaj bi naj bila ta novica sploh pomembna za nas, da jo objavite na MMC-ju v rubriki Svet? (razen tega, da se amerofobi spet lahko izživljajo v komentarjih)
Saj gre za neko manjše ameriško mesto, za katerega prvič slišim.
Miša
# 18.05.2018 ob 11:39
To je neumnost, brez primere. Vsak, ki pozna orožje ve, da s puško, ki ni avtomatska lahko hitro strelja, vprašajte naše vrle lovce!
Kazalo